Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Sara Merell, undersköterska

På NTI-skolan har vi en vision att vara det självklara valet för allas livslånga lärande. Därför är det extra roligt att få prata en stund med just Sara. Efter att ha arbetat inom vården, haft småbarn och arbetat som egenföretagare (hundfrisör) är det dags att byta yrke. Sara läser in gymnasiet vid 46 år ålder för att kunna fortsätta studera till sjuksköterska. 

Sara_Merell

När jag gick ut grundskolan kunde man få jobb direkt utan gymnasieutbildning. Jag var skoltrött och tänkte mig ett sabbatsår innan gymnasiet. När jag fick arbete inom äldreomsorgen blev jag kvar där, inte i ett år utan nio. Sedan fick jag fyra barn i rask följd, och vårdyrket övergavs när jag startade eget som hundfrisör. Efter många år i yrket var det dock dags att göra något annat igen, mina händer klarar inte frisöryrket längre.

Så har jag sadlat om till medelålders gymnasieelev och det är fantastiskt kul! Det roligaste jag någonsin gjort faktiskt. Att läsa som vuxen är en lyx. Jag utvecklas som person, lär mig nya saker och jag märker att nya kunskaper fastnar lättare och lättare för varje kurs jag går. Kanske har man lite sämre inlärningsförmåga i min ålder, men det kompenseras av motivation och intresse. Jag läser in gymnasiet via Komvux för att sedan fortsätta på högskola och utbilda mig till sjuksköterska, där om ingen annanstans finns det jobb.

Jag har valt att läsa på distans, det passar mig bra att planera mitt arbete och min tid själv efter många år som egen företagare. Just nu står Engelska och Naturkunskap på schemat, det är två kurser i taget på heltid, vilket jag tycker är ett bra system. Man får verkligen koncentrera sig och gå in på djupet i ett ämne i taget. Men man måste förstå att studierna tar tid och att seriösa studier kräver en seriös student. Heltidsstudier innebär precis som heltidsarbete åtta timmar om dagen, minst, om man vill ha goda resultat. För det ställs krav.

Jag upplever att NTI verkligen är en seriös utbildningsanordnare. Efter ett och ett halvt års studerande har jag provat lite olika alternativ, och jag rekommenderar verkligen NTI. Just därför har jag ställt upp på den här intervjun. Det är ordning och reda, tydliga uppgifter och lärare som svarar snabbt på frågor via mejl. Jag får alltid feedback på mina uppgifter, både positiv och negativ så att jag kan utvecklas med varje uppgift. Även lärarna vill ha feedback, de är verkligen intresserade av att förmedla kunskap. Naturkunskap på gymnasienivå är ganska tufft att sätta sig in i för vuxenelever med för länge sedan glömda grundskolekunskaper. Men här kompletteras kursboken med eget material som förklarar på ett grundläggande sätt. Efter varje större skrivuppgift finns en fråga: Var det något som var svårt? Är det något vi behöver förklara mer? Det kom ett mejl en dag; ”Hej det här har vi förstått att många tycker är svårt, så vi har gjort en film om det. Är det fortfarande något som är oklart så hör av dig!” Fantastiskt!