Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Olof Garnegård, plugga utomlands

Olof hade en karriär i Marinen med siktet inställt på att bli polis, allt detta fick han lägga på hyllan då han fick besked om att han hade ögoncancer. Men ingenting stoppar Olof! Nu berättar han om hur han sprider kunskap om sjukdomen, hur studierna på NTI-skolan gav hopp efter en svår period i livet, samt om hur han orkar behålla sin positiva attityd. Olof vann nyligen en tävling som innebar att han skulle åka hundspann 30 mil från Norge till Sverige och när vi gjorde intervjun var han på surfsemester i Portugal.

 

Olof1200x628

 

Berätta om dig själv, vem är du och var kommer du ifrån?

Jag heter Olof Garnegård och är 24 nu, jag är uppvuxen i Småland på en liten gård utanför Älmhult. Mina föräldrar bor där för att få vara nära naturen, de jobbar med jordbruk på gården.

Min uppväxt gav mig kärleken till naturen, det allra bästa jag vet är att vara ute i naturen och även havet har betytt oerhört mycket, särskilt de senaste åren.

När jag gått ut gymnasiet så visste jag inte alls vad jag skulle göra. Det som lockade mig då och som fortfarande driver mig nu är att jag tycker om att utmana mig själv. Så jag beslutade att boka en flygbiljett till Australien. Jag visste inte vad jag skulle göra där, bara att jag ville träffa nya människor och hitta vägar att utmana mig själv mer. Jag stannade ett helt år i Australien och arbetade lite överallt, bland annat på kofarmar, fårfarmar och vingårdar. På fritiden så tränade jag och surfade mycket.

En dag såg jag, av en tillfällighet, en annons på nätet för svenska Försvarsmaktens grundläggande militära utbildning. Jag hade funderat på den tidigare och var lite nyfiken på den. Min morfar var kustbevakare och hade alltid berättat historier när jag växte upp om hur han räddade människor till sjöss som var i nöd och hur han bekämpade smugglare. Jag tyckte det var jättespännande och där föddes min längtan att vilja jobba med människor och på något sätt hjälpa till.

Jag sökte utbildningen och efter en månad fick jag brev där det stod att jag var välkommen för att göra intagningsprov. Så jag packade min väska och reste hem till Sverige igen. Testerna gick bra och efter utbildningen så jag sökte mig till Marinen i Karlskrona. 2013 ryckte jag in och gjorde grundläggande militär utbildning och sedan dess har jag varit kvar som anställd i försvaret.

För några år sedan bestämde jag mig för att jag ville bli polis och jag hade siktet inställt på att följa min dröm men så för ett år sedan drabbades jag av cancer. Beskedet stoppade alla mina planer och drömmar i livet. Jag fick veta att jag har ögoncancer, en av de mest oförlåtande sorterna och just den cancerformen är en av de ovanligaste i världen. Både drömmar om yrket som polis samt min fortsatta karriär i Marinen tog tvärstopp på grund av att jag nu ser extremt begränsat på ena ögat.

Det har varit oerhört tufft att behöva släppa drömmen om att bli polis och att leva utan något mål karriärmässigt. Jag visste ju vad jag ville göra med min fritid men jag hade jobbat så länge med att ta reda på vad jag ville arbeta med och det förändrades helt på grund av en sjukdom. Jag tog det väldigt hårt, det gick ju inte att göra någonting åt det, hur mycket jag än ville.

Hur mår du i dag?

Sedan jag fick beskedet har jag inte gett upp eller legat på latsidan. I dag mår jag bra men jag är fortfarande drabbad av cancern. Jag känner mig inte sjuk utan drabbad och många som har cancer känner igen sig i det. Man bestämmer ju själv om man är sjuk, men jag mår bra och lever ett fantastiskt liv de allra flesta dagar.

Min strålning i höstas har gett bra resultat, tumören har gått tillbaka. Men det som är jobbigt med cancer är att den ofta sprider sig. Min första tumör är på väg tillbaka men det kan ju lika gärna vara så att om 2-3 år så dyker det upp metastaser och det är väldigt otryggt. Trots detta så lever jag bra.

När jag fick veta att jag inte kunde bli polis så fick jag försöka hitta nya vägar i livet. Det var en av anledningarna till att jag började läsa på NTI-skolan. Jag ville ju arbeta med människor på något sätt, så jag funderade på att gå sjuksköterskeprogrammet. För att kunna söka dit så behövde jag läsa upp Naturkunskap 2 bland annat. Det var en möjlighet för mig att få luft under vingarna igen efter en väldigt hård och tuff tid.

Jag sökte tjänstledigt från Marinen och läste flera andra kurser, dels för att få behörighet men även för att kunna plugga och resa samtidigt. Tanken var att resa till Nya Zealand i ett halvår. Men i våras träffade jag kärleken, en helt fantastisk tjej, och i dag bor vi tillsammans så planerna min utlandsvistelse prioriterades ner. 

Jag sökte faktiskt till sjuksköterskeprogrammet och kom in men jag valde att tacka nej till min plats denna gång. Mina planer att läsa till sjuksköterska kan absolut bli verklighet, vi får se vad framtiden för med sig!

Var finner du den här enorma drivkraften?

Jag har tänkt att min positiva inställning säkert kan hjälpa andra som är drabbade av cancer. Jag har skrivit blogginlägg och pratar mycket om sjukdomen. I våras, då jag var i Stockholm för behandling, så såg jag att man kunde söka till Expedition Polar, en resa mellan Sverige och Norge. Tävlingen går av stapeln en gång om året och går ut på att man ska åka hundspann i över 30 mil i fjällen och tälta längs vägen. Sådant lockar mig verkligen, det är dessutom 13 andra länder som deltar i expeditionen så man träffar många nya människor.

Jag bestämde mig direkt för att söka och spelade in en ansökningsfilm. Det är två personer från varje land som får åka, en röstas fram och en väljs ut av en jury. Jag siktade på att bli framröstad. I videon var jag öppen och berättade om mig, mitt liv, cancern och bandet till naturen. Och jag vann! Det kändes jättebra att vinna, jag hade kämpat så hårt. Det var verkligen värt allt hårt arbete att marknadsföra mig för att bli framröstad. Genom detta fick jag kontakt med Cancerfonden, Ung cancer och andra organisationer som hjälpte mig att föra fram mitt budskap.

Under tävlingen nådde jag ut till många människor och jag har fått många personliga meddelanden från folk som stöttar och känner igen sig. Nu känner jag att jag vill driva det vidare, jag vill visa att livet inte är över för att du har en cancerdiagnos. Det är viktigt att fokusera på rätt saker. Jag hoppas kunna inspirera och förklara hur det är att ha cancer.

 

Vi önskar dig stort lycka till från hela NTI-skolan med allt vad du företar dig!

Här kan du se hela NTI-skolans utbud av kurser och kurspaket!