Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Just nu genomgår studier en revolution vars like inte har setts på decennier. Digitaliseringen och den tekniska utvecklingen har öppnat upp för distansstudier på bred front. När man inte längre behöver befinna sig på en viss plats vid en viss tidpunkt för att kunna studera kan allt fler ta del av kunskaper oavsett var i landet eller i livet man befinner sig. Tack vare distansstudier i det virtuella klassrummet kan alla läsa, och på sina egna villkor. Man kan själv välja var och när man studerar och kan arrangera pluggandet runt jobb, familj, fritid etc. Det går att plugga när man själv är som mest fokuserad eller effektiv och man slipper resor.

Distansstudier gör pluggandet friare, mer personligt och rättvisare eftersom kunskaperna blir tillgängliga för alla. Så här går det till att studera i ett virtuellt klassrum.
 

Studier i det virtuella klassrummet

 

Eftersom de flesta av oss redan shoppar, planerar, söker information och kommunicerar digitalt är steget till att plugga uppkopplat inte så stort. Om du börjar läsa på distans kommer du att använda dig av ett virtuellt klassrum som du kommer åt via din dator, surfplatta eller telefon. Det är enkelt att använda och har du grundläggande datorvana är det bara att köra på. När du börjar din utbildning får du en inloggning så att du kan komma åt dina kursanvisningar och inlämningsuppgifter som du får varje vecka. Precis som med traditionella studier behöver du studera aktivt och göra dina uppgifter varje vecka men du har friheten att göra dem var och när du vill. Din personliga skolbänk kan vara hemma i soffan på kvällen när alla har lagt sig, på en gräsmatta i parken en solig dag eller på en skön strand på Lanzarote. Du väljer själv var och när du studerar som bäst.

 

Läromedel i det virtuella klassrummet

 

I det gamla traditionella klassrummet satt man med sin bok och fick lyssna på läraren. När man pluggar på distans har man roligare än så. De läromedel som förmedlar kunskaperna i det virtuella klassrummet är bland annat webbsidor, e-böcker, bildspel, podcasts, webbseminarium, interaktiva medier m.m. Att ha så här många olika läromedelsformat gör inte bara distanspluggandet roligare och mer stimulerande, att använda många olika inlärningsmetoder gör också att hjärnan aktiveras mer så att man lär sig bättre och har kvar kunskaperna längre. En extra bonus är att skolväskan blir så mycket lättare att bära.

 

Läraren i det virtuella klassrummet

 

Att plugga på distans kombinerar det bästa av båda världar, du har friheten att studera var och när du vill, samtidigt som du har en personlig lärare som hjälper och guidar dig. I det virtuella klassrummet träffar du din lärare via telefon, mail och Skype. Mötena är individuella och personliga och din lärare ger dig dina uppgifter, svarar på dina frågor, berättar hur det går för dig och de uppgifter som är muntliga gör ni tillsammans över telefon eller dator. När kursen är över har du ett betygsamtal med din lärare per telefon så att du får veta hur det har gått och hur du bedöms. När ditt betyg är satt skickas det till vuxenutbildningen i din kommun där du kan begära ut det för att söka vidare till högre studier.

 

Klasskompisar i det virtuella klassrummet

 

För många är det en enorm frihet att läsa på distans eftersom man kan läsa ifred under de förutsättningar när man känner sig som mest effektiv, kan plugga i sin egen hastighet utan att behöva hålla klassens studietakt, har möjlighet att hoppa över bitar och avsnitt som man redan kan och för att man inte behöver tänka på hur man ser ut (i det virtuella klassrummet är det fritt fram att plugga okammad och i pyjamasen). Men en del kan sakna sällskapet av klasskompisar när man läser på distans eller känner att det skulle vara till hjälp att ha någon att plugga ihop med. Det kan man lösa genom att skapa en Facebookgrupp eller liknande för kursen där alla som vill kan diskutera uppgifter, få och ge hjälp, få andra perspektiv eller bara delta i gemenskapen. Bor någon annan student i närheten kan ni ju alltid träffas och plugga tillsammans.

Elevrum, demo
Inga kommentarer

Posta en kommentar