Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

 

Hur går jag tillväga för att söka CSN?

För att få studiemedel hos oss måste studietakten vara på minst 50%. För att söka studiemedel ska du vända dig direkt till CSN. Du kan logga in med e-legitimation eller med personlig kod. Kom ihåg att ange huvudman som skola, det vill säga vuxenutbildningen i din kommun, eftersom att det är de som rapporterar in dig till CSN (med undantag för Nacka-elever som NTI-skolan rapporterar in)
Läs mer här:

Jag studerar en kurs på fem veckor men hinner inte med,
kan jag ändra min studietakt?

Ja, det går att ändra din studietakt. Men om du har ansökt om studiemedel på heltid och ändrar studietakten till halvtid så kan du bli återbetalningsskyldig till CSN. Om du ändrar studietakt till 25% så är du inte berättigad studiemedel. Ta alltid kontakt med CSN innan du ändrar din studietakt för att få besked om hur en ändrad studietakt påverkar dina utbetalningar.

Vad är skillnaden mellan avbrott, streck och F?

Om något oförutsett händer kan du under kursens gång avsluta din kurs genom att be om ett avbrott. Om du inte är aktiv under kursens gång kan du även bli avregistrerad från kursen. Har du varit aktiv under kursens gång men har inte lämnat in några betygsgrundande uppgifter blir det ett streck i betyg. Ett F i betyg blir det om du inte uppnår kursmålen som är uppsatta för kursen. Maxgränsen för att få behålla studiemedel är 200 underkända poäng (-det vill säga F).

Vad behövs för att få läsa på Komvux?

För att få studera på Komvux ska du ha fyllt 20 år eller ha ett slutbetyg eller en gymnasieexamen. På komvux får du möjlighet att läsa upp betyg, behörighetskomplettera eller om du behöver komplettera dina betyg på ett annat sätt.

Vad behöver jag för att få slutbetyg?

Generellt så krävs 90% godkända kurser. Hur många godkända poäng som krävs beror på vilket år du fick ditt samlade betygsdokument utfärdat. För ett slutbetyg krävs att vissa kurser, de som kallas kärnämnen ingå. Idrott och hälsa A, Estiskt verksamhet och Specialidrott får ej ingå i ett slutbetyg från komvux.

De kurser som måste ingå i ett slutbetyg från komvux är följande: 

Godkända betyg i kärnämneskurserna, Gy00 Gy11/Vux12
Svenska A+B eller
Svenska 1 och Svenska 2
Svenska som andraspråk A+B
SAS 1 och SAS 2
Engelska A Engelska 5Matematik A
Matematik 1a/1b/1c
Naturkunskap A Naturkunskap 1a1
Samhällskunskap A Samhällskunskap 1b
Religionskunskap A Religionskunskap  1

Observera att slutbetyg endast kan utfärdas till och med juni 2020, de kurser som inte går att konvertera till de nya kurserna av dina gamla kurser faller då bort. För att se vilka kurser som saknar motsvarighet så kan du se Skolverkets motsvarandelista.

Läs mer här:

Hur tar jag ut en gymnasieexamen?

Om du har övervägande del nya kurser, det vill säga kurser betygsatta på skalan A-F, så ska du istället för att ta ut ett slutbetyg ta ut en gymnasieexamen. Du ska då läsa mot ett program på samma sätt som de som läser i gymnasiet. På det sättet är en gymnasieexamen mer styrd än ett slutbetyg, där man i princip kan välja vilka kurser man vill utöver kärnämnena.

Oavsett om du vill ta ut ett slutbetyg eller en gymnasieexamen så ska du alltid kontakta en studie- och vägledare för att försäkra dig om att du söker rätt kurser och får ihop rätt antal poäng.

Jag vill veta mer om ett program/en kurs än vad som står i katalogen?

På skolverkets hemsida finns alla kurser upplagda med läroplaner där du kan se vad kursen innehåller samt kunskapskraven.
Läs mer här:

Vad menas med behörighet?

När du söker till högskolan eller universitetet så krävs det att du uppfyller den grundläggande behörighet. Den grundläggande behörigheten är gemensam för alla program och kurser på högskolan och universitetet. Gymnasieexamen från ett högskoleförberedande program ger grundläggande behörighet om du har godkänt i 2 250 av 2 500 gymnasiepoäng.

Du måste även få lägst godkänt i:
Svenska 1-3, alternativt svenska som andraspråk 1-3
Engelska 5 och 6• Matematik 1b eller 1c
Gymnasiearbetet

Till vissa högskoleutbildningar krävs även särskild behörighet. Vilket innebär att du utöver den grundläggande behörigheten även behöver ha läst vissa kurser specifikt till den utbildningen.

Kan man få högskolebehörighet även om man läser ett yrkesprogram?

Ja om du har läst ett yrkesprogram kan du bli behörig om du även har läst och har godkänt betyg i Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6.

Vad innebär en prövning?

Skillnaden mellan att läsa en kurs och en prövning är att för en prövning förväntas det att du har förkunskaper i ämnet. Du läser in kursen på egen hand utan lärarstöd och en prövning bekostar du själv. En prövning kan du göra om du saknar ett betyg eller behöver läsa upp ett betyg i en kurs.

Kan jag studera alla era kurser även om jag inte befinner mig i Sverige? 

För att kunna studera hos oss så måste anmäla dig via din hemkommun. Du ansöker till oss via den kommun som du är folkbokförd i. För att se vilka kurser som vi erbjuder i din kommun kan du kika i rullistan nedan och scrolla dig fram till din hemkommun. De flesta kurser kan du läsa fast du är utomlands. Observera att vissa kommuner kräver slutprov på lokal, Fysik och Kemi kan inte göras från utlandet på grund av laborationerna och du måste skaffa kurslitteraturen innan du åker då vi inte skicka böcker utanför Sverige.

 

Vi använder oss av cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Accepterar du att cookies används?

NejLäs mer Ok