Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Möt NTI-skolans lärare Tove Dahlberg som bloggar från soliga Spanien i dag.

Första gången jag hörde talas om NTI-skolan var när min vän från gymnasiet började läsa in naturvetenskapskurser för att senare kunna läsa på läkarprogrammet. Vi hade båda gått samhällsprogrammet och hon ville helt enkelt byta spår. Både hon och jag hade lärt känna en kille från Peru, med lägenhet i Valencia, och hon vann hans hjärta.

Hon flyttade till den soliga spanska staden vid Medelhavet och kombinerade studier med spanskt vardagsliv, tillsammans med sin älskling. Själv pluggade jag till lärare i Umeå och tog mig fram i snömodden bäst jag kunde. Efter två snörika vintrar i den västerbottniska studentstaden, kände jag att det var dags för lite sol i mitt liv. Jag sökte en praktikplats i Spanien via EUs program för livslångt lärande. Jag fick en plats på en högstadieskola i en sydspansk by och for dit. Väl där hittade jag min älskling. Vi bodde där i ett år innan det var dags för mig att fortsätta mina lärarstudier i Umeå. Nu har vi bott tillsammans i Umeå i flera år och just i år passar vi på att tillbringa de allra snörikaste månaderna i just Spanien. Min man är föräldraledig med vår lille son och jag sitter och jobbar uppe i ett rum på en takterrass medan sonen lär sig fler och fler spanska ord.

Att arbeta från Spanien, som lärare på NTI-skolan, fungerar alldeles utmärkt! Det enda jag behöver är en dator, lugn och ro samt internetuppkoppling. Det samma gäller såklart om du vill plugga på NTI-skolan från till exempel Spanien. Du behöver en dator, internetuppkoppling och skolböcker, samt en god dos studiemotivation och tid. Att plugga på distans kräver nämligen en del självdisciplin och vilja. Som elev måste man själv se till att sätta sig ner och öppna elevsidan varje dag för att ta del av det undervisningsschema som gäller för kursen. Det gäller att få tag i läroboken i kursen och att verkligen läsa allt man ska. Är man utomlands och studerar via en kommun som kräver slutprov på lokal är även detta något man måste fixa med. Ofta kan ett konsulat, en ambassad, en skola eller kanske en kyrka hjälpa till att vakta, medan man på slutprovet visar vilka fina kunskaper man tillägnat sig under kursens gång.

Spanien för mig är sol, energi, familj och en lång vacker strand. Spanien är även landet varifrån jag kan jobba om jag vill fly den svenska vintern. Spanien är landet min vän bodde i när jag för första gången hörde talas om NTI-skolan.

16 Kommentarer
 • Marie
  Posted at 15:47h, 21 februari Svara

  Vilken härlig historia! Och så underbart att ha möjlighet att jobba från Spanien!

  • Tove
   Posted at 10:30h, 22 februari Svara

   Jo, det är härligt minsann!

 • Joakim
  Posted at 15:58h, 21 februari Svara

  Så trevlig läsning Tove ;)

  NTI har ju lärare som jobbar från Israel, Schweiz, Spanien och flera andra ställen i världen samt elever som studerar från världens alla hörn. Flexibelt om något.

  • Tove
   Posted at 10:30h, 22 februari Svara

   Ja, flexibilitet är ju ett av NTI-skolans signum, skulle jag säga! :)

 • Kia
  Posted at 16:11h, 21 februari Svara

  Det låter härligt, Tove! Njut lite extra av värmen åt oss som idag pluggar och jobbar i tjugo minusgrader idag!

  • Tove
   Posted at 10:31h, 22 februari Svara

   Åh! Tjugo minus låter tufft! Hoppas ni har det varmt och skönt inne på kontoret bara. Här är det lika varmt ute som inne om man inte sätter på elementet, och elementet kostar dyra el-pengar…

 • Helena
  Posted at 16:38h, 21 februari Svara

  Fint skrivet! Man blir ju sugen på att ta jobbet med sig till varmare breddgrader nu!

  • Tove
   Posted at 10:31h, 22 februari Svara

   Det är bara att beställa resa, boka boende och dra iväg! :)

 • Lena
  Posted at 17:25h, 21 februari Svara

  Åh vad härligt! Jag tror jag kommer och sätter mig bredvid dig och jobbar! :)

  • Tove
   Posted at 11:15h, 22 februari Svara

   Du är välkommen!

 • Lena
  Posted at 17:26h, 21 februari Svara

  Åh vad härligt det låter! Jag tror jag kommer ner och sätter mig bredvid dig och jobbar ett tag! :)

  • Tove
   Posted at 10:31h, 22 februari Svara

   Du är välkommen!

 • Maria
  Posted at 19:59h, 21 februari Svara

  Ja, tänk vilka vägar livet tar!

  Din text fick mig att tänka på uttrycket ”alla vägar leder till Rom” – i detta fallet är det Spanien som är den sammanhållande och gemensamma faktorn. :)

  • Tove
   Posted at 11:15h, 22 februari Svara

   Ja, precis!

 • Marie-Michelle Ask
  Posted at 09:48h, 22 februari Svara

  Hola! Så roligt att få läsa ditt personliga inlägg om din relation till Spanien. Jag har också en speciell relation till Spanien, vi kanske kan ta det på en fikarast någon gång när du är tillbaka :) Önskar dig en underbar tid i solen med dina kära!

  • Tove
   Posted at 11:15h, 22 februari Svara

   Ja, det får vi göra!

Posta en kommentar