Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

…när jag var på arbetsintervju på NTI-skolan. Jag hade sökt jobb som lärare i Svenska för invandrare och trodde såklart att jag skulle stå i ett klassrum.

När man lär sig ett nytt språk är det ju så viktigt att träffa folk. Man behöver prata, lyssna, umgås och använda kroppen. Jag visste också att man behöver ha en personlig relation med sin lärare.

Man kan helt enkelt inte lära sig ett nytt språk genom att skicka några mejl fram och tillbaka!

Ändå sade de på intervjun att NTI-skolan lär ut svenska på distans.

Löjligt, tänkte jag.

Precis innan jag skulle tacka nej till jobbet bjöd de in mig på studiebesök och jag gick dit.

Det jag såg av lärarnas arbete fick mig att tänka om. De skickade inget förstrött standardmejl som svar när en elev skickade in en uppgift. De tittade såväl på helheten som på detaljerna, styrkorna som bristerna och funderade ut vad just den eleven behövde för att utvecklas.

Dessutom bedrevs inte kurserna bara på mejl. Lärarna kommunicerade med eleverna via telefon, Skype, sms och på webb-plattformen också. I kurserna ingick olika grejer: läsa i pappersbok, göra drag-and-drop-uppgifter, titta på youtube-klipp, skriva brev, besöka roliga språksajter, svara på kryssfrågor, läsa sagor högt för sin lärare på telefon…

Och lärarna gjorde allt för att visa att det inte var maskiner som rättade prov, utan lärare av kött och blod som skapar uppgifter för att eleven ska lära sig hela vägen fram till kursslut.

När jag gick hem kände jag att SFI-eleverna på NTI-skolan får saker som elever på andra skolor inte får. Ingenstans där jag tidigare har jobbat har eleverna fått så personlig feed-back. Ingenstans har de fått kursen skräddarsydd efter sin nivå och utveckling. Ingenstans har jag haft så bra koll på deras framsteg eftersom allt finns registrerat i datorn. Ingenstans har ambitiösa elever kunnat gå så fort från start till mål: Pluggar de hårt och lär sig det de ska, finns det ju ingenting som bromsar dem!

Och jag började fundera på det där med att träffas och prata: När jag hade vanlig SFI-undervisning hade jag 30 elever i klassrummet. Många elever fick inte mycket utrymme att prata varken med mig eller med andra. Distanseleverna, däremot, brukar ha arbeten. På ett jobb kan man prata mycket svenska, ofta ännu mer än i ett klassrum.

Nu när jag är lärare på NTI-skolan får jag träffa eleverna litegrann i alla fall. Eleverna i Stockholm träffar jag på upprop och när de gör sina nationella prov. Och däremellan händer det att de kommer in på en kopp kaffe.

Emelie Hammar är en musikalisk, 37-årig småbarnsmamma. Hon talar svenska, engelska, franska samt lite fulani och teckenspråk. Emelie jobbar som SFI-lärare på NTI-skolan i Stockholm sedan augusti 2017.

13 Kommentarer
 • Theresia
  Posted at 14:10h, 05 februari Svara

  Hej Emelie!

  Det är jätteintressant att läsa det du skriver om distansundervisning. Jag jobbar som förstelärare på SFI i Kramfors och har som ett uppdrag att utveckla SFI på distans här.
  Jag skulle gärna veta mer om hur ni jobbar. Hur många elever tar du hand om? Ligger dina elever på samma nivå och använder ni en bok?
  Du ser, jag har många frågor ;)

  Kontaktuppgifter skickade i PM

  Med vänlig hälsning
  Theresia

 • Aimen Barghathi
  Posted at 20:55h, 11 april Svara

  Hej jag vill lasa SFI på distans hur jag på reasa just nu

  • Marie-Michelle Ask
   Posted at 21:58h, 11 april Svara

   Hej Aimen! Du ansöker via vuxenutbildningen, SFI i din kommun.

 • Paul
  Posted at 14:43h, 26 april Svara

  Hej jag vill mår mig svenska på distans Hur Man kan

  • Marie
   Posted at 21:10h, 26 april Svara

   Hej! Du ansöker via SFI/vuxenutbildningen i din hemkommun.

 • Maria
  Posted at 19:09h, 22 maj Svara

  Hej! Jag arbetar som SFI-lärare sedan några år tillbaka och är från början musiklärare i grunden så jag har jobbat med det också. Jag tycker det här med att undervisa SFI på distans låter jätteintressant! Jag undrar över hur era plattformar ser ut rent geografiskt, var ni har kontor etc. Jag är bosatt i Lund och kan absolut åka en bit för att ha undervisningsträffar men ända upp till Stockholm blir lite svårt. Var finns ni mer? (Läste att det fanns ett kontor i Kungsbacka?) och hur kommer jag i kontakt med ert (för mig) närmaste kontor? Med vänlig hälsning Maria

 • NTI-skolan
  Posted at 09:03h, 23 maj Svara

  Hej Maria,

  Roligt att du är intresserad av NTI-skolans SFI på distans. Du skulle kunna ta kontakt med skolledaren för SFI direkt. Han heter Peter Haglund, du når honom på peter.haglund@nti.se

 • Zahra Hakimzade
  Posted at 13:31h, 15 juni Svara

  Jag hade studerat SFi kista på ABF skolan till C2 och nu började jag jobba på förskolan. Nu vill jag studera distans i hemma kan ni hjälpa mig tack.

  • NTI-skolan
   Posted at 21:33h, 17 juni Svara

   Hej Zahra,

   Vad roligt att du är intresserad av att studera på NTI-skolan!
   Du ansöker till oss via SFI-centrum i Stockholm.
   Kontakta SFI-centrum på telefonummer: 08-508 35 450 eller besök dem här: ”Vuxenutbildningscentrum”, Rosenlundsgatan 52, Södermalm.

   Lycka till!

 • Samuel
  Posted at 11:31h, 16 augusti Svara

  Hej. Jag jobbar också som SFI-lärare kurs C och är precis i startgroparna med att dra igång samma utbildning. Jag tänkte fråga om vilka svårigheter eller saker som man kanske ska tänka på innan man drar igång. Till exempel Hur gör man eller redovisar närvaro? Jag har en tanke om att elev ska skriva ett kontrakt som även innehåller en studieplan för elev?. Vad gör man om elev skiter i att komma eller avviker från överenskommelsen? Vilket antal i gruppen är optimalt att ha?. jag har säkert fler frågor men kan börja där.
  MVH Samuel

 • NTI-skolan
  Posted at 14:33h, 16 augusti Svara

  Hej Samuel!

  Roligt att höra att du är intresserad av SFI på distans. Du är välkommen att kontakta vår skolledare för SFI. Han heter Peter Haglund, du når honom på peter.haglund@nti.se

 • Maria Buraas
  Posted at 11:48h, 01 juli Svara

  Hej,
  Jag önskar att studera SFI på distans, och jag skulle vilja veta hur kan jag göra det och var?

  Mvh,
  Maria Buraas

  • Emilia
   Posted at 15:28h, 01 juli Svara

   Hej Maria!
   Vad kul att du är intresserad av SFI på distans hos oss.
   För att se om det är möjligt att studera SFI hos oss kan du gå till denna sida. Välj din hemkommun + SFI-kurs i rullistan för att se om din kommun erbjuder SFI genom NTI-skolan.

   Med vänlig hälsning, NTI-skolan

Posta en kommentar