Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Att läsa på distans har många fördelar och innebär mycket frihet. Det går att anpassa studierna efter sina personliga förutsättningar och det går lättare att kombinera pluggandet med jobb, resor, barn och annat i livet. All flexibilitet kräver dock struktur för att fungera. Vill du lyckas med dina distansstudier och slippa stress behöver du planera och förbereda dig väl inför vad som väntar. Här är bästa tipsen inför din distansutbildning.

Ta reda på så mycket du kan om din utbildning innan den börjar

En av de vanligaste orsakerna till att man får problem med sina studier är att de var mer krävande än man trodde. Ju mer du vet om din utbildning i förväg, desto bättre kan du förbereda dig för den. Läs igenom studieplanen noggrant, prata med lärare och studievägledare på din skola, och bäst av allt; försök hitta någon som har gått samma utbildning tidigare och intervjua den personen om hur det var att läsa, vilka bitar som var utmanande, vad som tog mest tid etc. Med en god uppfattning om vad din utbildning verkligen innebär kan du planera dina studier bättre och känna mindre press.

 

Testa vad distansstudier innebär

Du vet nog redan vad det innebär att sitta vid en skolbänk men om du inte har läst på distans tidigare kan det vara bra att bekanta dig med den studiemetoden. Du kan testa hur det är att använda ett digitalt elevrum här på NTI:s hemsida. Via en guidad tur får du se hur det fungerar med uppgifter, läshänvisningar, närvarouppgifter och annan information. Är du redan bekant med din digitala studiemiljö går det snabbare att komma igång med din utbildning.

 

Skapa ett studieschema

Friheten med att läsa på distans gör att man kan studera på sina villkor och efter sina personliga förutsättningar men frihet kräver alltid disciplin och struktur. Distansstudier följer samma studieplan och ställer samma krav som traditionella klassrumsstudier. Om du läser på heltid förväntas det att du lägger runt 40 timmar per vecka på studierna. Du väljer själv när du vill läsa, men det går inte att fuska med tiden du lägger ned. Det bästa sättet att få ordning och reda på sitt pluggande är att skapa ett studieschema. Precis som i skolan men du väljer själv vid vilka tider och platser du läser. Gå igenom din studieplan och dina uppgifter, för in allt i ditt schema och följ det. Var hellre tidspessimist än tidsoptimist, har du satt av gott om tid slipper du känna dig stressad och blir du klar tidigare kan du göra något roligt resten av tiden.

 

Lägg upp ditt schema både övergripande för hela utbildningen och ned på vecko- och dagsnivå. Då har du en översikt när tentor och grupparbeten inträffar, kan se vilka delmål du behöver uppnå och har en bra struktur för dina dagar.

 

Berätta om ditt schema för dina närstående

Det som kan vara lurigt med distansstudier är att de personer man har omkring sig kan tro att man är tillgänglig bara för att man inte går till skolan varje dag. De kan störa dig i studierna och få dig att halka efter. Visa din studieplan och ditt schema för dem så att de förstår vad som förväntas av dig och kan ge dig det utrymme du behöver, både i de dagliga studierna och under de mer krävande perioderna, som till exempel vid tentor och inlämningsuppgifter.

 

Hitta din studieplats/platser

När du läser på distans väljer du själv var någonstans du vill plugga. Din skolbänk är precis där du helst vill ha den. Det är en oerhörd frihet som underlättar studierna men det kan också bli en fälla om man inte väljer studieplatsen med eftertanke. För de flesta är nog hemmet den första plats som man tänker på. Det är en bekant och trygg plats där man känner sig bekväm och man behöver inte göra sig i ordning, det är bara att sätta sig i soffan eller vid köksbordet och börja. Men det som kan vara lömskt med att läsa hemma är att det finns så många distraktioner. Det finns alltid något som behöver göras och känns någon studieuppgift tung och utmanande kan till och med disken bli mer lockande att ta itu med. Testa gärna några olika platser innan din utbildning börjar och se hur bra du kan koncentrera dig på de olika ställena. Förutom hemmet kan du sitta på ett café, biblioteket, i en park etc. Provplugga på olika platser och känn efter hur bra det går. Kanske behövs det en kombination av olika ställen för att hålla engagemanget och koncentrationen uppe. Du behöver heller inte göra alla studier sittande, inspelade föreläsningar och podcasts kan du lika gärna ta del av medan du är ute och promenerar. Frisk luft och rörelse stimulerar blodcirkulationen och får hjärnan att arbeta bättre.

 

Inga kommentarer

Posta en kommentar

Vi använder oss av cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Accepterar du att cookies används?

NejLäs mer Ok