Många oroar sig över hur det ska gå till när man har betygssamtal

Det är såklart lite pirrigt att få betyg och att prata om varför man ska få just det betyget. Ett betygssamtal kan se olika ut men det finns ändå vissa generella riktlinjer som ett betygssamtal brukar ha. De ska jag beskriva här och jag ska även ge lite tips om vad som är bra att tänka på inför ditt betygssamtal på NTI-skolan.

Grundprincipen är att du aldrig kan sänka ditt betyg i ett betygssamtal. Det läraren vill veta är om du kan höja dig inom något område, om du känner att du är nöjd med ditt betyg och kanske vill läraren själv förklara varför man bedömer ett visst betyg för just dig. Det är en möjlighet för dig och din lärare att kommunicera kring betyget helt enkelt.

 

Tips för dig som vill ha högt betyg

– Om du strävar efter ett speciellt betyg så är det viktigt att du kommunicerar det tydligt i början av kursen. Det går ut en enkät innan du börjar där du får frågan om vad du strävar efter i kursen, där kan du beskriva dina mål med kursen och det betyg du strävar efter. Det går även ut en enkät i mitten av kursen där du får frågan igen, för det kan ju förändras under kursens gång. Kom ihåg att det är jätteviktigt att kommunicera med din lärare kontinuerligt så att ni stämmer av och tänker samma kring betyget. Det hjälper din lärare att kunna pusha och peppa i rätt riktning och det avdramatiserar också betygssamtalet eftersom det inte blir första gången ni pratar om betyg. (Tips av Sara Bladh-Emilsson, lärare i naturlaget)

 

Så här går ett betygssamtal på NTI-skolan till

Tips 1. Ett betygssamtal är inte ett förhör. Man går igenom hur du upplevt kursen, vad du gjort i kursen och sedan informeras du om vad ditt slutbetyg blir. Glöm inte bort att se över inskickade uppgifter och den bedömning du fått så att du kan ta upp sådant du tycker är oklart. Det är varje elevs ansvar.

TIps 2. Avsätt tid för betygssamtalet. Ett samtal brukar ta mellan 10-20 minuter. Det är viktigt att du under det korta samtalet sitter så att du kan tala ostört så att du kan fokusera.

Tips 3. Att ha en dator tillgänglig är väldigt bra och en trygghet för dig, för det kan vara svårt att minnas allt man gjort under kursens gång om läraren vill gå igenom någon uppgift.

Tips 4. Läraren kan ibland bedöma att du behöver läsa på lite extra inom ett visst område. Då kan det hända att ni bokar in ett nytt betygssamtal så att du hinner läsa på och lära dig det som du känner dig osäker på. Var tydlig med din lärare om det du inte förstår och fråga om du kan få läsa på lite extra. Målet är att du ska lära dig!

Hoppas att detta hjälpte dig och att du nu känner dig lite säkrare inför ditt betygssamtal! På Instagram ligger en kort film där en av våra lärare (Sara) kort beskriver hur det kan se ut när hon har betygssamtal. Sök på #betygssamtal så hittar ni den.

2 Kommentarer
  • Bachar Alkazaz
    Posted at 11:02h, 08 maj Svara

    Jag tror det är mycket bra att man har ett bra betyg, men det är ännu bättre att fortsätta lära sig när kursen tar slut. De materialen som vi jobbade med och alla tips som vi fick av läraren kommer att bearbetas vidare oavsett betyget.

  • Insaf kusa
    Posted at 22:02h, 20 juni Svara

    Vad kul att jag få möjlighet att veta hur mitt betygssamtal kommer att se ut ! Tackar.

Posta en kommentar

Vi använder oss av cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Accepterar du att cookies används?

NejLäs mer Ok