Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Hösten är min favoritårstid

Skogar och parker är vackrast på hösten. Så många skiftande färger!
Man kan sitta länge i en park, titta på träden och fundera på vad det är som påverkar de färgerna som träden visar på höst. Vilka är trädens strategier för att förändra sina lövfärger?

Man kan se att vissa träd skiftar färg som helhet: gradvis blir hela trädet gulare och gulare tills de flesta löv fallit, och de som är kvar är mera mot det bruna. Andra träd börjar skifta färg från toppen och neråt. Övriga verkar ha gröna och gula löv blandade som om det bestämdes slumpmässigt vilka löv ska gulna först. Det finns även träd där denna process verkar vara bestämt grenvis: vissa grenar innehåller fortfarande gröna löv medan andra kan ha röda eller gula löv.

Under våren och sommaren är träden gröna. Det är klorofyllet som är pigmentet som ger den gröna färgen till växterna. Klorofyllet fångar solljuset så att fotosyntesen kan fungera och växten kan växa och må bra. Men när hösten närmar sig börjar löven ändra sina färger till de vi brukar förknippa med höst.
Det är många faktorer som påverkar hur ett träd vet att det är höst, men mycket tyder på att fotoperioden (soltimmar per dygn) är signalen som startar hösten hos träden. Proteiner börjar då brytas ner och då försvinner klorofyllet från löven. Detta leder till att andra pigment, som annars är dolda av klorofyllet, visas. Dessa pigment är de som ger den gula färgen.

De röda pigmenten däremot nybildas på hösten. De produceras i de yttersta lagren av celler i lövet och fungerar som solskydd. Genom att stoppa en del av solljuset som når löven, undviks att dessa blir ljusskadade när det inte finns tillräckligt med klorofyll.

Det är vädret i allmänhet som påverkar färgerna på träden varje höst. Här, efter en vår och sommar med lite nederbörd och höga temperaturer samt väldigt soliga och milda höstdagar, har vi en rödare höst. Hade dagarna varit molnigare och regnigare skulle vi haft en gul-brunare höst.

Hur ser hösten ut där du bor?

Vid pennan

Maribel Garcia
Lärare i biologi och naturkunskap

11 Kommentarer
 • Anonym
  Posted at 10:23h, 19 september Svara

  Vilken bra beskrivning Maribel :-).
  Min höst ser ut som din höst – väldigt vacker alltså!

  • Maribel
   Posted at 11:15h, 21 september Svara

   Vad mysigt :)

 • Delia
  Posted at 10:48h, 19 september Svara

  Hösten är också min favoritårstid! I Sverige är alla årstiderna underbara, men på olika sätt. Hösten är dock den mest uppfriskande så därför gillar jag den. Tack för fin text!

  • Maribel
   Posted at 11:16h, 21 september Svara

   Roligt att du tycker som jag. Tack för att du läste!

 • Hösten i sverige
  Posted at 21:21h, 19 september Svara

  Sverige är en vacker målning på hösten.Hösten präglas av fantastiska färger.
  Jag bor i ett litet område som heter Torup, det finns många skogen och sjöar, det finns också vattenfall som heter Bosgårdsfallet.
  När hösten kommer lövverket blir mångfärgat gult, brunt, och orang, som en fantastisk målning.

  • Maribel
   Posted at 11:17h, 21 september Svara

   Tack för tipsen! Jag känner inte området och det låter mysigt.

 • Johanna
  Posted at 07:28h, 21 september Svara

  Hur är det då med palettbladsblommor? Om de får för lite solljus så verkar bladen bli mer gröna, gissar att det också hänger ihop med klorofyll?

  • Maribel
   Posted at 11:25h, 21 september Svara

   Den röda färgen är egentligen ett tecken på stress. Vissa växter kan inte riktigt bilda antocyaniner (röda pigmenten) och då blir de gula på grund av solskada istället. Dessa brukar vi ha helst i skuggan eller inte under direkt sol.
   Som du skriver, verkar det som om palletbladsblommor trivs alldeles utmärkt när det inte är så mycket ljus. Men vi gillar dessa växter pga de fina röda och lila nyanser som de utvecklar när de är i soligare miljöer. Och dessa rödare nyanser är, helt enkelt, för att inte bli solskadade. Precis som när vi på sommar smörjer vi oss med solskyddsfaktor. Fast vissa växter har solskyddet inbyggt och kan använda det vid behov :)

   • Johanna
    Posted at 08:04h, 24 september Svara

    Spännande!

 • Miranda
  Posted at 11:37h, 25 september Svara

  Det är fantastiskt !

 • Elev från Biologi 1
  Posted at 18:40h, 25 september Svara

  Vilken härlig text!

  Hösten är minst lika underbar som våren enligt mig.

Posta en kommentar