Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Att plugga Komvux på distans är en studiemetod som allt fler uppskattar och väljer

Att själv kunna välja var, hur och när man pluggar ger en enorm frihet att kunna anpassa studierna efter livet, jobbet, familjen, resor m.m. Att studera på sina villkor gör att fler får möjligheten att läsa vidare och ta nya steg i livet. Ibland kan dock den friheten bli något man snubblar över i sina studier. Distansstudier är inte lättare bara för att de är friare, kraven och kursplanen är desamma och du behöver fortfarande plugga lika mycket. Har man inte disciplin och struktur kan distanspluggandet bli krävande och jobbigt. Men tänker man till innan och skapar en plan för sina studier blir lärandet både roligt och givande. Här är de bästa strategierna för att lyckas med distansstudierna.

Ta reda på så mycket som möjligt innan du börjar plugga på distans

Olika distansutbildningar kan skilja sig mycket åt. En del sker helt digitalt medan andra involverar återkommande fysiska träffar. Läs på så mycket som möjligt om din utbildning innan du börjar den så att du slipper obehagliga överraskningar som dämpar läslusten. Ta reda på hur kursplanen och upplägget ser ut och börja planera dina studier redan tidigt. Som med allting annat i livet sparar man mycket tid och energi på att vara väl förberedd.

2 Skapa ett studieschema för dina distansstudier

Struktur är superlimmet som håller ihop ett lyckat pluggande. Planera dina studier och gör ett schema. Om man kombinerar studierna med annat i livet, som jobb och familj, är det lätt att tänka att man ska plugga när man får tid över men med den inställningen blir det sällan tid över, och friheten slår över i stress och press som suger lusten ur studierna. Se över din studieplan och de uppgifter du får varje vecka, avsätt den tid det tar att göra dina uppgifter, var inte tidsoptimist utan ta hellre till i överkant, och för in dem i ditt studieschema. Du kan själv välja när det passar dig som bäst men kompromissa aldrig med att få det gjort. Att skjuta upp och spara på hög har alltid varit studentens främsta fiende.

3 Utnyttja alla dina resurser på NTI-skolan

Att plugga Komvux på distans kan kännas ensamt men på NTI-skolan har du massor med resurser du kan använda. Först och främst har du en personlig lärare som finns där för att hjälpa och guida dig. Kontakta din lärare varje gång du undrar över eller känner dig osäker på något så får du den hjälp du behöver. Du har även en rad med olika läromedel till ditt förfogande. Det roliga med distansstudier är att det finns så många roliga vägar att få kunskaper; e-böcker, bildspel, podcasts, webbseminarier, spel m.m. Att kombinera olika läromedel gör det mer stimulerade att plugga och du lär dig bättre när studierna känns spännande.

4 Plugga tillsammans på distans

Bara för att distansstudierna ger dig möjligheten att studera själv innebär inte det att du måste vara ensam hela tiden. Ta initiativet att skapa diskussionsforum eller Facebookgrupper för den utbildning du går där alla som vill kan mötas för att diskutera, ställa frågor, be om hjälp, få nya insikter m.m. Bor någon i samma stad kan ni alltid mötas för att läsa tillsammans.

5 Hitta vad som är rätt för dig

Distansstudier ger dig friheten att studera var och när du vill, men vet du själv vad som är din bästa plats och tid? Många tänker säkert: ”Skönt! Nu kan jag plugga hemma i soffan på kvällarna”, men den avslappnade bild man drömde om kanske inte håller i verkligheten när alla distraktioner hemma stör koncentrationen och hjärnan är trött efter en lång dag. Testa olika platser och tider för att hitta den optimala kombinationen då du är som mest fokuserad, effektiv och motiverad. Det finns massor med platser där du kan plugga; kaféer, bibliotek, parker, studierum etc. Kanske är en rotation av olika platser och tider det som fungerar bäst för dig. Variation förnöjer, och olika dagar har vi olika behov.

6 Nyckeln till att minnas det du lärt dig – håll dina egna förhör

Testa dina kunskaper hela tiden. Genom att läsa, glömma lite, fråga dig själv och sedan komma på svaret så lägger du din kunskap i din hjärnas bibliotek. Det bästa är att göra små test hela tiden istället för att göra ett stort test exempelvis i slutet av ett kapitel. Skriv upp små frågor (1-2) under tiden du läser ett stycke, sedan håller du för stycket och frågar dig frågorna. Ett klassiskt förslag är att göra  lappar med frågor på ena sidan och svar på den andra. Det går även att göra digitalt med appar som till exempel StudyBlue.

Lycka till med dina studier på distans!

1Comment
 • Juha Tuomi
  Posted at 15:18h, 16 september Svara

  Jag skapade denna till mina elever för att förtydliga vissa saker i mina kurser.
  Elever frågar ofta hur de kan lyckas med högre bedömning/betyg som resultat, samt vad komplettering innebär. Det är grundorsaken till att jag skapade filmklippet.
  (Pilot-video. Ska göra den med bättre kvalité framöver.)
  https://youtu.be/m4g9u9wcXrc

  Fungerar bra som fortsättning till det ni redan informerar om inför studiestart.

  /Juha Tuomi
  Lärare på NTI-skolan i Umeå

Posta en kommentar