Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Lisa Svensson, pluggat det mesta

Vad har du studerat på NTI-skolan?
– Dessa är kurserna som jag gått :)
Naturkunskap 1a1, Företagsekonomi 1, Människors miljöer, Kost och hälsa, Kommunikation, Lärande och utveckling, Pedagogiskt ledarskap, Religionskunskap 1, Matematik B, Kemi A, Projektarbete, Mediekunskap, Barn Kultur och Fritidsverksamhet, Miljökunskap, Datorkunskap, Människan Socialt och Kulturellt, Tyska Steg 1, Etik Och Livsfrågor, Biologi A, Samhällskunskap A, Rättskunskap, Svenska B, Geografi A, Historia A, Engelska A, Svenska A och Matematik A

Hur gick det att studera på distans?
– Till en början var jag helt vilsen, jag hittade ingenting och allt var nytt.
– Jag visste inte hur jag skulle gå till väga och jag stod där som ett frågetecken.
Men ju mer jag började komma in i det, när jag lärde mig att lägga upp min egna tid och så, så kändes det otroligt fritt.
Överlag skulle jag vilja säga att kurserna kändes ganska intensiva, som att en bok skulle läsas på 5 eller 3 veckor,
beroende på om man gick heltid eller halvtid.

För mig kändes det ganska tidskrävande och jobbigt, men det blev betydligt enklare än vad jag först trott.
På de sättet att man kunde läsa när man ville.

Jag har jobbat stenhårt för att ta mitt slutbetyg, och med många motgångar.
Men jag har fixat det och det är tack vare NTI-skolan.
Lärarna har stöttat mig, och sist med inte minst har jag fått fantastiskt mycket hjälp av en studievägledare.

När man sitter hemma och pluggar så är det underbart att få göra det i sin egna takt, jag har aldrig har några direkta problem med inlärning eller liknande i skolan. Men när jag väl stod där med mina distansstudier, insåg jag att min koncentration höjdes så otroligt mycket. Underbart att kunna avgöra själv om man vill plugga jättemycket en dag och vara ”ledig” en annan.

Finns det några nackdelar med distansstudier?
– Nackdelen är att man inte kan bolla idéer med övriga kursdeltagare, så som man kan göra i ett vanligt klassrum. Man kunde heller inte nå läraren varje gång man behövde hjälp, och ett stort minus var att ibland förstod jag inte lärarens förklaring över telefon. Delvis kan det vara lättare att ta in en förklaring när man liksom ritar upp den. Men detta har löst sig ändå!

Ett minus är att jag ibland inte valde att fråga läraren saker som jag inte förstod, istället gav jag mig ut på internet och sökte svar. Någonting som delvis var tråkigt, då det kanske hade blivit så mycket enklare om jag bara hade kontaktat läraren. Men och andra sidan blev jag självständig.

 Vad är målet med dina studier?

– Mitt mål med mina studier då var att få ett slutbetyg ifrån gymnasiet, och det har jag uppnått.
Detta slutbetyg skulle ta mig till högre studier, och det har gjort så att jag idag pluggar på universitet inom djuretik. Och hoppas att en dag kunna stå där med en bred kunskap inom etologi.

Skulle du rekommendera någon av dina vänner att plugga på distans via NTI-skolan?
– Absolut!
Jag tycker att NTI-skolan har varit fantastiskt, att kunna plugga var man vill är verkligen en frihet.

Dock skulle jag vilja rekommendera att alltid kontakta läraren om någonting inte går som man vill, och göra en plan och inte ta det som det kommer.