Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Att läsa upp/höja betygen på distans är en ny chans för dig som inte visste vad du ville bli när du gick på gymnasiet
Livet kan kännas stort och rörigt när man är ung och kanske har du nu, lite senare i livet, kommit på att du vill gå på högskola eller universitet för att bli lärare, ingenjör, advokat eller något annat jobb du drömmer om, men inser att dina betyg från gymnasietiden inte räcker till för att söka. Då är Komvux på distans en bra lösning för dig som vill höja eller komplettera dina betyg inför vidare studier.

Att plugga på distans ger dig dessutom friheten att anpassa studierna efter livet du lever
Jobb, familj och andra orsaker kan göra det svårt att sitta i ett klassrum varje dag men när du studerar Komvux på distans har du möjligheten att läsa när och var det passar dig bäst.

Olika sätt att läsa upp/höja betygen

Komvux är en andra chans för alla som saknar gymnasieexamen eller slutbetyg, eller som behöver godkänt betyg för särskild behörighet till högre studier. Vad läsa upp ett betyg innebär varierar beroende på vilka studiemål du har. Så här kan du läsa upp dina betyg på Komvux.

 • Behörighetskomplettering. Det innebär att du läser de kurser som du saknar och som du behöver för att få behörighet till den utbildning du vill gå.
 • Särskild behörighet. Förutom den grundläggande behörigheten kräver många högre utbildningar dessutom att man har ytterligare förkunskaper, så kallad särskild behörighet. Vilka de förkunskaperna är varierar beroende på vilken utbildning du vill gå, men det kan handla om godkända betyg i ämnen som Samhällskunskap 1b, Matematik 4, Naturkunskap 1b eller Fysik 2. Du kan läsa om vilka betyg du behöver i informationen om utbildningen på universitets eller högskolans hemsida.
 • Meritpoängskomplettering. Om den examen du fick från gymnasiet inte nådde upp till den högsta meritpoängen 2,5 så kan du läsa de kurser som ger dig meritpoäng på Komvux. Du kan få meritpoäng för vissa kurser i engelska, matematik och moderna språk (t.ex. tyska och franska). De poängen hjälper dig sen när du söker till universitet och högskola.
 • Prövning. Om du vill höja betyget på en eller flera kurser du redan har gått på gymnasiet, kan du göra det via en så kallad prövning. Då läser du på egen hand och tentar sedan av kursen eller kurserna. Om du får ett högre betyg än tidigare på ditt prov räknas det in i ditt jämförelsetal.

 

Att läsa Komvux på distans

Oavsett om du behöver skaffa en gymnasieexamen eller läsa in vissa kurser kan du göra det genom att läsa Komvux på distans.

Digital komvuxutbildning på distans har många fördelar jämfört med den traditionella klassrumsundervisningen
* Kurserna startar löpande så du behöver inte invänta terminsstart för att börja plugga.
* Du kan själv välja den studietakt som passar det liv du lever.
* Distansundervisningen ger dig friheten att studera vid de tidpunkter och på de platser som passar dig bäst, oavsett om det är mitt i natten eller medan du är utomlands.
* Distansstudier är dessutom mer rättvisa eftersom kursutbudet blir tillgängligt oavsett var man bor. Den som läser Komvux i Flen eller Växjö kan få tillgång till samma utbildningar som de som läser Komvux i Stockholm eller Kalmar.
* Att läsa på distans är ett modernt och flexibelt studiesätt som gör det lättare för fler att studera vidare.

 

Så här går det till att plugga på distans hos oss

Rent praktiskt
Rent praktiskt söker du de kurser eller den utbildning du vill gå via Komvux i den kommun du bor i (du kan se vilka kurser vi erbjuder i respektive kommun på vår hemsida NTI.se).

När du har kommit in
När du kommit in på din utbildning får du en inloggning till ditt digitala elevrum samt kontaktuppgifterna till din personliga lärare.

Närvaro – digitalt elevrum
Du loggar in varje vecka till det digitala elevrummet där du får veckans uppgifter.

Läromedel
Förutom din lärobok har du även tillgång till digitala läromedel som e-böcker, webbföreläsningar, webbsidor, många filmer m.m. Du kan dessutom kontakta din personliga lärare via e-post, telefon eller Skype på vardagarna för att få svar på dina frågor och så att din lärare kan berätta hur det går för dig.

Studieplan
Distansutbildningarna följer samma studieplan och har samma krav som traditionell utbildning, men du kan själv välja när och var du vill studera och göra dina uppgifter. Det enda du behöver är en dator, surfplatta eller en telefon och en internetuppkoppling.

Betyg
Du gör betygsgrundande uppgifter varje vecka och mot slutet av utbildningen har du ett betygssamtal med din lärare innan slutbetyget sätts. Du kan sedan begära ut ditt betyg från Vuxenutbildningen i din hemkommun och använda det för att söka till den högskole- eller universitetsutbildning du drömmer om.

 

Med Komvux på distans kan fler läsa upp sina betyg så att de söka till utbildningar som tar dem vidare i livet. Sök till oss du också och låt oss hjälpa dig att få nya kunskaper och att ta nya spännande steg i livet!

 

 

 

 

11 Kommentarer
 • Jenan
  Posted at 07:43h, 15 augusti Svara

  Tack

 • Anna Eckervall
  Posted at 08:15h, 25 mars Svara

  Kan man läsa upp betyg i matematik om man hade IG
  I betyget från gymnasiet?

  • NTI-skolan Administratör
   Posted at 09:22h, 25 mars Svara

   Hej Anna! Du ansöker till oss via din hemkommun! Många som fick IG läser upp sina betyg hos oss. Kontakta oss gärna här om du har fler frågor.

 • Lina
  Posted at 19:57h, 21 september Svara

  Kan vem som helst göra den här prövningen på betyg? Jag är 33 år å vill göra det på några ämnen kan jag göra det? Läste nånstans att det var max 20 år, är det sant? HP är för svår så jag vill göra via prövning

  • NTI-skolan Administratör
   Posted at 09:06h, 26 september Svara

   Hej Lina, Här kan du läsa om hur du ansöker till prövning. Vår administration svarar även på frågor på vårt supportforum.

 • johan
  Posted at 16:48h, 02 december Svara

  Hej! Hur fungerar tentorna? är det endast prov eller kan man tenta av uppgifterna igenom att skriva inlämningar eller redovisningar?

 • NTI-skolan Administratör
  Posted at 16:33h, 04 december Svara

  Hej Johan, Välkommen att ställa frågor eller kontakta oss här: https://supportforum.nti.se/org/nti-skolan/

 • ?
  Posted at 23:49h, 14 december Svara

  Undrar bara hur man går till väga om man har slutbetyg i gymnasiesärskolan fast man som elev strävade att få vanlig slutbetyg?
  Hur går man till väga om man vill läsa inom it eller förskolelärarutbildning?
  Tacksam för svar

  • NTI-skolan Administratör
   Posted at 09:05h, 18 december Svara

   Hej! Jag tror att det skulle vara bra om du tog kontakt med en av våra Studie- och yrkesvägledare. Du når våra syv via supportforum, eller så kan du söka efter syv på Komvux i din hemkommun så kan de hjälpa dig att lägga upp en plan. Du ansöker till oss via din hemkommun. Hoppas detta hjälpte!

 • Hanan
  Posted at 00:39h, 04 januari Svara

  Hej jag blev jätteglad att det finns nåt sånt.
  Jag är utomland och kommer att var det ett tag så jag undrar om jag kan ansöka via mejl eller måste jag besöka kommunen ?

  • Emilia Stanggren
   Posted at 10:24h, 09 januari Svara

   Hej Hanan,
   många kommuner har en webbansökan som du kan fylla i utan att besöka kommunen. Gå in på vuxenutbildningen på din hemkommuns hemsida och se vad som gäller där. Lycka till!

Posta en kommentar

Vi använder oss av cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Accepterar du att cookies används?

NejLäs mer Ok