Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Att kunna det svenska språket är viktigt. Det gör att man kan prata med allt från grannarna till personalen i affärer och hos myndigheter, det blir lättare att träffa nya vänner, fråga om saker man undrar över och inte minst blir det mycket enklare att få ett arbete eller att studera vidare. Svenska språket är det första steget till ditt nya liv.

Studera svenska samtidigt som du jobbar

Om du redan jobbar kanske det känns besvärligt att börja studera. Lönen från jobbet behövs till alla utgifter och det finns inte tid över att sätta sig i ett klassrum varje dag. Då är lösningen att läsa svenska på distans. Det innebär att du kommer åt din kurs online via din telefon eller dator. Du kan läsa dig till de kunskaper du behöver medan du är hemma eller sitter på ett fik. Du kan plugga för ett nytt liv utan att först behöva ge upp det gamla.

Här är de fem bästa tipsen för hur du lyckas med att läsa på distans medan du jobbar.

1. Hitta bästa platsen för dig att studera

Att läsa på distans innebär att du själv kan välja var och när du studerar. Om du jobbar blir det oftast på kvällar och helger men även på andra tider om du till exempel jobbar på restaurang eller liknande. Det viktiga är att du hittar en plats där du får lugn och ro och kan koncentrera dig på studierna utan att bli störd. De flesta som läser på distans brukar tycka att det är skönast att plugga hemma men det kan också finnas mycket där som distraherar – tvätt, disk, andra familjemedlemmar m.m. Känner du att det är svårt att läsa hemma kan du även sitta på ett fik, på biblioteket, utomhus eller någon annan plats där du trivs och finner ro.

2. Planera din tid

Att läsa svenska samtidigt som du jobbar blir lättare om du planerar din tid. Det kan vara lätt att tänka att man ska ägna sig åt studierna när det finns tid men är livet hektiskt blir det sällan tid över. Gör dina studier till någonting viktigt i ditt liv och planera in dem i kalendern. Var gärna generös när du planerar din studietid – en del saker tar längre tid än man tror och då är det skönt att slippa känna sig stressad.

3. Gör en sak i taget

När det händer mycket i livet är det lätt hänt att tankarna är överallt samtidigt. När du jobbar tänker du på studierna och när du sätter dig ner för att studera kanske tankarna går till något som behöver göras hemma. Bästa sättet att få saker gjorda är att ge varje uppgift din fulla uppmärksamhet. Då blir det lättare att hålla isär de olika sakerna i livet och allt känns inte lika överväldigande.

4. Lär med underhållning

På den tiden det kom nya Harry Potter-böcker började fler svenska barn och ungdomar att lära sig engelska eftersom de inte ville vänta på den svenska översättningen. Känner man sig motiverad går det fortare att lära sig och det bästa sättet att lära sig ett nytt språk är att göra det på ett underhållande sätt, till exempel med hjälp av film, tv-serier, böcker och spel. Det är ett roligt och stimulerande komplement till studierna. Om du gör dina studieuppgifter efter jobbet kan du både varva ner efteråt och testa det du har lärt dig genom att titta på en film eller tv-serie utan att ta hjälp av undertexter. Genom att följa med i handlingen och lyssna på replikerna får du höra hur de olika orden används på ett naturligt sätt och även lära dig fler ord. Är det något du inte förstår kan du skriva upp det och ta reda på vad det betyder efteråt. Vem sa att studier måste vara trist?

5. Tänk framåt

Ibland kan det kännas jobbigt när arbete och studier tar all tid och det inte finns så mycket utrymme för att ha roligt eller träffa vänner. I de motiga stunderna är det motiverande att tänka på hur ditt liv kommer att bli. De studier du gör nu kommer att utveckla dig som person, ge dig nya kunskaper som tar dig till nya platser i livet. Förmodligen kommer du att kunna skaffa ett nytt roligare jobb med bättre lön, träffa fler spännande människor, göra nya saker och mycket annat. Ett nytt och bättre liv väntar dig. Det är belöningen för det du gör i dag.  

2 Kommentarer
 • Siripon
  Posted at 22:52h, 13 februari Svara

  Hej !Är det grattis? Eller?

  • NTI-skolan Administratör
   Posted at 11:35h, 27 februari Svara

   Hej Siripon, ledsen för sent svar. Ja, våra utbildningar är kostnadsfria för dig, din kommun bekostar utbildningen hos oss. Du bekostar kurslitteraturen själv.

Posta en kommentar

Vi använder oss av cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Accepterar du att cookies används?

NejLäs mer Ok