Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Det är aldrig för sent

För många av oss tar det tid att komma på vad man vill göra i livet. När man går i gymnasiet känns det kanske motigt att plugga. Resor, kompisar och att börja jobba så fort som möjligt så att man tjänar pengar, känns kanske viktigare. Sedan, några år senare när man vet vad man vill bli och jobba med, kommer yrkesdrömmarna och ambitionerna. Men när man tittar på sina betyg från gymnasiet inser man att de inte ger behörighet att läsa vidare.

Tack och lov har varken drömmar eller studier något bäst före-datum. Tack vare Komvux går det att läsa in det man missade på gymnasiet så att dörrarna till högre studier öppnas.

Grundläggande och särskild behörighet

För att kunna studera på högskola eller universitet behöver man vara behörig för högskolestudier. Det finns två typer av behörighet: grundläggande och särskild.

 • Grundläggande behörighet är ett minikrav för att läsa en högskoleutbildning och den grundläggande behörigheten får man genom sin gymnasieexamen, eller genom senare studier på Komvux eller folkhögskola. Dessutom krävs det att man har läst vissa särskilda kurser för att uppfylla kraven på behörighet. Eftersom utbildningssystemet och betygsutformningen har ändrats genom åren varierar det vilka kurser det är beroende på när man gick på gymnasiet.
 • Många högre utbildningar kräver också särskild behörighet som till exempel ekonom-utbildningen där man i regel behöver ha läst extra matematik utöver det som ingår i den grundläggande behörigheten, eller att läsa till ingenjör som kräver mycket kunskaper inom naturvetenskapliga ämnen. Andra krav för särskild behörighet kan även vara arbetsprover, arbetslivserfarenhet och tidigare högskolekurser.

Saknar man behörighet från sin gymnasietid kan man läsa in de kurser man behöver komplettera med på komvux.

Bli behörig på dina villkor

Det knepiga att komma på vad man vill bli senare i livet är att livet förmodligen ser annorlunda ut än när man gick på gymnasiet. En del har hunnit bli föräldrar, andra arbetar och har inte råd att gå ned i inkomst. Att läsa in sin behörighet på distans kan vara lösningen på det dilemmat. När man läser Komvux på distans för att bli behörig till högskola eller universitet kan man göra det när det passar. Har man till exempel siktet inställt på att bli ekonom går det utmärkt att läsa in den matematik man saknar, för att få den särskilda behörigheten, hemma i soffan efter jobbet eller medan man är föräldraledig. Studerar man på distans kan man även själv välja studietakt så att den passar det liv man lever.

Att inte veta vad man vill när man är ung är inget hinder för att nå sina mål senare i livet. Komvux på distans öppnar dörrarna.

3 Kommentarer
 • Lilian
  Posted at 10:36h, 24 maj Svara

  Att bli behörig till förskollärare

 • Antony
  Posted at 17:45h, 28 maj Svara

  Vill ha kontakt med en studievägledare
  Till grunlärande behörighet

  • Emilia Stanggren
   Posted at 09:34h, 05 juni Svara

   Hej Antony,
   Sök upp studie- och yrkesvägledare på vuxenutbildningen i din hemkommun så kan de hjälpa dig vidare.
   Du kan även se om du hittar svar på dina frågor i vårt supportforum: https://supportforum.nti.se/org/nti-skolan/

   Vänligen, NTI-skolan

Posta en kommentar