Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Varifrån kommer all broms?

Jag tycker inte att man ska sluta vara nyfiken bara för att man blivit vuxen! Sommaren ger många en möjlighet att vara ute mer och upptäcka nya saker. Själv är jag väldigt fascinerad av det som sker i naturen och vill gärna lära mig mera om det. Den här sommaren var det ovanligt många broms. Hemma hos mig var det särskilt många av en stor sort som kallas fäbroms. De kan bli upp till 2,5 cm långa. Bromsar är en sorts fluga som suger blod för att få tillräckligt med näring till att kunna lägga sina ägg.

Bild på en broms: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Fil:Tabanus_bovinus.jpg

Trots att jag läst en hel del biologi i mitt liv så visste jag inte riktigt var bromsarna lade sina ägg, men den här sommaren tog jag reda på det. Vissa arter lägger sina ägg på undersidan av bladen på växter som lever i sjöar. En dag tittade jag därför lite närmare på vassen och såg då att där fanns dem! Ni kan se dem på bilden till bloggen.

När äggen kläcks så faller larverna ner i vattnet och lever som små rovdjur. De flesta av dessa larver kommer själva bli mat till andra som lever i sjön, men några av dem förpuppas och blir till färdiga bromsar. Några av dessa bromsar kanske du också stötte på i sommar? Du kanske till och med offrade lite av ditt blod till nya generationers bromsar?

Nu när hösten närmar sig så är det inget som hindrar att man fortsätter att vara nyfiken! Livet är fullt av ämnen att utforska.

 

Hälsningar från gästbloggare Lena Ericsson!

Lärare i Naturkunskap och Kost och hälsa

3 Kommentarer
 • Sara
  Posted at 09:08h, 15 augusti Svara

  Spännande :-)

 • Carina
  Posted at 08:57h, 16 augusti Svara

  Vad härligt Lena! Naturen är så spännande och det finns så mycket att lära sig. Tack för påminnelsen :)

 • Lena
  Posted at 10:44h, 23 augusti Svara

  Kul att ni tycker det. Jag tycker det är väldigt fascinerande med de små krypen!

Posta en kommentar

Vi använder oss av cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Accepterar du att cookies används?

NejLäs mer Ok