Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Det finns en envis myt om att man ska komma igång med karriären innan man har fyllt 30. Innan dess ska man ha klurat ut vad man vill jobba med resten av livet, gått ut gymnasiet med betyg bra nog att ge behörighet till högskola och universitet och utbildat sig till drömyrket. Inte konstigt att så många unga känner sig stressade och har ångest över framtiden. Men som alla som har passerat 30 kan berätta så pågår livet hela tiden och är fullt av andra chanser och nystarter. Komvux på distans är en sådan nystart.

Ett liv efter gymnasiet

Gymnasiet är inte den enda chansen man har i livet för att få en bra start. Handen på hjärtat, hur många av oss vet egentligen vad vi vill bli i den åldern. Livet är fullt av vänner och äventyr, och framtiden och vuxenlivet känns ju så himla långt bort. Så kommer livet efter gymnasiet, och saker och ting börjar falla på plats; vad man vill bli, en hunger efter att lära sig nya saker, ambitioner, drömmar och så vidare. Men så tar man en titt på vad man har med sig från gymnasiet och kanske inser att man skulle ha valt ett annat program eller pluggat hårdare för att få bättre betyg. Det är här Komvux kommer in som en ny chans i livet.

Den kommunala vuxenutbildningen är till för att alla ska kunna få nya kunskaper och möjligheter till högre studier, oavsett vad man har för bakgrund eller var i livet man befinner sig. Alla kommuner i Sverige har skyldighet att erbjuda kommunal vuxenutbildning till alla som behöver läsa in de kunskaper och betyg de saknar, eller för att komplettera sina betyg. Det här kan Komvux erbjuda:

  • Läsa in grundskolan
  • Läsa in gymnasiet
  • Komplettera betyg till grundläggande eller särskild behörighet för högre utbildning på högskola eller universitet
  • Läsa kurser som ger meritpoäng
  • Enskilda kurser

 

Det här öppnar upp för massor av möjligheter. Har man till exempel pluggat till elektriker på gymnasiet, men senare känner att det faktiskt är veterinär man vill bli, går det att läsa de kurser man behöver (bland annat kemi och biologi) för att skaffa sig den naturvetenskapliga utbildning man måste ha för att kunna söka till Veterinärprogrammet. Om man vill bättra på sina chanser så går det komplettera med kurser som ger meritpoäng (bland annat engelska, matematik och moderna språk) som ger en fördel i konkurrensen om platserna på högskola och universitet. Studier på Komvux kan öppna många nya dörrar.

Det går att söka till Komvux från höstterminen det året man fyller 20, eller tidigare om man har ett slutbetyg från gymnasiet. Läser man på minst halvfart är utbildningen studiemedelsberättigad.

Komvux på distans för friare studier

Komvux är som studieform anpassad efter hur livet ser ut efter gymnasiet, då många har hunnit börja jobba eller har bildat familj. Utbildningarna går att läsa på dag- och kvällstid samt på hel- eller deltid och med möjligheten att läsa på distans blir studiemöjligheterna ännu mer flexibla så att ännu fler har möjlighet till nystart i livet.

Med distansstudier bestämmer man själv var, när och hur man pluggar. Man får sina studieuppgifter via sitt digitala elevrum och gör dem själv på sina villkor och efter sina förutsättningar. Behöver man stöd av sin lärare sker det enkelt via dator eller telefon. Att läsa Komvux på distans gör att man kan studera på sina villkor, få en nystart var än livet man befinner sig och att man kan anpassa studierna efter det liv man lever.

Vi listar 10 fördelar

1. Var du vill
Man behöver inte befinna sig i ett fysiskt klassrum vid vissa tidpunkter – det går att plugga hemma i soffan eller på en parkbänk

2. Kombinera med jobb
Har man ett jobb och är beroende av sin inkomst kan man läsa när det passar utanför arbetstid, till exempel kvällar och helger

3. Föräldraledig
Är man barnledig kan man anpassa sina studier efter när barnet sover eller leker

4. Utomlands
Befinner man sig utomlands går det fortfarande att studera så länge man har en telefon, surfplatta eller dator och en internetuppkoppling

5. Individanpassade tider
Det går att välja de tider då man personligen är som mest fokuserad och motiverad att läsa

6. Personlig lärare
Man har fortfarande tillgång till allt stöd och de läromedel man behöver, utan att behöva besöka en skola

7. Ekonomiskt både i pengar och tid
Man slipper exempelvis resor till och från skolan

8. Välj studietakt
Det går att välja vilken takt man vill studera i

9. Löpande starter under året
Distansstudier är oberoende av terminsstarter och drar igång löpande

10. Tillgängligt
Alla har rätt till en nystart i livet

Vårt varumärkeslöfte är ”Alla kan på NTI-skolan”, det vill vi leverera varje dag. Alla studenter som kommer till oss ska få en individanpassad utbildning som ska ge förutsättningar för att just de ska nå sina mål. Vi är specialister på distans, hela organisationen är genomsyrad av distanstänk, från ett individanpassat digitalt klassrum som utvecklas efter de behov och önskemål som våra studenter och lärare har, till en personlig lärare som kopplar upp sig och hjälper dig via nätet eller via telefon när du behöver. Våra lärare arbetar tillsammans och majoriteten sitter även tillsammans på kontoret i Umeå. Välkommen till en nystart i livet på NTI-skolan!

 

1Comment
  • Ki
    Posted at 08:59h, 23 oktober Svara

    Håller verkligen med om allt ovanstående. Ett litet tips från ”vis av erfarenhet”: om man pluggar samtidigt som man arbetar eller föräldraledighet ska man inte välja högre studietakt än man faktiskt hinner och orkar med. Det är ju meningen att studierna ska vara något positivt för en själv, och är man för stressad går det sämre att lära sig nya saker.

Posta en kommentar