Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ibland kan det kännas orättvist att man måste ta beslut som påverkar hela livet redan i skolan. När man är ung ser livet annorlunda ut och man tänker på andra saker. Framtiden kan kännas avlägsen och livet händer ju just nu. För andra kan det vara svårt att koncentrera sig på studierna. Det är inte alltid man har motivationen eller möjligheten att skaffa sig en bra utbildning. Senare kanske man inser vad man vill göra, eller känner att man valde fel väg när man var ung, men saknar de betyg man behöver för att gå den väg man vill och nå sina mål. Men det är aldrig försent, Komvux på distans är din andra chans.

Nya chanser med Komvux

Komvux, eller kommunal vuxenutbildning som det egentligen heter, är en ny chans att utbilda sig. Ingen ska behöva känna att tåget har gått när det gäller utbildning eller att kunna ta fler steg längs sin kunskaps- och karriärväg, därför är alla kommuner i Sverige skyldiga att erbjuda Komvux till dem som behöver läsa in grundskolan eller gymnasiet. Det går också att läsa på Komvux för att komplettera sina betyg så att man får grundläggande eller särskild behörighet att söka till högre utbildning på högskola eller universitet. Komvux erbjuder såväl enskilda fristående kurser som hela kurspaket. Du kan söka till Komvux från höstterminen det år du fyller 20, eller tidigare om du redan har ett slutbetyg från gymnasiet. Om du läser på minst 50 % har du rätt till studiemedel från CSN. Du söker till Komvux via den kommunala vuxenutbildningen i din hemkommun.

Komvux är en väldigt flexibel studieform som är anpassad för hur livet ser ut efter gymnasiet. Det går att läsa dag- och kvällstid, hel- eller deltid och allt fler väljer att börja läsa på Komvux på distans.

Frihet med Komvux på distans

Det som brukar vara ett hinder för att börja studera senare i livet är att ens livssituation brukar se annorlunda ut än vad den gjorde under gymnasietiden. Många har skaffat eget boende och behöver jobb och inkomst för att få det att gå ihop. Kanske har man skaffat barn och har svårt att hitta tiden att sitta vid en skolbänk varje dag. Att läsa Komvux på distans gör att man kan plugga på sina egna villkor och anpassa studierna efter det liv man lever.

Studier på distans kombinerar det bästa av det som den digitala tekniken erbjuder med det personliga från den traditionella undervisningen. När du läser Komvux på distans får du tillgång till ett digitalt elevrum och även flera olika typer av digitala läromedel, som till exempel e-böcker (det finns såklart vanliga pappersböcker också om man föredrar det) och webbföreläsningar. Det gör att du inte behöver sitta vid skolbänken en viss tidpunkt varje dag utan kan själv välja hur och när du pluggar. Du får studieuppgifter varje vecka som du kan ta itu med när det passar dig och ditt liv, till exempel på kvällar eller helger när du har tid över, och är du barnledig kan du studera medan ditt barn leker eller sover. Du har även friheten att plugga var du vill så länge du har en internetuppkoppling. Du kan stanna kvar och studera spanska i sängen, plugga matte på en parkbänk, eller läsa upp din engelska på ett café. Den friheten gör att studierna känns mindre krävande och det blir istället mer stimulerande och motiverande att plugga. Samtidigt som du får den flexibiliteten har du tillgång till din personliga lärare via telefon eller dator och får den hjälp du behöver med frågor, inlämningsuppgifter och feedback. Det bästa av två studievärldar.

Nya chanser med NTI-skolan

På NTI-skolan erbjuder vi Komvux på distans som en andra chans för dig som vill gå vidare i livet till nya utbildningar och jobb, men som inte har de betyg du behöver. Beroende på din bakgrund och dina studiemål kan du välja mellan hela utbildningar och enstaka kurser. Du har möjligheten att skaffa dig en gymnasieexamen så att du kan söka vidare till högre studier, och du kan också plugga enstaka kurser i till exempel svenska, matematik, språk, kemi, fysik m.m. på distans. Oavsett om du vill komplettera dina betyg, skaffa särskild behörighet eller meritpoängskomplettera finns det kurser och studiealternativ som passar dina behov och mål. Vi erbjuder även yrkesutbildningar inom bland annat Hotell och Turism, Vård och Omsorg, Handel och Administration m.m. Du kan se hela vårt utbud på NTI.se.

Kunskap ska finnas tillgänglig för alla och därför finns vi där du finns. Bor du i Stockholmsområdet kan du plugga Komvux på distans i hela Stockholm; Södertälje, Huddinge, Nacka, Värmdö och många andra kommuner. Vi erbjuder Komvux på distans oavsett om du bor i Flen, Västerås eller Borgholm. Var du bor ska inte vara ett hinder för att få en andra chans att läsa vidare.

4 Kommentarer
 • Hanan Alsehnawi
  Posted at 21:51h, 05 augusti Svara

  Hej
  Jag heter Hanan och jag vill anmäla mig till svanska som andra språk 3

  • NTI-skolan
   Posted at 10:58h, 07 augusti Svara

   Hej Hanan!

   Vad roligt att du är intresserad av att studera hos oss på NTI-skolan! Komvux på distans är kostnadsfritt för dig (din hemkommun bekostar din kurs hos oss), helt på distans och CSN-berättigat.

   Här på vår hemsida kan du läsa mer om våra kurser och se vilka kurser som erbjuds på vuxenutbildningen i din hemkommun. Gä till ”hitta din komvux distansutbildning” i menyn ovan. Välj din hemkommun, välj den kurs du är intresserad av och klicka på ”hitta”.

   Många undrar när vi har kursstarter. Svaret är att din kommun beslutar vilka av våra kursstarter de ska erbjuda.
   Aktuella kursstarter som gäller för dig finner du hos vuxenutbildningen i din hemkommun.

   Ansökan – så här ansöker du:
   1. Ansök via din hemkommun. Det är de som antar dig till utbildningen hos oss.
   2. Du får antagningsbesked av din kommun
   3. Vi skickar all information du behöver till din mejl (inloggning mm) i god tid innan kursstart.

   Många frågor och svar finner du under ”frågor och svar” i menyn ovan. Där kan du även kontakta vår administration och få personlig hjälp.
   Lycka till!

 • Arvid
  Posted at 19:49h, 24 januari Svara

  vart kan man få tag i dom här e böckerna nånstans ?

 • NTI-skolan Administratör
  Posted at 13:36h, 25 januari Svara

  Hej Arvid

  Om du är elev hos oss så hittar du aktuell bok för din kurs under ”bokhandel” inne i ditt elevrum. Om du söker efter andra kursböcker som vi använder oss av så kan du hitta dem här: https://www.nti.se/fragor-och-svar/litteraturforteckning/

  Hoppas detta hjälpte dig. Lycka till!

Posta en kommentar

Vi använder oss av cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Accepterar du att cookies används?

NejLäs mer Ok