Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ett snabbt och smidigt sätt att komplettera betyg

Kunskap känner inga gränser och alla ska ha möjlighet att kunna läsa vidare var än man befinner sig i livet. Komvux på distans är utbildningsformen för dig som vill studera vidare på dina villkor. Här är orsakerna till varför det är den bästa vägen till högskola, universitet, nya kunskaper och en ny karriär.

Bästa sättet att skaffa allmän eller särskild behörighet?

Allmän behörighet

Om du vill läsa vidare på högskola eller universitet behöver du som minst ha grundläggande behörighet. Det betyder att du måste ha läst och fått godkända betyg i de särskilda kurser som ingår i ett högskoleförberedande program. Du behöver ha läst ett visst antal poäng i bland annat svenska, matematik och engelska. Om din gymnasieexamen inte har godkända betyg eller tillräckliga poäng, kan du komplettera dina betyg via Komvux på distans.

Särskild behörighet

För många högre utbildningar krävs också särskild behörighet utöver den grundläggande. Vissa utbildningsområden, till exempel juridik och vård, ställer krav på särskilda förkunskaper. Om du till exempel vill läsa till ingenjör behöver du extra kunskaper i naturvetenskap och om du vill jobba med språk krävs det djupare kunskaper inom språkområdena.

De här olika kraven kallas för områdesbehörigheter och om du vet vad du vill läsa till, kan du snabbt se på intagningskraven vad det är du behöver ha kunskaper i. Saknar du någon kurs kan du läsa in de betyg du saknar på Komvux, för att sedan läsa vidare till läkare, advokat eller vad du än drömmer om att jobba som.

Bästa sättet att skaffa meritpoäng?

Du kan förbättra dina chanser att komma in på högskola eller universitet genom att höja dina meritpoäng. Det är poäng som du får från vissa kurser i engelska, matematik och moderna språk (som till exempel tyska, spanska och franska). Den maximala meritpoängen är 2,5 och om dina betyg från gymnasiet inte kommer upp i de poängen kan du på Komvux komplettera med de kurser som hjälper dig att få ett försprång i kampen om platserna.

Bästa sättet att läsa en yrkesutbildning?

Om du har ett särskilt yrke som mål och inte vill läsa flera år på högskola eller universitet, eller om du vill skaffa dig mer kompetens inom en bransch du redan jobbar inom, kan du läsa en ren yrkesutbildning på Komvux. Det finns flera områden som skriker efter arbetskraft och det är lätt att få jobb efter en yrkesutbildning. Komvux erbjuder utbildningar inom barn och fritid, ekonomi och juridik, handel och administration, hotell och turism, IT, media och estetik samt vård och omsorg.

Bästa sättet att plugga på dina villkor?

Att läsa på Komvux är din andra chans i livet och om du vill studera på dina villkor så läser du din utbildning eller dina kurser på distans.

En distansutbildning har samma studieplan, mål och krav som en traditionell klassrumsutbildning, men du väljer själv var, när och hur du pluggar. Det här är ett perfekt sätt att studera för dig som jobbar, har barn, är ute och reser eller av någon annan anledning kan ha svårt att befinna dig i ett klassrum varje vardag.

När du läser på distans får du tillgång till ett digitalt elevrum där du får din studieplan, läsinstruktioner, inlämningsuppgifter och all annan information som du behöver. På NTI-skolan har du dessutom tillgång till en personlig lärare som hjälper dig med dina studier, svarar på dina frågor, håller muntliga prov och ger feedback. Du har kontakt med din lärare via telefon, mejl eller Skype.

Vissa av utbildningarna har laborationer du behöver göra på plats men i övrigt är du fri att läsa där det passar dig bäst; hemma i soffan eller vid köksbordet, medan du pendlar till jobbet, kvällar och helger, när barnet sover eller när det passar i just ditt liv.

Du kan välja om du vill läsa på hel- eller deltid. Du kan alltså välja att kombinera dina studier med jobb och annat i livet och måste inte välja. Distansstudierna är studiemedelsberättigade om du läser på minst halvfart.

På NTI-skolan erbjuder vi över 250 kurser och utbildningar på distans för dig som vill ta nya steg i livet till mot nya kunskaper, utbildningar och jobb. Du kan läsa in din gymnasieexamen, plugga kurser för ett naturvetenskapligt basår, komplettera betyg för behörighet, läsa en yrkesutbildning, plugga enstaka kurser i bland annat svenska, engelska, matematik, moderna språk, kemi eller fysik. Du har dina drömmar och mål, vi har utbildningarna som tar dig dit.

Du kan se vilket utbud som erbjuds i din hemkommun genom att välja ”hitta din komvux distansutbildning” i menyn och sedan välja din hemkommun, då kommer du till en komplett lista över vad din kommun erbjuder hos oss.

Vi tycker att distansstudier på NTI-skolan är det bästa sättet för alla att komplettera betyg för att plugga vidare på högskola eller universitet men det viktigaste är vad våra studenter tycker. Det har visat sig att ca 9 av 10 studenter på NTI-skolan är så pass nöjda med sin utbildning att de vill rekommendera andra att studera hos oss. Detta är det finaste betyg vi kan få.

Vi tycker att kunskap ska finnas tillgänglig för alla, därför finns våra utbildningar där du finns. Bor du i Stockholmsområdet kan du plugga Komvux på distans i hela Stockholm (Södertälje, Huddinge, Nacka, Värmdö etc.) Bor du någon annanstans i Sverige erbjuder vi Komvux på distans oavsett om du bor i Kil, Växjö, Luleå eller Borgholm. Hör av dig till oss för att få veta mer om det bästa sättet att plugga vidare.

Välkommen till NTI-skolan!

Inga kommentarer

Posta en kommentar

Vi använder oss av cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Accepterar du att cookies används?

NejLäs mer Ok