Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Komvuxkurser som ger meritpoäng när du ska söka till högskola eller universitet

Livet är fullt av andra chanser, inte minst när det gäller att studera vidare. Komvux ger dig möjligheten att höja och komplettera dina betyg, oavsett var i livet du befinner dig. Hur det än gick på gymnasiet kan du läsa vidare för att få de betyg du behöver för att kunna söka till universitet eller högskola.

När du läser på Komvux kan du till exempel behörighetskomplettera genom att läsa en kurs som ger dig behörighet till en utbildning, utbyteskomplettera genom att höja ett betyg som du hade sedan tidigare från gymnasiet, d.v.s. byta ut det gamla lägre betyget, men visste du att du dessutom kan göra en meritpoängskomplettering. Om din gymnasieexamen inte fick dig att komma upp till den maximala meritpoängen 2,5, kan du komplettera med kurser på Komvux. Dessa kurser ger dig meritpoäng som sedan hjälper dig när du ska söka till universitet eller högskola.

Kurser som ger meritpoäng

Meritpoäng kan du få för vissa kurser i engelska, matematik och moderna språk. Det kan vara lite klurigt att räkna ut vilka kurser som ger meritpoäng för just dig, det beror på vad du läst innan. Kontakta gärna en syv på vuxenutbildningen i din hemkommun så kan de hjälpa dig genom att kika på dina gymnasiebetyg och göra en studieplan. Självklart erbjuder vi på NTI-skolan dessa kurser så att du kan förbättra dina chanser när du söker vidare till högre utbildning.

Meritkurser i engelska kan ge dig maximalt 1,0 poäng, meritkurser i matematik maximalt 1,5 poäng och meritkurserna i moderna språk maximalt 1,5 poäng. Du behöver som lägst ha godkänt betyg i meritkursen för att kunna tillgodogöra dig poängen men du kan inte få högre poäng genom att få högre betyg. Goda kunskaper lönar sig dock alltid livet genom.

Bland de meritkurser vi erbjuder i moderna språk finns bland annat tyska, spanska och franska. Att läsa våra språkkurser ger dig inte bara meritpoäng och ett mer utvecklat språk i tal och skrift, de ger dig även en större förståelse av omvärlden, och hjälper dig att knyta kontakter i andra länder. Att läsa vidare på Komvux är bara början, världen väntar!

Lista över kurser och meritpoäng

Moderna språk 3 ger 0,5 meritpoäng.

Moderna språk 4 ger 1 meritpoäng.

Moderna språk 5 ger 0,5 meritpoäng.

Engelska 7 ger 1 meritpoäng.

I matematiken ger varje nivå som är över behörighetskravet 0,5 meritpoäng. Om du exempelvis söker en kurs med behörighetskrav Matematik 2, men du har läst upp till Matematik 3 så får du 0,5 meritpoäng.

Maximalt kan du få 2,5 i meritpoäng. Dessa plussar du på ditt jämförelsetal.

Läs in dina meritpoäng på distans

Livet efter gymnasiet lämnar inte alltid utrymme för att sätta sig vid skolbänken igen. Jobb, familj och resor kan göra det svårt att befinna sig i ett klassrum dag efter dag. Studier på distans gör att din skolbänk finns precis var och när det passar dig bäst. Du kan läsa de kurser som ger dig meritpoäng via Komvux på distans. Ansök till kurserna via vuxenutbildningen i din hemkommun. Våra komvuxutbildningar finns i kommuner från Haparanda i norr till Trelleborg i söder. När du väl kommit in på den eller de kurser du vill läsa, studerar du via ditt digitala elevrum, när och var det lämpar sig för dig, och i den takt som du själv har valt. När du sedan har läst in till din meritpoängskomplettering väntar de högre studierna på dig samt utbildningarna och jobben du drömmer om.

Vill du veta mer om de kurser som ger meritpoäng, eller Komvux och studier på distans i allmänhet, är du välkommen att kontakta oss på NTI-skolan.

4 Kommentarer
 • Joshua Nilsson
  Posted at 12:19h, 22 juli Svara

  FEL: Eng 6 ger ej 0,5 merit. Eng 7 ger 1 merit.

  • Emilia
   Posted at 13:32h, 11 augusti Svara

   Hej Joshua!
   Tack för att du uppmärksammade oss på detta! Vi har justerat i texten nu.

   Vänliga hälsningar, NTI-skolan

 • camilla
  Posted at 18:39h, 02 april Svara

  Hej

  Så om jag har E i matematik 1b från gymnasiet, så har det ingen betydelse om jag får C i matematik 2a, det blir ända bara 1,5 meritpoäng för detta? Så i princip ger E och C i betyg på komvux samma meritpoäng?

  Mvh Camilla

Posta en kommentar