Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Känner du att din gymnasietid inte gav dig det du behöver för att kunna gå vidare till nya studier? Fick du kanske för lågt betyg eller saknar godkänt i ett ämne för att kunna söka till den där utbildningen som du så gärna vill gå? Eller saknar du kanske grundläggande eller särskild behörighet? Var inte bekymrad över det. Gymnasiet var inte din enda eller sista chans. Du kan komplettera dina betyg med digital undervisning på NTI-skolan, helt på distans.

Nya möjligheter med Komvux

I Sverige vill vi att alla ska få fler chanser att gå vidare till högre studier, oavsett hur det gick på gymnasiet. Därför har vi den kommunala vuxenutbildningen eller Komvux som den allmänt kallas. Att läsa på Komvux ger dig möjligheten att komplettera dina betyg så att du kan söka vidare till högre studier på universitet och högskola. Det går även att läsa program för att utbilda sig till ett visst yrke, till exempel inom vård och omsorg, försäljning eller hotell och turism. På Komvux följer kurserna samma läroplan som på gymnasiet men du kan själv välja studietakt och vilka kurser du vill läsa i samråd med en studievägledare. Du har också möjlighet att läsa Komvux på distans. En ny möjlighet som allt fler upptäcker och väljer eftersom det är en flexibel studiemetod som passar mycket väl för livet efter gymnasiet.

Stor frihet med digital undervisning på distans

Allt fler av de som anordnar Komvuxutbildningar erbjuder nu sina kurser och kurspaket som distansutbildningar. Hos NTI-skolan erbjuder vi över 250 kurser på distans så du har alla möjligheter i världen att komplettera dina betyg på ett sätt som passar dig och det liv du lever. Distansstudier har självklart samma kursinnehåll och studieplan som den traditionella klassrumsundervisningen men skillnaden är att du själv har möjlighet att välja var och när du studerar. Ditt klassrum är digitalt och via dator eller telefon så loggar du in minst varje vecka för att få nya studieuppgifter. Sedan väljer du själv var och när du vill plugga, dag eller natt, vardag eller helg, vid köksbordet eller ute i sommarstugan, i soffan efter jobbet eller i parken medan barnen leker. Den friheten gör att det är mycket lättare att komplettera de betyg du behöver för att kunna gå vidare i dina studier.

En stor fördel med distansundervisningen är att samtidigt som du har friheten att plugga som du själv vill, så har du fortfarande en personlig lärare som du kan kontakta via telefon eller dator för att få hjälp och vägledning i dina studier.

Att plugga Komvux på distans är också något som många tycker är roligare jämfört med att sitta vid en vanlig skolbänk eftersom det är mer stimulerande. Med digital distansundervisning får du tillgång till en rad läromedel förutom den klassiska läroboken. Du pluggar med hjälp av e-böcker, webbsidor, bildspel etc. Även föreläsningarna hålls via webben så att du kan ta del av dem precis när det passar dig och även se om dem om det är något du behöver få repeterat. Att ha tillgång till många olika läromedel gör det roligare att studera och har man roligt går det lättare att komplettera sina betyg.

En annan fördel med distansstudier är att fler kurser blir tillgängliga för fler studenter. De som pluggar på Komvux i Falun och Kil har nu samma möjligheter som de som läser Komvux i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Kunskaperna har fått det lättare att ta sig dit de behövs.

Komplettera dina betyg på distans.

Genom att plugga Komvux på distans kan du läsa in de kurser du behöver för att söka vidare. Saknar du grundläggande eller särskild behörighet gör du en behörighetskomplettering genom att läsa de kurser du saknar eller inte fick godkänt i. Du har även möjlighet att konkurrenskomplettera dina betyg för att höja ditt meritvärde och öka dina chanser att komma in på en högre utbildning. Du kan konkurrenskomplettera genom att försöka läsa upp betyg du redan har godkänt i, skaffa betyg i kurser som ger meritpoäng eller genom att läsa in helt nya kurser för att höja ditt jämförelsetal.

Nya kursnamn och betyg

Beroende på när du gick på gymnasiet kan det vara bra att känna till det kom en ny gymnasiereform 2011. Med reformen GY11 ändrades bland annat betygsskalan och kurserna fick nya namn. Istället för MVG, VG, G och IG är betygsskalan nu A, B, C, D, E och F. I de nya kursnamnen anges nivån på kursen med siffror istället för bokstäver, till exempel Fysik A = Fysik 1, Samhällskunskap B = Samhällskunskap 2, Svenska C = Svenska 3 o.s.v. Är du osäker vad det här innebär för dina studier på Komvux kan du fråga någon av våra studiehandledare så hjälper de dig. Många svar finner du även under ”Frågor och Svar” i huvudmenyn.

När du sedan söker vidare till högskola eller universitet omvandlas dina betyg till ett siffervärde som används i urvalet till platserna. Kom ihåg att du har möjligheten att lägga till meritpoäng till ditt betygssnitt genom att läsa vissa kurser.

2 Kommentarer
 • Rachida
  Posted at 14:29h, 06 oktober Svara

  Hej!
  Jag är intresserad att ta engelska 6 på distans, men jag bor i Malmö kommun. Är det möjligt att ta denna utbildning här?
  Tack på förhand för svar!

  Med vänliga hälsningar
  Rachida

  • Hannah Öster
   Posted at 09:27h, 07 oktober Svara

   Hej Rachida,

   Vad roligt att du vill studera.

   Som det ser ut i dagsläget har vi tyvärr inget avtal med Malmö kommun. Men det kan ändå vara möjligt för dig att studera hos oss! Kontakta vuxenutbildningen i Malmö kommun och fråga om du kan få studera på NTI-skolan. De kan då lösa detta med något som heter interkommunal ersättning, alternativt sluta ett avtal med NTI-skolan.

   Notera att det är din kommun som bestämmer hur man vill göra, men vi har erfarenhet av att det ofta går att lösa!

   Har du fler frågor går det bra att kontakta oss via supportforum som du kommer till om du klickar HÄR.

   Lycka till!

   Med Vänliga Hälsningar,
   NTI-skolan

Posta en kommentar