Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Möt vår lärare Max Francois som undervisar från Umeå!

Minus tjugotvå grader. Det är temperaturen utomhus denna kalla februarimorgon mitt i vårterminen. Vårtermin, vilket ord! Än är det vinter så det räcker och blir över, här i min norrländska hemstad. På väg till bussen svider den kalla torra luften i mina luftrör. Bussen skumpar iväg mot centrum.

Väl framme längtar jag in till kontoret och halkar mig fram och in. Upp för trapporna, in i kontorslokalen. Nästan längst bort sitter jag, med mina tre kollegor. Jag loggar in och börjar beta av morgonens elevmeddelanden. Det är alltid spännande att se vilka nya, och ibland kluriga, elevfrågor som trillat in under natten. Innan jag ger mig i kast med alla uppgifter jag ska rätta idag häller jag upp dagens första glas grönklar energidryck och tar mig en klunk. Jag sträcker på armarna och knäcker fingrarna och så kan dagens riktiga rättningsvärv ta sin början.

Klockan tio slår jag på telefonen och svarar på några spontana samtal. Sedan är det dags att förbereda dagens betygssamtal och rätta lite mer. Dagen går och klockan fyra stänger jag av telefonen för att någon timme senare bege mig hemåt genom det snötäckta landskapet. Busschauffören hälsar trevligt och när jag kommer hem möts jag av vår stora hund viftar på svansen när hon ser mig i dörröppningen. Vi går ut en sväng, tankarna rensas och luftrören kyls än en gång ner. Minus tjugofyra. När tar vintern slut egentligen? Det kan man undra!

Hoppet finns dock där då det varje dag blir det några minuter ljusare på morgonen och på kvällen. Nu är det nästan ljust när jag går hem och om ett tag blir det vår på riktigt, med krokus och påskliljor. Och då, när solen går ner klockan 22.22 i maj, är det ingen som längtar till vare sig Sri Lanka eller Spanien. Då är det här man ska vara – i Umeå!

2 Kommentarer
  • Sara B
    Posted at 11:26h, 23 februari Svara

    Vackert Max!

  • Carina
    Posted at 12:12h, 23 februari Svara

    Underbart målande beskrivning Max! Kan verkligen känna kalluften i strupen trots 32 gradig hetta idag här på Sri Lanka. Och, ja absolut, i maj månad och framåt är Sverige (Umeå) så galet vackert med långa sommarkvällar och då lockar inga andra platser i världen. Men fram till dess….

Posta en kommentar