Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Att läsa Komvux och andra utbildningar på distans blir allt mer populärt. Fler inser vilken fantastisk möjlighet det är för att skaffa mer kompetens eller för att höja och/eller komplettera betygen för vidare studier. Det här är fem fördelar med att plugga på distans.

 1. Distansutbildning sker på dina egna villkor

Ett av hindren med att läsa vidare efter gymnasiet är att det kan vara svårt att strukturera livet runt klassrumsundervisning och föreläsningar. Kanske kommer jobb, familj eller andra saker i vägen för att sitta vid skolbänken en viss tid varje dag. Med om man pluggar Komvux eller andra kurser på distans finns utbildningen tillgänglig på egna villkor. Ett digitalt klassrum är öppet precis när du behöver det, föreläsningarna finns online och du kan se dem när du har tid, din lärare finns tillgänglig via telefon och dator. Kunskapen finns där när det passar dig. Du kan arrangera ditt pluggande runt jobb, familj, vänner, resor, fritid etc. och själv välja den tid och plats som passar dig bäst. Du kan skapa ett personligt studieschema som passar just ditt liv. De flesta utbildningar går dessutom att läsa i olika studietakt så du kan själv välja hur fort du vill läsa beroende på hur ditt liv ser ut och slipper att känna tidspress och stress.

 1. Att plugga på distans är mer ekonomiskt fördelaktigt

Många som vill studera vidare gör det för att få de betyg de behöver för att komma in på drömutbildningen, eller för att skaffa de kunskaper de behöver för att ta nya steg i karriären och i livet. Men ekonomin kan bli ett hinder vid traditionell klassrumsundervisning eftersom du då har begränsade möjligheter att arbeta samtidigt. Livet efter gymnasiet ser troligtvis ut på ett annat sätt än de gjorde under gymnasiet. Kanske är man beroende av inkomsterna från sitt jobb och har inte möjlighet att ta ledigt för att studera. Med distansstudier går det att arrangera studierna runt sitt jobb så att man kan behålla sin vanliga inkomst. Man slipper även resor och andra merkostnader som kommer till i och med att man måste ta sig till och från en fysisk skola.

 1. Utbildningarna är mer tillgängliga

Med traditionell klassrumsundervisning är man beroende av att den utbildning man vill läsa finns i sin direkta närhet. Det här innebär att någon som till exempel pluggar Komvux i Älvsbyn kanske inte har tillgång till samma utbud av kurser och utbildningar som de som läser Komvux i Stockholm, Nacka eller Kungsbacka. Distansutbildningar gör fler kurser tillgängliga oavsett var man bor. Med lärare och klassrum i sin dator eller telefon blir kunskapen geografiskt obunden och utbildningsmöjligheterna mer rättvisa.

 1. Man kan lära sig fortare genom att plugga på distans

Flera av de skolor som erbjuder sina kurser på distans har märkt att många som läser via digital distansundervisning når kursmålen på kortare tid jämfört med de som studerar via den traditionella klassrumsundervisningen. Dessutom behåller distansstudenterna sin kunskap under längre tid. Det här beror förmodligen på flera olika saker:

 • Distansutbildningar är väldigt flexibla. De är inte beroende av att lokaler eller lärare är tillgängliga, de går snabbt att dra igång och de behöver inte följa fasta terminsstarter.
 • Som student behöver man inte lägga ned lika mycket tid på resor och förberedelser. Det går att börja plugga direkt från sängen.
 • Som student har man även friheten att plugga vid de tidpunkter då man är som mest fokuserad, motiverad och alert. Om man får studera enligt sina personliga förutsättningar blir man mer effektiv. Man kan dessutom plugga i sin egen hastighet och behöver inte följa klassens takt.
 • Man har möjligheten att hoppa över saker man redan vet och fokusera mer på den kunskap man behöver.
 • Att plugga på sina egna villkor tar bort den stress många känner och när man är avslappnad och tillfreds ökar inlärningsförmågan.
 1. Distansutbildning är mer stimulerande

En annan bidragande orsak till varför de som läser på distans tar åt sig kunskaperna fortare är förmodligen kopplad till att distansstudier är mer underhållande och stimulerande. De läromedel man använder sig av när man studerar på distans finns i många olika format, som till exempel e-böcker, webbseminarium, podcasts, bildspel, interaktiva medier som till exempel spel etc. Att använda sig av flera olika typer av läromedel gör inte bara pluggandet roligare och mer stimulerande, att använda sig av en mångfald av inlärningsmetoder aktiverar mer av hjärnan vilket resulterar i att det man lär sig fastnar bättre och under en längre tid.

Vill du nå dina studiemål och livsdrömmar på ett lättare sätt så kan du läsa Komvux på distans på NTI-skolan. Vi erbjuder över 250 kurser på distans, allt från engelska och matematik till försäljning och psykiatri. Vi finns där du är. Hör av dig till oss så hjälper vi dig.

 

2 Kommentarer
 • Nathalie
  Posted at 20:29h, 17 december Svara

  Hej! Utbildningen jag vill gå är på distans och under 35 veckor. Tror ni att jag kan läsa den på något kortare tid? En yh itbildning till jag planerar att gå börjar i september 2020 och då skulle jag vilja vara färdig HR-assistent. Skulle man kunna lösa det? Jag vet själv att jag är väldigt målinriktad och har lätt att lära.

  Kan jag plugga som vanligt under sommaren eller hur är det tänkt?

  Mvh Nathalie

  • NTI-skolan Administratör
   Posted at 09:03h, 18 december Svara

   Hej Nathalie, Det låter som att du skulle behöva prata med en syv för att göra en studieplanering :) Du når våra syv via supportforum, eller så kan du söka efter syv på Komvux i din hemkommun så kan de hjälpa dig att lägga upp en plan. På NTI-skolan har vi inte sommarlov, alltså det går bra att studera över sommaren. Vi har start varje måndag men det är upp till din hemkommun vilka av våra starter som de vill erbjuda sina kommunbor. Du ansöker via din hemkommun till oss. Hoppas detta hjälpte!

Posta en kommentar

Vi använder oss av cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Accepterar du att cookies används?

NejLäs mer Ok