Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Allt fler upptäcker friheten och fördelarna med att plugga på distans. Att läsa på Komvux på distans har blivit väldigt populärt eftersom det är mycket lättare att kombinera studierna med jobb, familj, resor och livet i övrigt när man själv kan välja var och när man studerar. Men det är en frihet under ansvar. Studierna följer samma studieplan som traditionell undervisning och är fortfarande lika krävande även om man pluggar hemma, och flexibiliteten kan innebära att man skjuter upp sina uppgifter, halkar efter och blir stressad. Med god planering och en smart strategi går det dock att få en bra balans mellan pluggandet och livet i övrigt, och ha roligt medan man distanspluggar. Här är några bra saker att tänka på så att du kan få ut det mesta av dina distansstudier:

Lägg upp ett studieschema

Struktur och planering är A och O när du läser på distans. Det är lätt att tänka att man ska plugga när det blir tid över men tänker man så blir det sällan någon tid över. Ge studierna det utrymme de behöver. Se över ditt liv, din studieplan och dina uppgifter och gör ett schema därefter. Var inte snål med tiden, känner du dig stressad är det inte roligt att plugga. En del brukar sätta en personlig deadline någon dag före den egentliga, på så sätt får de extra tid till godo om de inte blir klar i tid, och får lite ledigt om de hinner klart i tid. Så ta hellre till i överkant när du lägger upp ditt studieschema så att du kan studera i lugn och ro.

Förbered dig

Att veta vad som väntar eliminerar obehagliga överraskningar, och gör att du kan förbereda dig så att pluggandet blir behagligt och stimulerande. Ta reda på så mycket du kan om den utbildning du har tänkt gå innan den börjar. Läs igenom studieplanen och uppgifterna noga, och om du har möjlighet – prata med någon som har gått utblidningen tidigare.

Hitta en bra studieplats

Att studera hemma kan kännas mysigt. Det är en miljö man känner sig naturlig och bekväm i men det kan också innebära många distraktioner, det finns ju trots allt så mycket att ta itu med hemma som kan verka mer lockande när studierna känns utmanande. Välj en studieplats där du får vara ifred och kan koncentrera dig ordentligt. Märker du att hemmiljön distraherar för mycket finns det många andra bra ställen att plugga på, till exempel bibliotek eller kaféer med internet. Testa olika platser och välj det som känns bäst för dig. Alla studier behöver inte heller göras sittande, du kan till exempel lyssna på en föreläsning medan du tar en promenad så får du in rörelse och frisk luft i studierna också.

Plugga i grupp

Känner du att du har svårt att komma igång när du är helt själv? Kolla om det finns några andra som går samma distansutbildning i din stad, och bilda en studiegrupp tillsammans. Det kan vara lättare och mer motiverande att komma igång om man är fler, och ni kan hjälpa och stötta varandra. Har ni svårt att träffas kan ni kommunicera och stötta varandra via chatforum eller sociala medier.

Involvera dina närstående

Det är inte bara du som behöver förstå hur mycket tid dina studier kräver, de människor du har omkring dig behöver också bli insatta i vad ditt pluggande kräver och hur ditt schema ser ut. Det kan vara lätt för en utomstående att tro att du är tillgänglig hela tiden bara för att du läser på distans och själv planerar din tid. Familjemedlemmar kan avbryta dig, och vänner vilja dra med dig på ett fika bara för att de tror att du kan göra vad du vill med din tid. Visa dem vad dina studier går ut på och när du inte får störas. Det kan också vara bra att involvera närstående när studierna kräver lite extra av dig, till exempel vid tentor och inlämningsuppgifter, så att de kan avlasta dig samt se till att du får den tid och det fokus du behöver.

Gör plats för liv i livet

Gör plats för roliga saker och avslappning också när du lägger upp ditt schema. Om du enbart klämmer in krav och måsten kommer livet snart att kännas stressigt och jobbigt och risken finns att motivationen att plugga blir lidande. Glöm inte att leva och vila också, så blir distansstudierna både roligare och lättare.

Vill du veta mer om hur det är att plugga på distans? Kontakta oss på NTI så berättar vi mer. Vi har över 250 kurser på distans, finns överallt i landet, och kan hjälpa dig att ta nya steg i livet på dina villkor.

Nu vet du hur du ska få ut det mesta av dina distansstudier

Vi har fler blogginlägg om hur du ska lägga upp dina studier, hur du minns det du lärt dig på bästa sätt, studietekniker och mycket mer. Välkommen att läsa på och fylla dig med mer kunskap. Varma hälsningar från NTI-skolan

Inga kommentarer

Posta en kommentar

Vi använder oss av cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Accepterar du att cookies används?

NejLäs mer Ok