Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Möt NTI-skolans lärare

Elisabeth Källar som undervisar i SFI och svenska som andraspråk berättar sitt liv och valet att arbeta som distanslärare på NTI-skolan.

”Min arbetsplats”, så hette mejlet från en av våra lärare Elisabeth Källar, som damp ner i inkorgen för några veckor sedan. Elisabeth började på NTI-skolan i våras. Tidigare har hon arbetat i 25 år som radioproducent på Utbildningsradion och på Sveriges Radio. Parallellt med det har hon arbetat som lärare i skapande skrivande, estetiska ämnen samt SFI och svenska som andraspråk.

 

1708_Elisabeth_Källar

 

På 1970-talet utbildade jag mig till rytmikpedagog på musikhögskolan i Stockholm. Direkt efter examen fick jag jobb som musikproducent på radion, ett jätteroligt och stimulerande jobb.

Jag gifte mig och fick två pojkar som nu är vuxna och arbetar med musik och konst.

På 80-talet flyttade hela familjen till Göteborg, närmare bestämt till Lyckorna på västkusten. Jag ville att pojkarna skulle se havet när de vaknade på morgonen. Jag fortsatte att arbeta på radion, nu som regional producent och det var nu som jag också började arbeta med SFI. Jag hade min radiostudio hemma och i Göteborg och reste runt mycket i länet. Stor frihet och stort ansvar.

För ungefär 15 år sedan sade jag upp mig från radion, började utbilda mig inom dokumentärfilm, men fortsatte att arbeta som lärare. Så arbetar jag idag också, fast arbetet med film har jag inte hunnit med så mycket som jag brukar.

Arbetet på NTI är roligt och stimulerande. Flexibelt. Jag kan sitta och arbeta var jag vill. Det är framför allt det som lockar mig. Jag älskar havet och kan nu sitta och arbeta halva året på båten ute i havet och halva året hemma i huset på landbacken i Kungsbacka.

Jag har arbetat med klassrumsundervisning tidigare och jag ser tydliga fördelar med att ha den erfarenheten då jag arbetar på distans. Efter att ha träffat många elever i klassrum tror jag att det är lättare att snabbt möta eleven där hen befinner. Jag kan föreställa mig eleven framför mig. Genom att dessutom lyssna aktivt kan jag känna igen olika kunskapsnivåer. Här har jag också stor glädje av mitt arbete som jourhavande medmänniska, där det också handlar om att lyssna för att kunna nå en annan människa bara genom en telefonkontakt.