Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Mathias Kågell – Från avhopp till jurist

Låt inte ett ofullständigt slutbetyg från gymnasiet hindra dig på vägen mot drömyrket! Hos NTI-skolan pluggar du hur, var och när du vill, med fullt lärarstöd.

Mathias läste upp sina betyg och idag läser han juridik på universitet.

Som 16-åring hoppade Mathias Kågell, 29, av gymnasiet för att snabbt få komma ut i arbetslivet. Men efter några år på arbetsmarknaden kände han att det var ett hinder att inte ha någon gymnasieutbildning.
Mathias kom i kontakt med en jättebra studie- och yrkesvägledare som hjälpte honom att komma igång med kurser hos NTI-skolan.

– På NTI-skolan kunde jag själv planera studierna helt och hållet utifrån egna önskemål, tidigare kunskaper och kapacitet. Lärarna var lyhörda och tillgängliga konstant för frågor och hjälp, säger Mathias.

Heltidsarbete och plugg samtidigt
Under ett och ett havt år läste han in 28 gymnasiekurser för att få en fullständig gymnasieutbildning.

– Friheten att själv kunna lägga upp sina studier, bestämma hur många kurser man vill läsa och i vilken takt, gör att det smidigt går att kombinera med både familjeliv och arbete. Jag jobbade heltid under tiden som jag studerade, så jag pluggade på arbetet ibland eftersom jag jobbade som nattvakt vid den tidpunkten, berättar Mathias.

”Ett av mina största ögonblick”
Våren 2011 tog Mathias äntligen studenten och redan samma år började han studera juridikprogrammet i Lund.

– Jag stod på mitt kontor på kriminalvården när jag fick antagningsbeskedet till universitetet. Det var en helt obeskrivlig känsla när jag insåg att jag hade blivit antagen. Det är helt klart ett av mina största ögonblick i livet, berättar Mathias. Det blev det en stor omställning att gå från distansstudierna till universitet då studier på universitet ser annorlunda ut. Men Mathias erfarenheter från NTI-skolan gjorde att han lätt kunde anpassa sig.

– På NTI-skolan lärde jag mig att ta eget ansvar och planera mina dagliga studier. Det var mycket läsande och skrivande på NTI-skolan och samma sak gäller för studierna på juristprogrammet. NTI-skolan har också gjort att jag känner mig trygg i mitt studerande, säger Mathias.

Mathias skulle verkligen vilja rekommendera andra att söka till distanskurser på NTI-skolan, men han tycker samtidigt att man ska vara på det klara med att det krävs mycket av en själv.

– Bara för att det är på distans är det inte någon ”glidarutbildning”. Man måste ha mycket disciplin för att klara studierna på egen hand. Men det är viktigt att man inte ser ett ofullständigt betyg som ett hinder utan att man vågar ta det där steget för att nå sin dröm, avslutar Mathias.