Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Plugga på distans och vara hemma med barn

Är du nybliven förälder och dessutom sugen på att läsa? Det går att kombinera båda. I dag är det allt fler som passar på att utbilda sig under föräldraledigheten. De allt större möjligheterna att läsa på distans gör att det går utmärkt att kombinera barn med studier. Barnledigheten är dessutom en tid när många reflekterar över livet och framtiden, och kanske känner suget efter att studera för att ta nya steg i livet. Kanske är det högre studier som lockar och det är några betyg och kurser som behöver ordnas för att få den behörighet du behöver. Eller är det en helt ny yrkesinriktning som du funderar på? Genom att studera på distans, och i en takt som passar dig, kan du läsa medan du är föräldraledig.

När du läser på distans väljer du själv var och när du studerar och kan anpassa pluggandet efter ditt barns behov. Att plugga under föräldraledigheten har dessutom fördelen att det för in vuxenliv, intellektuella utmaningar och samtal under en period som annars handlar mycket barnvisor och blöjbyten. Att studera innebär också att du bygger en framtid för dig och ditt barn.

 

_K2Q6553

 

5 tips (och saker att tänka på) när man studerar under föräldraledigheten

 • Självklart går det att studera medan man är föräldraledig men barn kräver mycket tid och arbete. Ta inte på dig för mycket så att pressen blir för stor. Det går att välja studietakt på alla våra distansutbildningar och det är bättre att välja en takt som passar det liv du och ditt barn lever. De flesta av våra distansstudenter med barn upplever att en studietakt på 25 % passar bäst.
 • Skapa rutiner och en studieplan. Lär dig vilka stunder som passar bäst för att studera, till exempel när barnet sover middag, leker eller har lagt sig för natten. Men ta inte alla tillfällen som finns, glöm inte att vila själv också.
 • Lägg upp dina studieplaner tillsammans med dem i din närhet, så att de förstår vad du gör och vad du behöver under den tiden. Skapa en förståelse och en plan för uppbackning, framför allt när studierna blir mer krävande, som till exempel vid inlämningsuppgifter och prov.
 • Skapa en gemensam lek- och studieplats där barnet kan leka medan du läser.
 • Ta gärna hjälp av våra studievägledare om du känner dig osäker på vad som är rätt för dig, så hjälper vi dig att ta fram en effektiv och strukturerad studieplan som gör dina studier till en positiv upplevelse.

 

Möjligheter var man än bor och vad man än vill läsa

Om du vill plugga på distans medan du är föräldraledig ansöker du till Komvux via din hemkommun. NTI finns i hela Sverige, från Stockholm och Kungsbacka till Haparanda och Kil. Vi kan erbjuda dig som känner dig studiemotiverad under barnledigheten över 250 kurser och kurspaket, som till exempel företagsekonomi, journalistik, matematik och spanska. Titta gärna in under ”hitta din Komvux distansutbildning” här på vår hemsida för att se hela vårt utbud och ”jag vill ha mer info! Distansstudier” för att få veta mer om hur det är att läsa på distans, testa på vårt digitala elevrum, titta på litteraturförteckning eller annat som kan vara spännande innan du ansöker.

 

Man ansöker via hemkommunen

Du ansöker alltid via vuxenutbildningen i din hemkommun. Hur man ansöker varierar i kommunerna men det brukar oftast innebära att man söker online och loggar in på vuxenutbildningens ansökningssida med din e-legitimation (e-legitimation måste du ansöka om hos din bank).

När du har din e-legitimation och ansöker på vuxenutbildningen i din kommuns hemsida så anger du att du vill läsa på NTI-skolan.

 

Utbud

För att veta vilket utbud som NTI-skolan har i din hemkommun så kan du kika på ”hitta din Komvux distansutbildning”, välj din hemkommun och där listas nu alla aktuella kurser i din hemkommun.

 

När ska man söka då?

Vi har start varje måndag men kommunerna bestämmer sedan hur ofta de vill erbjuda starter just för sina kommuninvånare. I Stockholms län har kommunerna ofta starter ungefär var femte vecka, men det finns kommuner såsom exempelvis Nacka som har löpande starter (varje måndag). Kommunerna har även ansökningsperioder innan starten, sista ansökningsdatum kan ibland ligga ungefär två månader innan startdatum, då får man se till att ha lite framförhållning.

 

Kika gärna i bloggen under kategorin ”Möt våra elever”, där finns andra som har studerat under föräldraledigheten exempelvis Ann-Sofie Rolf som studerat under nästan hela sin mammaledighet.

 

Lycka till!

 

 

 

 

2 Kommentarer
 • Soheila
  Posted at 14:34h, 20 juli Svara

  Hej !
  Jag vill plugga på hösten på distans.
  Jag ska få barn nästa månad i augusti.
  Mvh Soheila Hosseini

  • NTI-skolan
   Posted at 16:27h, 07 augusti Svara

   Hej Soheila!
   Vad kul att du vill studera hos oss under föräldraledigheten!

   För att se vilka kurser som finns tillgängliga i din kommun väljer du din kommun i listan på denna sida: Hitta utbildning
   Du ansöker sedan via vuxenutbildningen i din hemkommun.

   Lycka till!
   Vänligen, NTI-skolan

Posta en kommentar