Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ska du verkligen börja spela tvärflöjt? Har du talang för det? Detta är frågor man kan få av andra eller ställa till sig själv i huvudet. Är inte tvärflöjt ett för svårt instrument för mig? Har jag verkligen vad som krävs?

Att spela tvärflöjt utan tvärflöjt är det svåraste som finns, skulle Pippi Långstrump kunna säga och böja till en tvärflöjt av en spiskrok, som hon gjorde för att fixa sig ett par egna skridskor. Det man övar på blir man bra på, säger jag och många med mig.

Själv var jag tidig med att prata. Jag pratade innan jag kunde prata och sedan pratade jag bara mer och mer. Ni som haft mig som lärare vet att jag älskar att prata och jag övar mig dagligen på att lägga på i tid och inte prata för mycket, (eller gör jag det?). Kanske därför har jag utbildat mig just till språklärare för att språk och kommunikation alltid har intresserat mig och för att jag har övat på det en hel del under hela mitt liv.

Kanske är det dags för dig att söka en kurs på Komvux? Kanske undrar du hur det ska gå att läsa historia, matematik, religion eller franska. Kanske undrar du om ryska eller fysik verkligen är något för dig. Det låter ju så svårt! En massa regler som man ska kunna. Svårt uttal, konstigt alfabet, märkliga formler. Men, som sagt: det du övar dig på tillräckligt mycket kommer du också att bli bra på! Du går inte en kurs på Komvux för att visa allt du redan kan. Du ska självklart få visa vad du kan, men du ska framförallt få chansen att lära dig mer!

Ta den chansen! Sätt tänderna, eller åtminstone blicken, i läroboken: läs, anteckna, rita och försök förstå! Titta noga och flera gånger på de videolektioner som din lärare kanske gjort själv, eller länkat till. (Inte trodde väl läraren att hen kunde spela in en egen film med undervisningsmaterial, men se – det gick!) Ring eller skriv till din lärare när en fundering kommer upp i din skalle: hur böjer man franska verb i presens? Vad är presens? Vad ville egentligen det franska folket under den franska revolutionen, eller det ryska under den ryska?

Läs, öva, fråga, fundera och repetera! Ta varje tillfälle i akt att lära dig mer och mer och att öva så mycket du bara orkar, så ska du se att du, när kursen är slut, är lite av en expert i ditt ämne. Då har du inga problem att stava till ryska ord, eller att räkna ut en cirkels omkrets med hjälp av en välkänd formel. Du kan formeln, du kan använda formeln och du kan skriva enkla meningar på franska och göra dig förstådd! Det du övar på blir du bra på!

Välkommen till NTI-skolan önskar Tove, lärare i svenska och spanska!

Inga kommentarer

Posta en kommentar

Vi använder oss av cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Accepterar du att cookies används?

NejLäs mer Ok