Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Att plugga Komvux på distans är en fantastisk möjlighet om du vill höja eller komplettera dina betyg inför vidare studier, eller om du vill skaffa mer kompetens för att ta nya steg i karriären. Vi har samlat svaren på de vanligaste frågorna om Komvux på distans för dig som funderar på att börja plugga på Komvux.

Vad är Komvux?

Den kommunala vuxenutbildningen är till för dig som känner att du kanske valde fel program på gymnasiet och vill få en ny chans, eller för dig som saknar behörighet eller har för låga betyg för att söka till högskola och universitet. Ingen ska behöva känna att tåget har gått när det gäller utbildning. Komvux är din andra chans att läsa till det du vill och drömmer om.

Livet efter gymnasiet ser så annorlunda ut, och jag har svårt att befinna mig i ett klassrum varje dag. Går det att läsa Komvux på distans?

Ja, det kan du. Alla våra kurser går att studera på distans. Det innebär att du inte behöver befinna dig på en viss plats under en viss tid för att plugga. Du kan själv välja var och när du studerar. Att läsa på distans är väldigt lämpligt för dig som arbetar eller har barn och familj, eller av någon annan anledning inte har möjlighet att sitta vid en fysisk skolbänk varje dag. Du kan även välja i vilken takt du vill studera så att du kan anpassa dina studier efter det liv du lever, och slipper stressen heltidsstudier kan föra med sig.

Hur går det till att plugga Komvux på distans?

Du ansöker till de kurser du vill läsa via vuxenutbildningen i din hemkommun. När dina kurser är registrerade hos oss kan du logga in till ditt digitala elevrum och se dina kurser, din studieplan samt alla andra uppgifter du behöver. Varje vecka får du dina kursanvisningar och inlämningsuppgifter via ditt elevrum. Du får även en personlig lärare som du kan kontakta via e-post, telefon och Skype. Din lärare hjälper dig när du behöver det och ger respons på dina uppgifter. Muntliga uppgifter görs via telefon eller Skype. När din kurs slutar har du ett betygsamtal med din lärare per telefon och när betyget är satt går det till vuxenutbildningen i din kommun, där kan du begära ut det för att söka vidare till andra utbildningar.

Går det att få studiemedel när man pluggar på distans?

Ja, om du har fyllt 20 år och läser i en studietakt på minst 50 % är du berättigad till studiemedel från CSN även när du läser på distans. Mer information om hur du ansöker hittar du på Centrala studiestödsnämndens hemsida csn.se.

Går det att läsa kurser medan man befinner sig utomlands?

De allra flesta kurser går att läsa på distans och då kan du plugga även medan du är ute och reser. Du ansöker via din hemkommun så du måste vara folkbokförd i en svensk kommun. Efter att du har anmält dig och skaffat kurslitteraturen kan du studera var du vill så länge du har en internetuppkoppling. Observera att en del kommuner kräver att du gör slutprovet i en lokal och fysik och kemi kan du inte läsa medan du är ute och reser eftersom de kurserna kräver laborationer.

Vad är behörighetskomplettering och meritpoäng, och kan jag få det via distansstudier?

När du läser Komvux på distans kan du behörighetskomplettera dina betyg genom att läsa en kurs som ger dig behörighet till en utbildning. Du kan även utbyteskomplettera genom att höja dina tidigare betyg. Vidare kan du även göra en meritpoängskomplettering. Har du en gymnasieexamen som inte kom upp till den maximala meritpoängen 2,5 så kan du via Komvux komplettera med vissa kurser i engelska, matematik och moderna språk som ger dig meritpoäng. Meritkurserna i engelska ger maximalt 1,0 poäng, och meritkurserna i matematik respektive moderna språk maximalt 1,5 poäng vardera. Du kan också läsa in de kurser som behövs för att få den särskilda behörighet som många högskoleutbildningar kräver, till exempel kurser inom matematik, samhällskunskap eller naturkunskap.

Obs. För att utbyteskomplettera en redan godkänd kurs sе måste man göra en prövning, dе får man inte läsa om kursen i sin helhet.

Jag känner att jag valde fel studietakt, går den att ändra?

Visst kan du ändra studietakt om du känner att det blev för stressigt, eller om du vill läsa i ett högre tempo. Men tänk på att studietakten påverkar dina studiemedel och att du kan bli återbetalningsskyldig om du går ned i studietakt under utbildningen. Kontakta först CSN, så att du vet vad som gäller om du ändrar på hur du studerar.

Jag är osäker på vilka kurser jag behöver gå för att kunna plugga vidare?

Om du pratar med någon av våra studievägledare hjälper de dig söka rätt kurser och att få ihop rätt antal poäng.

 

Här finner du fler frågor och svar. Du kan även ställa frågor till vår administration.

Inga kommentarer

Posta en kommentar

Vi använder oss av cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Accepterar du att cookies används?

NejLäs mer Ok