Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Funderar du på att byta jobb eller börja på en ny karriär? Du är inte ensam, drygt sju av tio svenskar har bytt karriär. En del kanske känner att de valde fel väg tidigare och vet först senare i livet vad de vill jobba med. Andra har utvecklats och vill söka sig till nya utmaningar. Vad än orsaken är till att man funderar på en ny karriär är att läsa en yrkesutbildning på distans ett bra sätt att ta nya steg i livet.

Snabbt till nytt jobb med en yrkesutbildning

Man behöver inte plugga länge för att byta karriär. Alternativet till att läsa många år på högskola eller universitet är att läsa en yrkesutbildning. De är ofta korta, cirka ett till två år beroende på vilken utbildning man läser och i vilken studietakt, och är ett snabbt och bra sätt att ta nya steg i karriären.

I en yrkesutbildning läser man teoretiska ämnen ibland varvat med APL (arbetsplatsförlagt lärande) där man får praktisera sina kunskaper i den typ av arbetsmiljö man kommer att jobba inom. Vilket är ett bra sätt att öva upp sina färdigheter samtidigt som man knyter kontakter. Vilka utbildningar som har APL ser du i informationen om just det yrkespaketet om du söker på ”hitta din Komvux distansutbildning”.

Man kan läsa yrkesutbildningar inom bland annat områdena barn och fritid, ekonomi och juridik, handel och administration, hotell och turism samt vård och omsorg. Vilket utbud som finns i just din kommun finner du under ”hitta din Komvux distansutbildning”.

Yrkesutbildningar på distans

Något som en del kan uppleva som ett hinder för att läsa vidare är att livet efter skolan ser annorlunda ut. Förmodligen har man redan ett jobb, och behöver den inkomsten för boende och räkningar, eller så tar familj och livet i övrigt för mycket tid för att kunna gå till skolan varje dag. Genom att studera på distans kan du själv välja var och när du vill plugga. Vill du inte ta ledigt från ditt jobb kan du plugga in dina nya kunskaper på kvällar och helger. Allt du behöver är en dator eller telefon och en internetuppkoppling.

På NTI-skolan har vi ett stort utbud av yrkesutbildningar på distans. Samtidigt som våra utbildningar på distans ger dig friheten att plugga på dina villkor har du via dator och telefon en nära kontakt med våra duktiga lärare som handleder dig genom hela din utbildning. Våra yrkesutbildningar har en stark anknytning till arbetslivet och det hjälper dig att snabbt få jobb efter utbildningen.

Här är några av de yrkesutbildningar du kan läsa på distans hos oss.

Vård och omsorg

Om du är en person som tycker om att hjälpa andra människor att må bättre kan du läsa vård och omsorg på distans och bli undersköterska. Den här utbildningen ger dig kunskaper om sjukdomstillstånd, anatomi, farmakologi, lagar och författningar som rör vård och omsorg, samt utvecklar din förmåga att vara lyhörd, kreativ och att ha ett etiskt och professionellt förhållningssätt. Du får allt kunnande och de verktyg du behöver för att kunna hjälpa människor som behöver stöd och vård.

I den här utbildningen får du först de grundläggande kunskaperna när du läser de programgemensamma kurserna, sedan väljer du vad du vill fördjupa dig inom genom att läsa programfördjupningar inom till exempel äldreomsorg, psykiatri, funktionsnedsättningar eller hälso- och sjukvård. Den ständiga bristen på sköterskor inom vården gör att chanserna är mycket goda till jobb om du läser till undersköterska på distans.

 

Barn och fritid

En annan bransch där behovet av personal alltid är stort är där man arbetar med barn och ungdomar. Läser du programmet för barn och fritid på distans får du lära dig om pedagogik, samhällsansvar och barns utveckling, samt att träna upp dina förmågor att vara lyhörd och kreativ så att du kan bemöta och stöda barn och ungdomar.

Alla elever läser de programgemensamma kurserna, sedan får man fördjupa sig i områdena pedagogik eller socialt arbete. När du har läst barn och fritid på distans kan du jobba som barnskötare, elevassistent eller liknande yrken inom området.

 

Ekonomiassistent

Om du är bra på siffror och på att hålla ordning och reda kan du läsa till ekonomiassistent på distans. I det här programmet får du lära dig bland annat företagsekonomi, redovisning, affärsjuridik och kommunikation. Det ger dig kunskaperna att jobba med löner, bokföring, bokslut, skatter och utbetalningar. Eftersom alla kommersiella verksamheter behöver någon som sköter de ekonomiska göromålen är du mer än redo att hitta nytt jobb om du läser till ekonomiassistent på distans. Det är också ett spännande område där uppgifterna varierar beroende på vilken typ av verksamhet man arbetar åt.

 

Säljare

Är du bra på att förstå andra människors behov och hur de fungerar, samt har ett intresse för att göra affärer, kan du läsa till säljare på distans. Då får du lära dig mycket om personlig försäljning, företagsekonomi och hur du bygger upp långsiktiga affärsrelationer. När du har läst distansutbildningen till säljare kan du jobba hos en mängd olika företag med försäljning av varor och/eller tjänster. Ett spännande och varierande jobb med goda karriärmöjligheter och där du möter många människor.

 

 

 

Inga kommentarer

Posta en kommentar

Vi använder oss av cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Accepterar du att cookies används?

NejLäs mer Ok