Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Vi vet att mycket kan hända under tiden man går i gymnasiet och att man ibland inte kommer på vad man arbeta med förrän långt senare. Har du också kommit på att du vill studera vidare på högskolan eller universitetet men insett att dina gymnasiebetyg inte räcker till för att söka in till den där drömutbildningen? Det finns en lösning – här är tips till dig som vill läsa upp dina betyg

Att läsa upp betygen via Komvux är en alternativ för alla som saknar en gymnasieexamen eller slutbetyg, eller som behöver godkänt betyg för att vara behörig för högre studier. Genom att läsa upp dina betyg via Komvux får du en ny chans  

Oavsett vilket studiemål du har och hur din situation ser ut så finns vi på NTI-skolan här för att hjälpa dig på vägen mot dina studiedrömmar. Nedan har vi listat 3 tips för dig som vill läsa upp dina betyg.  

Behörighetskomplettering 

Det innebär att du läser de kurser du saknar och som du behöver för att få behörighet till den utbildning du vill läsa.  

Särskild behörighet 

Förutom den grundläggande behörigheten kräver många högre utbildningar dessutom att man har ytterligare förkunskaper, en så kallad särskild behörighet. Vilka de förkunskaperna är varierar beroende på vilken utbildning du vill läsa, men det kan exempelvis handla om godkända betyg i ämnen så som Samhällskunskap 1b, Matematik 4, Naturkunskap 1b eller Fysik 2.  

Information om vilken särskild behörighet den utbildning du vill söka kräver finns att hitta på universitetets eller högskolans hemsida. Behörighetskraven finns alltid specificerade under den allmänna informationen om utbildningen.  

Meritpoängskomplettering 

Om du inte har uppnått den högsta meritpoängen på 2,5 i din gymnasieexamen kan du läsa kurser på Komvux som ger dig de återstående poängen för att uppnå 2,5. Du kan få meritpoäng för vissa kurser i engelska, matematik och moderna språk (t.ex. tyska och franska). Du behöver dock få minst godkänt som betyg för att kunna tillgodo räkna dig de extra meritpoängen. Du kan läsa mer ingående om meritpoäng här. 

Prövning 

Om du vill höja betyget på en eller flera kurser du redan har gått på gymnasiet, kan du göra det via en så kallad prövning. Då läser du på egen hand och tentar sedan av kursen eller kurserna. Om du får ett högre betyg än tidigare på ditt prov räknas det in i ditt jämförelsetal.  

Vi är specialister på distansstudier och vana att skräddarsy studielösningar på individnivå. Så sök till oss du med och låt oss hjälpa dig att ta nästa steg mot din drömutbildning. Har du några frågor eller funderingar, tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi dig att läsa upp dina betyg. 

Lycka till! 

Funderar du på att läsa upp dina betyg samtidigt som du har ett heltidsjobb? Vi har samlat våra bästa tips på hur du kan göra för att kombinera jobb och studier här.

10 Kommentarer
 • Asmeret Kahsai
  Posted at 20:29h, 08 januari Svara

  Hej,
  Tack, jag behöver hjälp att söka några ämne för att få gymnasium behörighet.
  Kan jag få kontakt med studie vägledare?

  Med vänlig hälsning
  Asmeret Kahsai

  • NTI-skolan
   Posted at 12:18h, 11 januari Svara

   Hej Asmeret,

   Kontakta oss gärna via vårt supportforum HÄR så kan vi hjälpa dig med att få kontakt med en av våra studievägledare.

   Vänliga hälsningar, NTI-skolan

 • Idress Yusuf Idress
  Posted at 08:57h, 09 januari Svara

  Jag vill lära mig svenska 1 hoss er hur ska jag fixa gjöra det?

  • NTI-skolan
   Posted at 12:19h, 11 januari Svara

   Hej Idress,

   Kontakta oss gärna via vårt supportforum HÄR så kan vi hjälpa dig med din ansökan.

   Vänliga hälsningar, NTI-skolan

 • Gabriella
  Posted at 18:59h, 22 januari Svara

  hej
  jag vill plugga moderna språk 3 arabiska för att jag vill få Meritpoäng, undrar om ni har denna kurs?

  mvh
  Gabriella

  • NTI-skolan
   Posted at 09:41h, 25 januari Svara

   Hej Gabriella!
   Vi har dessvärre inte Arabiska bland våra moderna språk kurser.
   Vänliga hälsningar, NTI-skolan

 • Knutte
  Posted at 12:32h, 10 februari Svara

  Finns det möjlighet att anmäla sig till prövning (för att höja befintligt betyget) i Matematik 4 under vårterminen 2021? Och när i (vilket datum i sådana fall).
  Personen det gäller bor i Stockholm

  • NTI-skolan
   Posted at 09:39h, 11 februari Svara

   Hej Knutte,
   Tack för din fråga! För att lättast se när det är möjligt att genomföra prövningar kontakta oss via vårt supportforum HÄR, så kan vi hjälpa dig vidare.
   Vänliga hälsningar, NTI-skolan

 • Sabirin
  Posted at 05:33h, 12 mars Svara

  Hej,
  Jag har läst kemi 1, matte 1c 2c och 3c och har godkänt betyg i de. Jag vill göra prövning är det något ni erbjuder nu?

  • NTI-skolan
   Posted at 10:45h, 12 mars Svara

   Hej Sabirin,
   Till följ av pandemin erbjuder vi tyvärr i dagsläget inga prövningar.

   Vänliga hälsningar,
   NTI-skolan

Posta en kommentar