Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Studentekonomi, praktiska tips

Varför bör du spara och göra en budget? Vad blir konsekvenserna av att inte göra det? Alla som någonsin behövt klara sig på studiebidraget vet hur svårt det kan vara att få ekonomin att gå ihop. Varför inte göra en månadsbudget för att underlätta? Nedan hittar du fakta samt tips från NTI-skolans egna elever!

 

Tre tips att börja med

1. Det första du bör göra för att få ordning på pengarna är att få en ordentlig översikt. Hur mycket spenderar du egentligen på takeaway-kaffe i veckan? Vilka fritidsintressen och sommaraktiviteter vill / kan du prioritera? Och hur mycket skulle du kunna spara varje månad genom att säga upp gymkortet och istället börja träna hemma? För att snabbt få koll på din ekonomi är ett tips att skriva ut ett kontoutdrag för de senaste tre månaderna på din bank. Sortera dina kostnadskategorier för att få en snabb överblick. Läs även mer om CSN här.

 

2. För att göra din budget kan du använda dig av Hallå Konsuments budgetkalkyl om du vill göra det enkelt för dig själv (det finns förstås andra verktyg också), eller använda dig av Excel.

 

3. Den sista punkten innan eleverna själva berättar om sina knep är – sparande. Din möjlighet till just sparande blir bättre ju högre inkomst du har, så jobb på sidan om studierna är ingen dum idé. Men hur mycket eller lite du än får in varje månad så är en riktlinje att spara 10 procent av inkomsten om du har möjlighet till det. Var sedan noga med att faktiskt följa det spar-mål du satt upp!

 

NTI-skolans elever berättar

Carina

Carina har olika knep för att få pengarna att räcka längre som student. Hon gör en budget varje månad och ser till att räkningarna alltid prioriteras.

 

Hon köper inte nya kläder om hon inte måste eller ser något speciellt som hon kan unna sig. “Jag och mina vänner ger varandra kläder vi tröttnat på och ibland hittar vi något som passar och då blir det som nytt för mig eller dem.” Carina köper studentlitteratur begagnat om det finns möjlighet, eller så lånar hon från bekanta samt biblioteket. “Jag väntar med att sälja mina egna böcker så jag kan låna ut dem först, om jag vet att någon behöver låna,” tillägger hon. Hon tipsar även om att hitta böckerna på internet eftersom det inte kostar någonting.

 

För att vara ekonomisk när det kommer till mat brukar Carina gärna göra gratänger med grönsaker och strimlad vitkål samt till exempel korv. “Vitkålen gör att gratängen blir fylligare och mättar bättre.” För henne räcker maten då i flera dagar. Hon fryser sedan in resterna och tinar allt eftersom, för att matsvinnet ska bli så litet som möjligt. Bjuds vänner över har de ibland knytis eftersom hon inte alltid har möjlighet att bjuda på mat. “Det är riktigt roligt,” säger hon. “Det blir en härlig buffé som alla hjälpt till att laga.”

 

“Ofta säljer [mat]butiken ut mat med kort datum till ett riktigt bra pris,” lägger hon till som tips. “Lagar man till den maten samma dag är det inga problem.” För att spara ytterligare ser hon till att inte köpa saker som godis, chips eller läsk, vilket hon kallar onödigt: “Vi gör havrebollar eller någon efterrätt istället.”

 

Flera små tips

Bilen har hon bytt ut mot cykeln, promenader och kortare sträckor med moppen, och saker som utlandsresor har hon slutat med helt. Även tidningsprenumerationen och badkortet till simhallen är ersatt med ett klippkort i stället. “Det suger lite att ekonomin är så stram och jag måste räkna varje krona,” säger hon. “Men det är lärorikt. Eftersom vi är två i hushållet så hjälps vi åt med alla gemensamma utgifter.”

 

Carina berättar att de tänker som ett lag när de hjälps åt. “Utgifter som kläder, smink, rakvatten [och] annat personligt köper vi var för sig. Men just tänket att vi tillsammans driver vårt hus [och] ekonomi är vår styrka,” säger hon. “Det går inte att tänka […] ditt och mitt, utan studentlivet är som en lagsport: tufft ibland, men lärorikt och roligt.”

 

När det gäller studierna säger Carina såhär: “Målet med mina studier är inte helt klart ännu men det är utvecklande och lärorikt på många sätt, och jag trivs fantastiskt bra med att plugga.” Hon har flera kurser från NTI under bältet. “Skolan lever helt klart upp till mina förväntningar och mer därtill.” Hon berättar att hon köpte en ny dator som hon inte alls kunde hantera inför den första komvuxkursen. “Det var blod, svett och nästan tårar innan jag fick ordning på allting. Men min lärare var tålmodig och förklarade och hjälpte mig tills jag lär[de] mig navigera bland uppgifter och dokument.”

 

Anders

Anders sparar pengar genom att inte äta på jobbet. “[Jag äter] när jag kommer hem från jobbet. Men annars hade det nog blivit matlåda.” Han säger även att han gärna hade gjort stora portioner för nerfrysning, “förutsatt att man har stor frys.”

 

Hans planer för kursens slut är att ta studierna vidare om allting går bra och ekonomin tillåter. Han menar att de fasta kostnaderna, tillsammans med de rörliga, inte går att betala enbart med hjälp av studiebidraget. “Vissa saker kan man avsluta eller kanske dra ner på, men de stora kostnaderna som till exempel hyran kan man ju inte påverka så mycket.” Han tillägger att det man kan dra ner på, som Spotify och Netflix, inte gör så stor skillnad för ekonomin: “[Man] kanske får några mer kronor i plånboken, men den vardagliga livskvalitén blir då också lite sämre. Sen är ju den biten individuell också, så vissa kanske kan ändra saker, [och] andra inte alls beroende på vad man anser vara ‘livskvalité’.”

 

Dina bästa tips?

Vilka är dina bästa tips när det gäller din ekonomi som student? Dela med dig av dem på NTI-skolans instagram!

 

15 Kommentarer
 • Tove
  Posted at 11:50h, 17 maj Svara

  Mina tips:
  Ät mer vegetariskt! Här finns många billiga och goda recept: https://undertian.com/

  Skriv upp allt du köper för att få överblick! Summera varje vecka.

  Promenera och cykla istället för att ha bil!

  Se över dina prenumerationer! (som t ex Carinas badhuskort).

  Köp begagnat, om du måste köpa. Undvik impulsköp!

  Drick ingen alkohol, eller läsk – bara dyrt och onödigt ju!

  • Olivia NTI
   Posted at 11:17h, 28 maj Svara

   Hej Tove!
   Det låter som att du har bra koll på din ekonomi! Att äta mer vätxbaserat är en jättebra idé, både för klimatet och plånboken ;)

 • Lillemor
  Posted at 11:14h, 20 maj Svara

  Jag betalar alla räkningar, fyller på frysen och sen räknar jag ut vad jag kan göra av med /dag. Behöver jag inte handla något en dag så hamnar det i potten för oförutsedda utgifter.

  • Olivia NTI
   Posted at 11:18h, 28 maj Svara

   Sparande är viktigt och det är bra att du har den vanan!

 • Colette
  Posted at 12:51h, 20 maj Svara

  Hej!

  Min ekonomi student är att få hjälp till CSN, för att kunna köpa böckerna och jag köpte boken från internet (begagnade). Det är bra att köpa begagnade för att spara lite pengar.

  hälsningar.

  • Olivia NTI
   Posted at 11:24h, 28 maj Svara

   Hej Colette!
   Begagnad studentlitteratur sparar på både pengar och miljö, bra där!

 • ola assliya mabroukeh
  Posted at 17:36h, 22 maj Svara

  hej !
  Enligt mig är det inte lätt att spara pengar av studiebidraget, eftersom jag har ingen jobb ännu .men jag försätter att göra en budget varje månade och räkna värja krona for att ekonomin räcker till sista månaden . Dessutom måste jag spara 30 procent av inkomsten genom att följa flera knep till ex : jag äter aldrig ute .Varje dag lager jag nyttig mat som räcker till tre personer jag ,min dotter och min man . vi kan inte äter på restaurang minst en gång på veckan ,därför att ekonomin är så stram och vi måste bruka på den vardagliga livskvaliten .Därtill köper jag inte dyra kläderna eller några dyra produkter utan jag tittar alltid på erbjudanden som finns i butikerna och köper sedan vad jag behöver bara.
  till slut som jag sa vi måste följ ordning för att våra inkomster räcker till sista månaden och det är nödigt att spara del av dem .

 • lu
  Posted at 02:55h, 23 maj Svara

  Man lånar böcker från bibliotek

 • Juana
  Posted at 10:38h, 24 maj Svara

  Jag tycker att den ekonomi,är intressant att veta,men man som elever och inte jobba det är svart.I Sverige man har möjlighet att spara lite pengar. Om det finns jobb på sommar man kan jobba och köpa några billiga grejerna.Eleverna ska låna boken på biblioteket eller köpa på andrahand butik.

 • Estella
  Posted at 20:43h, 26 maj Svara

  Hej!
  Ekonomi är jätteviktig för alla som bor har i Sverige. Men ibland är svårt för oss som studerar bara utan jobba eftersom elever får lite län som kan blir svårt att spara och de har mycket att köpa t ex: bok,pen etc
  Min åskt är att eleven som studerar alltid skulle få sommerjobb, så att dom kan kontrollera också på vars ekonomi.
  Tack

 • Rawaa
  Posted at 09:03h, 28 maj Svara

  Hej!
  Det jätte viktigt att man spara pengar när man kan göra det.
  Jag jobbar nu, därför jag kan spara pengar varje månad, men ska jag sluta mitt jobb efter ett månad så ska jag inte köppa mera kläder som möjligt och ska jag inte handla så mycket mat som förut.

 • Rawaa
  Posted at 09:04h, 28 maj Svara

  Jag jobbar nu, därför jag kan spara pengar varje månad, men ska jag sluta mitt jobb efter ett månad så ska jag inte köppa mera kläder som möjligt och ska jag inte handla så mycket mat som förut.

 • Bashir
  Posted at 10:17h, 30 maj Svara

  The word ”economy” is a Latin word that mean household managment . Every one of us has priorities in the management of his life. This difference between people leads to diversity and it is something that gives life more vitality.
  I think if work is enough to secure housing, food and basic necessities, we are still in slavery

 • Misara sanosi
  Posted at 16:14h, 08 augusti Svara

  Ordet econom betyder hur man prioriteras deras behövande ,och det är olika mellan folk det är som viktig till dig blir oviktig till någon annan det bror på inkomst och man har familj eller ej …etc.

 • Ala
  Posted at 09:28h, 22 september Svara

  1. Billigast är att hyra ett stort lägenhet med många.
  2. Cykla alltid om det går.
  3. Låg stora middagar för kompisar, sen bjuder de också. Det är billigt att laga stora mängder, och så har man det roligt och slipper äta på caféer.
  4. Några butiker har väldigt billigt mat på rea, t ex matdax.
  5. Gymmet skulle jag inte spara på om man tränar nästan varje dag, det är hälsosamt och inte alls dyrt . Men om man gillar springa och är bra på att träna själv så blir det även billigare.
  6.kläder är billigast på en loppis på gatan. Sen finns det blocket och Facebook market. Mycket kan man slippa, t ex klippa hår hemma, se filmerna hemma, äta picnic i parken etc.
  7. Man kan ha billigt semester med tälten, eller besöka en kompis utomlands.

Posta en kommentar