Känns det krångligt med betygen? Vad krävs egentligen, och vad är skillnaden mellan slutbetyg och samlat betygsdokument?

Slutbetyg eller examensbevis

Det första steget för att få grundläggande behörighet till högskola/universitet  är att du har slutbetyg eller gymnasieexamen (examensbevis) från en gymnasieskola eller vuxenutbildning. Saknar du dessa dokument så kan du komplettera på Komvux.

Samlat betygsdokument

Generellt sätt så kan du inte få behörighet med samlat betygsdokument från gymnasiet eller från Komvux. Det kan finnas undantag om du ansöker via reell kompetens. Slutbetyg kan du läsa mot fram  tills den 30 juni 2020. För grundläggande behörighet för högskolestudier gäller:

 • att du lägst fått betyget Godkänt i kurser motsvarande 2250 gymnasiepoäng
 • samt lägst betyget Godkänt i kärnämneskurserna
  • Svenska A och B eller 1 och 2 (alternativt Svenska som andraspråk A och B eller 1 och 2),
  • Engelska A eller 5
  • Matematik A eller 1a, 1b eller 1c.

De obligatoriska kurserna som måste ingå i ett slutbetyg är:

 • Svenska/Svenska som andraspråk 1 och 2 / Svenska/Svenska som andrasrpåk A och B
 • Engelska 5 / Engelska A
 • Matematik 1a,b eller c/ Matematik A
 • Naturkunskap 1a1 / Naturkunskap A
 • Religionskunskap 1 / Religionskunskap A
 • Samhällskunskap 1a1+1a2/1b/ Samhällskunskap A

Kurserna Idrott och hälsa A, Specialidrott och Estetisk verksamhet får inte ingå i ditt slutbetyg från komvux.

 

Ändrade regler ang slutbetyg 1 juli 2020

text ang slutbetyg Komvux

Grundläggande behörighet efter den 1 juli 2020

Efter 1 juli 2020 läser du till en gymnasieexamen och ett examensbevis för att få grundläggande behörighet, då är det inte längre möjligt att läsa till ett slutbetyg,

Här kan du läsa mer om detta på Skolverkets hemsida, välj informationstext ”Slutbetyg efter kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå”.

Är dina Komvuxkurser betygsatta till och med 2002 så är det inte möjligt att använda dessa betyg i en gymnasieexamen för ett examensbevis. På grund av detta är det alltså viktigt att du blir klar med ditt slutbetyg innan 1 juli 2020. Kurser från 2003 och framåt kan konverteras till de nyare motsvarighets kurser enligt skolverkets motsvarande lista och ingå i en gymnasieexamen på Skolverkets hemsida.

Läsa till en gymnasieexamen

För er som läser till en gymnasieexamen så gäller nedan information

 • Du ska totalt läsa 2400 poäng, varav 2250 poäng ska vara godkända. Vi rekommenderar godkänt i 2400 poäng eftersom F i betyg påverkar meritvärdet.
 • Du måste vara godkänd i kurserna Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 5 och 6, Matematik 1a/1b/1c samt Gymnasiearbetet för en högskoleförberedande examen.
 • Dessa kurser skiljer sig beroende på om du läser mot högskoleförberedande examen eller yrkesexamen.
 • Gymnasieexamen delas upp i gymnasiegemensamma kurser (obligatoriska), programgemensamma samt valfria kurser.

Göra en egen studieplanering

Att göra en planering själv för en gymnasieexamen kan vara svårt eftersom en särskild mall alltid måste följas. Första steget är alltid att göra en studieplanering hos syv på Komvux i din hemkommun. Om du redan är elev hos oss så kan du vända dig till syv på NTI-skolan.

Bor du i en av de kommuner där vi har vägledningsansvar, kan tid bokas hos studie- och yrkesvägledare (SYV) för hjälp att planera. Detta gäller följande kommuner: Stockholm, Sundbyberg, Täby, Danderyd, Vallentuna, Vaxholm, Sollentuna, Solna, Upplands Väsby, Österåker, Botkyrka, Salem, Huddinge, Södertälje, Nykvarn, Nacka,Värmdö, Ekerö och Sigtuna.

Det är fortfarande krångligt…

…tycker de flesta :) Det är ingen fara, det finns hjälp att få!

Inte elev än?

Hör av dig till en studie- och yrkesvägledare på Komvux i din hemkommun för att sätta ihop en studieplanering tillsammans.

Student på NTI-skolan?

Om du redan är elev hos oss så kan du vända dig till syv på NTI-skolan.

 

FAQ syv

Här finner du de vanligaste frågorna och svaren till våra studie- och yrkesvägledare

 

Inga kommentarer

Posta en kommentar

Vi använder oss av cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Accepterar du att cookies används?

NejLäs mer Ok