Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

En bra prioritering då du studerar kan vara nyckeln till bra betyg och sedan till vidare studier eller drömjobbet. Andra viktiga ingredienser är att strukturera dina studier, använda dig av studieteknik och studiefokus, välja rätt kursfart och ha studiedisciplin.

Här kommer 5 tips för dig som har ett fritidsintresse och som pluggar samtidigt. Tipsen kommer från våra egna elever då vi ställt frågan “Hur hinner du med att studera och ha ett fritidsintresse?” på våra sociala medier. Här kommer resultatet av de tips vi fått in! 

1. Tävla med dig själv. Sätt upp mindre delmål som du sen bestämmer dig för att klara av varje dag innan du får ägna dig åt ditt fritidsintresse.

2. Din studietakt är dina studietimmar. Precis som att du jobbar 8-17.00 heltid ska du även försöka att plugga 8 timmar om du studerar heltid (4 timmar om du studerar på halvtid och 2 timmar om du studerar på 25%). Planera in dina studietimmar under dessa tider och boka inte in några andra aktiviteter då. Planera in dina fritidsintressen efter din studietakt.

3. Beställ kursboken i tid. Att vara förberedd inför en ny kurs gör att du slipper komma efter i skolan och kan lägga all din lediga tid på annat, såsom dina fritidsintressen.

4. Lär dig att upptäcka när det börjar gå utförDet finns flera tecken på när du håller på att tappa fotfästet. Planera gärna in i mitten av kursen ett tillfälle där du reflekterar över om du kommer behöva lägga ett extra krut på dina studier för att klara tentan eller om du kan lägga de extra timmarna på något som är roligt.

5. Kom ihåg att du inte är ensam. Du behöver inte ge upp dina fritidsintressen för att du börjar studera. Sannolikt har du kurskamrater som sitter i samma sits som du och undrar hur de ska prioritera rätt. Om du inte vet hur mycket tid som du orkar att lägga på dina fritidsintressen så ta och kontakta dem och hör efter vad dom gör på fritiden och hur dom balanserar studier och fritid. Det kan dessutom öka din motivation att veta att du inte är ensam.

När du bestämmer dig för att studera och ha kvar dina fritidsintressen gäller det att vara realistisk med din tid. En god planering är en bra start, du behöver ha balans i livet för att må bra och du har bara ett visst antal timmar om dagen då du är vaken (sömn är en mycket viktig del i att studera och lära dig nya saker). När du börjar på NTI-skolan så får du en gratiskurs som heter Studera smart där du bland annat får lära dig studietekniker och kan välja en teknik som passar dig. Studier på NTI-skolan är första steget till vidare studier, drömjobbet eller kanske en mer utvecklande tjänst på ditt nuvarande jobb.

Lycka till!

Inga kommentarer

Posta en kommentar