Alla vet vi känslan när det börjar närma sig lunch och energin dippar. Hur gör du egentligen för att hålla dig pigg längre under studierna eller jobbet? Och vilken mat gör dig smartare och mer stresstålig? 

Näringsfysiologen Fredrik Paulún menar att grunden till pigghet är att förse hjärnan med socker. Kolhydraterna du får i dig på morgonen avgör hur produktiv du kommer vara resten av dagen och det är viktigt att du satsar på långsamma kolhydrater i stället för snabba kolhydrater: annars tappar du orken innan lunch!

Äter du en stor lunch så kommer kroppen söndra ut mer serotonin, och du kommer bli sömnig och dippa på eftermiddagen. Ät i stället en lagom stor lunch (så du inte blir proppmätt!) och ta mellanmål några timmar senare.

Att planera dina måltider i förväg kan minska matstressen. En uppskriven matsedel varje vecka och “synkade” matinköp gör vardagen enklare. 

Forskare vid Örebros universitet och Karolinska Institutet har gjort en undersökning för att ta reda på hur mycket folater som en grupp av närmare 400 skolungdomar fick i sig under 24 timmar. De jämförde intaget av kroppens naturliga folsyra med elevernas slutbetyg i årskurs 9. De kompletterade detta med blodprov, och tvärsnittsstudien visade att de med högre nivåer av folat i kroppen också hade högre betyg i skolan. Men vad är egentligen folat?

Folat hjälper till i bildningen av nya celler och röda blodkroppar. Växer du mycket eller är gravid så ökar behovet av folater. Och ett underskott kan leda till blodbrist, alltså anemi. Livsmedelsverkets uppskattning är att två nävar grönsaker och tre frukter motsvarar de mängder folat som bör intas per dag, men mängden varierar

Livsmedel som innehåller folat:

  • Baljväxter
  • Gröna bladgrönsaker
  • Fullkornsprodukter
  • Filmjölk och yoghurt
  • Röd paprika och majs
  • Leverpastej
  • Quorn
  • Rotmos

Livsmedelsverket poängterar att det inte finns någon risk att du får i dig för mycket folat. Men att vissa kosttillskott som innehåller folsyra kan dölja de symptom som uppkommer av B12-brist, samt att de kan öka risken för cancer hos äldre.

De har därför satt en gräns för dagligt intag av folsyra vid 1000 mikrogram för vuxna. Äter du en normal kost så är ett tillskott av 400 mikrogram (motsvarande kosttillskott) d oock ingen fara. 

Andra exempel på mat som gör dig smartare är fet fisk (innehåller omega-3-fettsyror som är bra för hjärnan), kål (innehåller till exempel C-vitamin som kan minska stressnivån vid intag större än 5-10 gånger minimirekommendationen), och mandlar (innehåller magnesium som hjälper till när det gäller stresshantering, och brist på magnesium ökar därför risken för att kroppen drabbas av stress).

Se alltså till att planera dina måltider både utefter optimal storlek och efter de nyttigaste ingredienserna för att hålla dig på topp!

Inga kommentarer

Posta en kommentar

Vi använder oss av cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Accepterar du att cookies används?

NejLäs mer Ok