Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Rebecca och Sofia vill inte låta coronaviruset stå i vägen.

Många av er har hört av sig till oss på NTI-skolan med funderingar kring distansstudier i dessa osäkra tider. Här nedan berättar två elever om hur de hanterar situationen.

“Jag tycker det är vansinnigt roligt att plugga,” säger eleven Rebecca. 

“Jag är ju lite äldre och gillar tanken på att jag samlar på mig kunskap. Jag har ett mål och syfte med mina studier, men det kommer i andra hand.” Hon berättar att hon alltid pluggar på morgnarna. Slutar gör hon inte förrän hon har blivit klar med dagens planerade uppgifter samt repetition. “Då är jag som mest fokuserad, innan allt jag som mamma måste hålla i huvudet tar över,” menar hon.

När Rebecca får frågan om hon gör någonting annorlunda på grund av viruset så svarar hon att hon inte oroar sig. “Visst ser jag nyheterna och håller mig uppdaterad, men för egen del oroar jag mig inte.” Hon är övertygad om att detta kommer passera, men bekymrar sig extra för sitt barnbarn med nedsatt immunförsvar. “Nu när jag börjar få ont i halsen och bli snuvig så håller jag avståndet. Jag gör vad jag kan för att inte sprida smittan vidare, om det nu är den jag har fått, och mer kan jag inte göra för tillfället.”

Rebecca säger att hennes studier eller mål inte har påverkats något av Covid-19. Men att masshysterin ändå smittar av sig en aning. “Trots att jag är 50+ har jag aldrig upplevt något liknande förut.”

Sofia har snart läst hela gymnasiet på NTI-skolan eftersom hon inte har gått på gymnasiet tidigare.

Och för henne hjälper det att tänka i delmål samt att påminna sig själv om varför hon pluggar. “Det är ju för min egen skull, en investering för min framtid.” Hennes plan är att sedan plugga vidare på högskola. “Men jag tänker att jag tar en kurs i taget och håller mig till studieplaneringen för att inte bli stressad.” Hon säger också att det är viktigt att inte tänka på hur mycket det är kvar att göra. Utan fokusera på det som hon redan har klarat av för att orka plugga vidare.

Hon tycker inte att plugg under en hel dag, från morgon till eftermiddag, är optimalt. “Om jag följer studieplaneringen brukar jag ha tid att fylla ut med exempelvis träning, promenad eller lunch med en kompis,” säger Sofia. “Vet jag att jag har mycket annat inplanerat brukar jag försöka hinna plugga den dagens planering i förhand. Så jag slipper stressen av att ligga efter.” Hon brukar plugga i en timme, bryta av med 15 minuters paus, och sedan fortsätta. Hon påpekar också att det är bra med variation när det gäller var hon sitter när hon pluggar. Samt att platsen måste vara ergonomisk. “Det är bra för kroppen och hjärnan att variera. Är jag stressad och tycker det är för mycket plugg kan det hjälpa att sitta på bibliotek eller fik där det är enklare att koppla bort andra måsten som finns hemma.”

Hon sitter dock inte på bibliotek eller fik alls nu. Och med sina tre barn hemma får hon inte lika mycket studiero eller rutin kring studierna. “Jag får planera lite bättre och se till att lägga plugget när barnen är som mest sysselsatta,” säger Sofia. “Jag pluggar nu på förmiddagen, och sedan efter lunch är jag med barnen. Och så får jag plugga mer igen på kvällen.” Hon tycker det är kämpigare just nu, men påminner sig själv om att det inte alltid kommer se ut såhär. 

“Jag har samma mål att söka vidare till högskola,” säger hon. “Men i och med att situationen nu är som den är och att högskoleprovet ställs in antar jag att jag måste räkna med att det kan påverka mina planer.” Hon är beredd på att det kan bli svårare att komma in. Och att hon kanske måste vänta ytterligare en termin innan hon kan söka. Just nu strävar Sofia inte efter högsta betyg. Eftersom det tar mycket av orken att ha barnen hemma. “jag har inte samma energi i detta märkliga scenario, så jag har sänkt min ambitionsnivå för att orka. Jag gör mitt bästa för att klara av kursen under dessa omständigheter.”

Vill du har fler tips på hur du kan hålla studiemotivationen uppe? Här hittar du förra veckans elevberättelser där två andra elever berättar om hur de håller studiemotivationen uppe under pandemin. Har du egna tips? Dela gärna med dig nedan!

Inga kommentarer

Posta en kommentar