Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Hur kommer det sig att vissa miljöer lämpar sig bättre till studier och arbete än andra?

Och vad är det som får vissa att dras till dessa platser, medans andra inte gör det?

Forskare på universitetet i Illinois har kommit fram till att det finns vetenskapliga belägg för att man blir extra produktiv när man jobbar från caféer. Nivån på bakgrundsljud på ett genomsnittligt café är 70dB, vilket råkar vara precis den ljudnivå som vi människor jobbar som bäst vid. Den stimulerar kreativiteten och hjälper till att “bredda” tankarna, vilket i sin tur ger nya idéer. Är nivån närmare 85dB är den dock för hög för att man ska kunna koncentrera sig bra. Ljudet motsvarar då en avfallskvarn eller en mixer, och med sådant ljud i bakgrunden förstår man ju hur svårt det skulle vara att koncentrera sig.

Rahvi Mehta, assisterande professor, påpekar dock att denna ljudnivå (som är bra när det gäller kreativitet) inte är lika gynnsam när det gäller detaljorienterade uppgifter så som rättande av texter och bokföring. Då lämpar sig tysta miljöer bättre. I andra studier som professor Mehta har genomfört visade det sig att även färger påverkar produktiviteten; blåa toner är bra för kreativiteten, medan rött främjar detaljsinnet. 

Vi har frågat en av NTI-skolans elever hur hennes studiemiljöer brukar se ut. Studerar hon hemma eller kanske på fik?

Och passar sorlet, som professor Rahvi Mehta pekar till, bra för henne?

Ronja, som studerar hos oss på NTI-skolan, har aldrig pluggat på café, och vill heller inte det. “Jag är en sådan som måste ha lugnt och tyst omkring mig för att kunna koncentrera mig,” säger hon och påpekar att allt spring och småprat inte passar henne och den ostörda miljö hon behöver.

“Den perfekta studiemiljön skulle vara på något mysigt ställe där man kan få in bra solljus då jag föredrar det framför tända lampor eftersom det blir behagligare,” säger Ronja. Att sitta bekvämt på ett mjukt underlag och ha det lagom varmt är även viktigt för hennes studiero. “Jag vill ha mjuka och mysiga kläder på mig och inte bli störd av människor som går in och ut ur rummet och frågar en massa saker.” Ronja nämner även mycket utrymme som något viktigt hon behöver, för att slippa sträcka på sig eller resa sig upp för att få tag på de läroböcker hon ska använda.

Den nuvarande studieplatsen stämmer bra överens med den Ronja beskriver ovan; “Jag sitter i mitt rum i den bästa kontorsstolen jag haft, med benen upplagda på sängen under täcket.” Hon har nära tillgång till eluttag, klocka och skrivbord med pennor. Och det dagsljus som hon tycker så mycket om skiner in genom fönstret bakifrån. 

“Det enda problemet,” säger hon, “är att jag har hallen och ytterdörren precis utanför rummet, så människor kan komma och gå där.” Men som avslutning säger hon: “Men då finns det alltid en dörr att stänga om mig så jag kan vara ifred inne i min lilla bubbla.” 

Har du tips på studievänliga caféer på din ort? Tipsa gärna andra om dessa i kommentarsfältet nedan!

Inga kommentarer

Posta en kommentar

Vi använder oss av cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Accepterar du att cookies används?

NejLäs mer Ok