Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Många oroar sig över hur det går till när man har betygssamtal

Det är så klart lite pirrigt att ringa upp sin lärare för att prata om sitt slutbetyg. Betygssamtalet är dock viktigt att genomföra då det är en möjlighet för dig och din lärare att kommunicera kring betyget helt enkelt. Våra lärare vet att detta är ett jobbigt samtal för många och försöker göra sitt bästa för att det ska kännas mindre svårt för dig som studerar.

Tips inför betygssamtalet

Tips 1 – Repetera det du läst och gjort under kursens gång

Vid betygssamtalet är det vanligt att man går igenom hur du upplevt kursen, vad du gjort i kursen samt att man ställer frågor som är kopplade till kursens innehåll och de kunskapskrav som finns uppsatta för kursen. Glöm inte bort att se över inskickade uppgifter och den bedömning du fått så att även du kan ställa frågor kring sådant som du funderar över.

Tips 2 – Avsätt tid för betygssamtalet

Ett samtal brukar ta mellan 10-20 minuter. Det är viktigt att du under det korta samtalet sitter så att du kan tala ostört så att du kan fokusera.

Tips 3 – Ha din dator tillgänglig

Att ha tillgång till din sida hos NTI-skolan är väldigt bra och en trygghet för dig, för det kan vara svårt att minnas allt man gjort under kursens gång.

Tips 4 – Läs igenom/lyssna på din lärares återkoppling

Läraren kan ibland bedöma att du behöver läsa på lite extra inom ett visst område. Ibland kan din lärare tipsa dig om sådant du behöver plugga lite extra på inför betygssamtalet. Se därför till att du läst igenom all kommunikation du haft tillsammans med din lärare. Har ni haft samtal kring detta så glöm inte att notera detta så att du kommer ihåg tipsen inför ditt betygssamtal.

Under betygssamtalet kan det också hända att det dyker upp sådant som gör att din lärare vill att du repeterar/läser på vissa områden. Då kan det hända att ni bokar in ett nytt betygssamtal så att du hinner läsa på och lära dig det som du känner dig osäker på. Var tydlig med din lärare om det du inte förstår och fråga om du kan få läsa på lite extra. Målet är att du ska lära dig!

Tips 5 – För dig som strävar efter ett specifikt betyg

Om du strävar efter ett speciellt betyg så är det viktigt att du kommunicerar det tydligt i början av kursen. Det går ut en enkät under din första studiedag där du får frågan om vad du strävar efter i kursen, där kan du beskriva dina mål och det betyg du strävar efter. Det går även ut en enkät i mitten av kursen där du får frågan igen, för det kan ju förändras under kursens gång. Kom ihåg att det är jätteviktigt att kommunicera med din lärare kontinuerligt så att ni stämmer av och tänker samma kring betyget. Det hjälper din lärare att kunna pusha och peppa i rätt riktning och det avdramatiserar också betygssamtalet eftersom det inte blir första gången ni pratar om betyg. (Tips av Sara Bladh-Emilsson, lärare i naturlaget)

 


 

Hoppas att dessa tips kan hjälpa dig och att du nu känner dig lite säkrare inför ditt betygssamtal! På Instagram ligger en kort film där en av våra lärare (Sara) kort beskriver hur det kan se ut när hon har betygssamtal. Sök på #betygssamtal så hittar du den.

Lycka till med betygssamtalet!

 

Vill du veta mer om betygssamtal? Läs våra andra blogginlägg på temat:

Betygssamtalet – några av våra elever berättar

Betygssamtal – två av NTI-skolans lärare berättar

3 Kommentarer
 • Bachar Alkazaz
  Posted at 11:02h, 08 maj Svara

  Jag tror det är mycket bra att man har ett bra betyg, men det är ännu bättre att fortsätta lära sig när kursen tar slut. De materialen som vi jobbade med och alla tips som vi fick av läraren kommer att bearbetas vidare oavsett betyget.

 • Insaf kusa
  Posted at 22:02h, 20 juni Svara

  Vad kul att jag få möjlighet att veta hur mitt betygssamtal kommer att se ut ! Tackar.

 • Tina
  Posted at 10:16h, 20 november Svara

  Hej,jag kan säga efter att ha läst flera kurser hos er att det visst är som ett förhör. Varje lärare har ställt frågor om olika kapitel ,en lärare ställde frågor i 30 minuter vi ,pratade knappt om vad jag tyckte om kursen.Ni kanske ska ha en genomgång med lärarna om hur ett betygsamtal ska vara och vad det ska innehålla.

Posta en kommentar