Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Vi reder ut era problem kring studieteknik och självdisciplin.

För ett tag sedan delade vi en enkät på våran Facebooksida där vi ställde frågor kring självdisciplin och studieteknik – nu reder vi ut era svårigheter.

Känner du igen dig i att du lätt blir distraherad av annat? Kanske händer det bara just när du satt dig ner för att plugga? Det händer de flesta och det finns lite knep som man kan ta till. Att ha hörlurar på och svag musik i bakgrunden stänger ute de flesta ljud. Du bör i ditt synfält bara se ditt anteckningsblock och bok för att inte råka komma på andra tankar.

Svårt att komma igång?

Planera din dag! Skriv en lista på vad du behöver göra den dagen och ha inte med några saker som du inte vet att du inte hinner checka av under dagen. Sätt alarmet på mobilen i 25 minuter, sätt på tyst-läge, stäng av datorn och alla andra saker som lätt kan distrahera dig. Sitt med din uppgift oavsett om du får ner något på pappret eller inte i 25 minuter och sen tar du 5 minuters rast. För att sedan upprepa detta tills du hittar en rutin som fungerar för dig. Var schysst mot dig själv och stör dig inte på ifall du inte får något nytt de första 25 minuterna – det kommer nästa gång.

Prioritera studierna framför familj och hushållssysslor som behövs göras – kanske är det dags för ett litet familjemöte?

Några av våra elever svarade att det är svårt att prioritera tid för studierna om man istället kunde umgås med familjen. Det kan vara klokt att berätta för sina familjemedlemmar varför man studerar, för att de ska få en förståelse för varför du behöver lägga ner tid på det. Förklara att du försöker hålla dina pluggtider så att de matchar med när de andra är på jobbet etc. och att hushållssysslorna görs därefter. Att familjen förstår varför man kanske avsätter lite extra tid till studierna en kväll gör det mycket lättare för alla. Det kommer gynna i er alla i framtiden.

Har du minnessvårigheter?

Svårt att lära dig saker? Att ha minnessvårigheter är tufft och här gäller det att ha god förståelse för hur man fungerar. Prova att avsätta mycket mer tid för varje kurs och uppgift. Var snäll mot dig själv och ta inte på dig för mycket utanför studierna. Att avsätta tillräckligt mycket tid för att orka lära sig saker med inlärningssvårigheter är viktigare än vad man tror. Då kommer du orka studera längre och lära dig sakerna från grunden. Se till att du får det stöd du behöver och har rätt till från din skola och be om hjälp ifall du behöver.

Planerar du dina studier?

Att planera sina studier är A och O för att lyckas. Även om det kanske är det tråkigaste du vet kommer det att gynna dig i längden. Oavsett vilka svårigheter du möter i plugget. Att planera in pauser gynnar dina studier. Hjärnan orkar inte koncentrera sig hur länge som helst och ta upp den information du vill att den ska göra. Se till att du vet varje vecka vilka tider som gäller för studierna och avsätt tid för det då. Planera inte in något annat – inte ens hushållssysslor.

Vill du ha fler tips kring studieteknik? HÄR hittar du bra tips på studieteknik och fokus.

Inga kommentarer

Posta en kommentar