Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Många av NTI-skolans elever studerar distans utomlands. Vi har träffat tre personer som just nu befinner sig på olika platser i världen och bett dem berätta hur det är.

Kvinna med solglasögon

Bee Eriksson är 49 år och kommer från Phuket, Thailand. Hennes barn bor hemma i Sverige, varav två av dem är vuxna och ett 13 år. Bee åkte till Thailand för att ta hand om sin syster, och tänkte studera på distans samtidigt.

Bees dröm är att bli barnskötare när hon kommer tillbaka till Sverige. “Jag har fyra ämnen att plugga, (…) kommunikation är mitt första ämne, och sedan lärande och utveckling.”

Hon tycker det är bra att kunna göra uppgifterna var hon vill, som att till exempel svara på mail på stranden. “Ibland behöver jag hjälp [med språket] (…) och då har [jag och min lärare] kontakt via Skype-samtal så jag kan förstå uppgifterna,” säger hon. “Jag är supernöjd med NTI-utbildningen.”

——

Michaela, porträtt kvinna

Michaela Ginsburg är 20 år gammal. Hon bor med sin pojkvän i Danmark, dit hon just har flyttat. Innan dess bodde hon med sin familj i Farsta.

När Michaela gick ut gymnasiet sommaren 2018 så gick det inte att läsa till Matematik 2c. Eftersom hon vill jobba inom ekonomi så sökte hon till komvux för att gå kurserna Matematik 2c och 3c.

Michaela berättar att hon både studerade och arbetade samtidigt första gången hon gick komvux på distans. “Efter några veckor blev jag mer och mer stressad och bad min lärare om att få sluta på komvux, och ta upp mitt studerande igen vid ett senare tillfälle.” Den kurs hon läste då var på 10 veckor, så hon sänkte farten när hon senare upptog studierna igen.

Hennes nuvarande takt är 20 veckor. “Det är en lugn takt där du inte blir bombad med uppgifter. Stressnivån är låg och allt går långsamt.” Hon tycker om att studera på morgonen och sedan ta det lugnt på eftermiddagarna, men funderar kanske på att börja jobba halvtid eller på helger.

Hennes plan är att klara kurserna och sedan jobba heltid i ett år för att spara ihop till en resa med sin pojkvän. “Efter lite fritid så tänker jag börja på högskola.”

Att studera på distans och hålla koll på uppgifter kan vara knepigt. “Ha självdisciplin! Mycket av det,” menar Michaela. “När man är hemma så finns det många störningsmoment,” säger hon och räknar upp exempel som Playstation, TV och datorn. Olika studiefart kräver olika mycket plugg per dag. “Man ska hålla sig till de regler man ger sig själv. (…) Gör ditt bästa och låt inte störningsmomenten vinna!”

——

Nellie Jarl, porträtt kvinna

Nellie Jarl är 20 år och kommer från Karlskrona. Sedan augusti 2018 bor hon med sin pojkvän i Singapore, där hon studerar på distans och jobbar.

Nellie valde mellan att läsa en gymnasieutbildning hon inte var intresserad av (för att få med alla kurser hon sedan behöver), eller att läsa någonting roligt och sedan läsa de ämnen som saknades efteråt. Från början tänkte hon läsa på folkhögskola, men när det blev aktuellt att flytta utomlands så blev det komvux i stället.

“Jag har studerat 50 – 70 procent beroende på hur kurserna har legat,” säger Nellie, och nämner att studierna har varit heltidssysselsättningen hittills. “Jag värderar mina sovmorgnar högt, och därför passar det mig perfekt att kunna planera mina dagar själv.”

“Det går bra så länge man lägger ner tillräckligt många timmar på sina studier,” säger Nellie. Hon studerade utökade kurser via NTI på sidan om redan under gymnasieperioden, och vet vad hon pratar om. “Jag gillar enskilt arbete vilket gör att distansstudier fungerar bra för mig.”

Nellie nämner att hon från början inte trodde hon skulle klara av det. “Jag trodde att jag hade för dålig självdisciplin för distansstudier, men när man väl har vant sig vid att planera sitt plugg och låter det bli en del av vardagen så är det inga problem.” Hon kallar det frihet under ansvar, och säger att “så länge du tar ansvar för dina studier så är det ett väldigt smidigt sätt att plugga, eftersom [du] kan göra det när och var du vill.”

Hon berättar att planerna inför hösten innebär volontärarbete i Singapore eller jobb, men först ska hon gå klart fysikkursen. Hon planerar att gå kursen Kemi 2 här hemma i Sverige eftersom den kräver laborationer på plats. Men, som hon så klokt säger: “planer är alltid flytande och man vet aldrig vad som händer.”

När Nellie får frågan om hon skulle rekommendera några vänner att studera på distans via NTI-skolan så svarar hon att “det skulle jag absolut göra. Det är ett toppenalternativ om man vill komplettera med kurser men inte har möjlighet att studera på plats.”

 

pool

2 Kommentarer
 • Ani
  Posted at 23:30h, 17 april Svara

  Hej! Jag tänkte på hon som pluggar från Thailand till barnskötare! Hur fungerar det med slutprov, apl osv? Får hon ta flyget hem för att göra dessa?

  • NTI-skolan Administratör
   Posted at 22:20h, 24 april Svara

   Hej Ani, ledsen för sent svar. Kontakta oss gärna här för personlig hjälp.

Posta en kommentar