Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Hälsningar från vår distanslärare Tove

Här sitter jag igen i Spanien och jobbar. Precis som förra året har jag installerat mig på mina svärsföräldrars tak i ett förrådsliknande skjul och rättar uppgifter och har betygssamtal. Men hur kom jag hit? Jo, denna gång tog vi faktiskt tåget!

Att åka tåg med en tvååring

Är det möjligt att åka tåg från Göteborgstrakten till södra Spanien med en tvåårig busunge? Det frågade vi oss och sedan bestämde vi oss. Bara vi inte åker tåg alldeles för många timmar borde det gå, tänkte vi. Och visst gick det!

Så här såg våra pauser ut

Lördagen den 6 april tog vi färjan från Göteborgs hamn ner till den tyska hamnstaden Kiel. Där spenderade vi söndagsförmiddagen i solen, åt varsin wurst och en glass för att sedan ta tåget mot Köln. Väl där kikade vi på deras enorma kyrka, käkade middag och gick och la oss för att sova. Dagen efter bar det av till Lyon. Det är tydligen Frankrikes andra största stad och jag hann prova min franska litegrann åtminstone. Vi gjorde en liten utflykt till Lyons gamla del och lekte av oss på en lekplats i solen. På eftermiddagen tog vi tåget till Barcelona och träffade våra vänner som bor där och sov ännu en natt på hotell. Sedan var det plötsligt onsdag och vi tog tåget via Madrid till det lilla samhället Palma del Condado för att därifrån åka bil i tjugo minuter hem till byn Almonte där jag alltså nu sitter på ett tak och jobbar.

Tips och sammanfattning

Det gick! Vi klarade av att resa i fem dagar med vårt lille barn. Tack vare bra planering, sköna hotellsängar, kakor i matsäcken och att jag hade stenkoll på vad klockan var och när nästa tåg skulle avgå, så gick det. Både barnet och vi vande oss vid att åka tåg. Vi lärde oss hur man snabbast får undan barnvagnen och väskan och hittar sina platser på tåget. Vi såg blommande träd från tågfönstret och hann faktiskt med att njuta lite också! Att resa så här är en helt annan upplevelse än att trängas i ett bullrande och miljöförstörande flygplan. Att resa så här är att få se en bit av Europa och att verkligen förstå hur långt det är till södra Spanien, men också hur nära. På bara fem dagar, med sex timmar per dag i tåg, är man där!

Testa ni med!

 

Tove Dahlberg

Lärare i spanska och svenska

13 Kommentarer
 • Anonym
  Posted at 10:44h, 16 april Svara

  Wow ! Bra jobbat! Oj, jag som fick en weekendresa igår i present till Spanien, vi flyger faktiskt men bra tanke och upplevelse med tåg som jag förstod. Dessutom ett bättre miljöval kan jag tro.

  Tack för ett trevligt och lärorikt betygssamtal Tove!

  Ha det så bra nu!

  Åsa H Svenska 3

 • Anonym
  Posted at 10:24h, 17 april Svara

  Härligt vilken fin upplevelse du delat med dig av. / Susanne

 • Nuria
  Posted at 10:56h, 17 april Svara

  Increíble! pero gracias por compartirlo, yo tengo dos niñas pequeñas y nunca se me había ocurrido bajar a Madrid en tren, aunque a veces dan ganas. Bonita experiencia!

  Un saludo
  Nuria (estudiante sas3)

 • Lena
  Posted at 08:33h, 18 april Svara

  Vilken mysig resa det blev.
  Smart att dela up det och faktiskt ta sig tid att se en bit av allt det man passerar. Lite för ofta så är vi så fokuserade på målet att vi missar att njuta på vägen dit. Det gäller inte bara resor och semestrar utan livet i stort.

  Hoppas ni har det störtmysigt där i Spanien!

 • Leydi Cruz
  Posted at 14:42h, 19 april Svara

  Debe ser realmente una experiencia única. Nos encanta viajar. Hemos viajado con nuestra pequeña nena desde que tenia seis meses de edad, y en la actualidad tiene 2 años. A ella también le gusta mucho viajar.
  La mayoría de las veces preferimos bus ya que disfrutas realmente de los pasajes.

 • Kamonwan
  Posted at 20:04h, 23 april Svara

  Det är roligt att läsa din berättelse. Jag gillar det.
  Tack for att dela spännade berättelse om resa.

  Har en trevlig dag!

  Kamonwnan P.

 • Tove
  Posted at 08:39h, 25 april Svara

  Tack Åsa! Vad härligt att du också ska åka till Spanien. Nästa gång kanske det blir med tåg? Men då får ni ju förstås ha lite längre tid på er än en helg. Jag lärde mig av en elev igår att flyget släpper ut 74 000 gånger mer koldioxid än tåget! Detta var hennes källa: https://www.naturskyddsforeningen.se/flyginfo Så bättre ur miljösynpunkt är det ju verkligen!

  Hoppas du har en fin vår och får det härligt i Spanien!

  Tove

 • Tove
  Posted at 08:39h, 25 april Svara

  Tack så mycket, Susanne!

 • Tove
  Posted at 08:43h, 25 april Svara

  Hola Nuria! Ahora yo te he dado la idea y a ver si la pones en práctica alguna vez. Es un poquito complicado viajar con un carricoche para el niño, ya que ocupa lugar en el tren, a la vez es bueno para poder colgar mochilas en el carro y para tener el niño bajo control (amarrado) mientras que se sube en el tren/en la estación.. pero bueno. Quizas es mejor esperar hasta que las niñas no necesitan carro.. (por si todavía lo necesitan.. no sé). Espero que un día pruebas esto. Aquí se puede buscar la ruta, desde Suecia a España: https://www.bahn.com/es/view/index.shtml Para comprarlo era complicado y me he visto obligada consultar una agencia de viajes…

 • Tove
  Posted at 08:43h, 25 april Svara

  Hej Lena! Ja, det blev rätt mysigt faktiskt. Det var fint att se hur våren kommit längre och längre ju längre ner i Europa vi kom. I Tyskland blommade alla träd. Det var fantastiskt fint!

 • Tove
  Posted at 08:45h, 25 april Svara

  Hola Leydi! Claro, los niños también se acostumbran de viajar. Lo que me gusta más en los trenes comparado con los autobuses es que se puede mover más… Se puede andar un poco y estar un poco más libre que en autobus.. también me imagino que sea más seguro pero no lo sé..

 • Tove
  Posted at 08:47h, 25 april Svara

  Tack så mycket, Kamonwnan! Det var roligt att skriva om resan och jag blir glad att du har läst och lämnat en kommentar till mig! Jag hoppas du får en fin vår!

 • Åsa W
  Posted at 13:07h, 18 maj Svara

  Hej! Nu är jag också här och tittar mig omkring och hittade din resehälsning! Kul!

Posta en kommentar