Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ibland är det svårt att hitta studiemotivationen och studieron för att kunna plugga effektivt. Särskilt nu när samhället förändras så snabbt och ingen riktigt vet hur framtiden ser ut.

Två av NTI-skolans elever, Anneli och Julia, berättar här hur de ser på situationen och hur de gör för att inte tappa fokus.

Anneli

För Anneli är det viktigt att tänka långsiktigt när det gäller att hålla studiemotivationen uppe. “Om jag skulle börja slarva eller göra annat under min studietid så kommer det påverka min framtid.” Hon nämner exempel som att hon kanske inte kommer in på utbildningen som leder till jobbet hon vill ha. “Då har denna tid helt enkelt varit bortkastad,” menar hon. “Även om allt ser mörkt ut just nu så kommer det att lätta till slut. Och jag vill inte sitta vid sidan av och se på när andra lyckas”. “Mitt trick är att försöka ha en rutin som vid ett vanligt jobb eller skola,” säger hon. När hon får frågan om hur hon håller ordning på studierna hemma.

“Jag går upp vid samma tid varje morgon. Gör allt jag skulle ha gjort vanligtvis innan jag åker till jobb eller skola. Den enda skillnaden är att istället för att ta på mig skor och gå ut så sätter jag mig vid datorn eller böckerna och börjar jobba.” Det är viktigt för Anneli att ha rutin och göra saker vid samma tidpunkt varje dag. Eftersom hon lätt tappar fokus och börjar skjuta på saker. Hon nämner att hon ibland har svårt att återuppta studierna när hon tagit en paus efter att ha suttit och sträckpluggat. “Man kan ställa klockan så man får in pauser och lunch vid ungefär samma tid så man inte bara kör på.” Hon försöker undvika att sätta sig vid TVn under pausen. “Då kan det verkligen bli svårt att komma tillbaka till studierna!”.

“Även om framtiden är ganska oviss just för tillfället så vet jag att en framtid kommer, Corona eller ej,” säger Anneli.

Hon menar att det inte hjälper att oroa sig och “göra inget”. Men att hon ändå håller sig hemma lite mer än vanligt. “Rent konkret så gör jag ingenting annorlunda. Jag pluggar på som vanligt, har samma mål och drömmar som innan. En utbildning är aldrig bortkastad även om framtiden förändras.”

Hennes studieplaner har inte förändrats, trots pandemin. “Jag vill få behörighet att studera vidare på universitetet eller yrkesutbildning i slutänden. Men inriktningen jag vill välja är lite mer oviss,” säger Anneli. Hon påpekar att smittan gör läget kritiskt för många som kanske blir av med sina jobb. Till exempel, och att hennes vilja att hjälpa har ökat. “Klyftan som finns i samhället kommer öka ännu mer … så många familjer kommer ha det kämpigt en lång tid framöver och där känner jag att jag vill in och hjälpa till så gott jag kan!”

____

Julia har kommit igång med studierna efter att blivit skoltrött under gymnasiet.

Julia känner att hon har mer motivation nu när hon studerar som vuxen än när hon läste på gymnasiet: “I dag förstår jag varför jag behöver kunna de olika sakerna jag lär mig. Jag vet också att jag måste läsa upp Naturkunskap 1b för att kunna söka min drömutbildning, som är sjuksköterska.” Under gymnasietiden var hon skoltrött och tyckte inte att någonting kändes kul. Men hon började sakna skolan direkt efter att hon tagit studenten. “Det känns väldigt kul att få studera igen.” Hon säger att motivationen håller i sig i dessa Coronatider. Och påpekar att det är viktigt att försöka hitta ljuspunkter när det känns mörkt.

“Jag försöker tänka att det inte finns ett bättre tillfälle att läsa en kurs på distans än nu när man ska hålla sig inne så mycket som möjligt… och då är det ett fantastiskt tillfälle att sitta hemma och plugga.”

Julia berättar att hon är väldigt styrd av rutiner. “För mig fungerar det att sätta upp tydliga rutiner och bestämma att jag ska plugga mellan 8 – 12, till exempel. Och det bestämmer jag i förväg. Det är lätt att skjuta upp saker annars och att tänka ‘jag gör det sen.’” Hon nämner att en nackdel med att plugga hemma är att hon kommer på 100 andra saker hon skulle kunna göra istället. Men att rutinerna hjälper. “Man måste vara bestämd och ha karaktär, tror jag.” Hon berättar att hon följer kursens rekommenderade dagsplanering till punkt och pricka. “Då vet jag att jag hinner med allt som ska göras och inte behöver sitta på fredagen. Och läsa allt som skulle gjorts under veckan.”

“Självklart har vardagen förändrats, och egentligen hela livet, i samband med Coronakrisen.” Hon säger att hon är förberedd på att samhället skulle kunna få långvariga. Om inte permanenta, förändringar på både gott och ont. “Trots att vardagen är helt annorlunda idag så försöker jag tänka att detta är en övergångsperiod och att det inte kommer se ut såhär för alltid. Därför fortsätter jag att plugga upp mina ämnen och jag har sökt till högskolan. För jag tror verkligen att livet måste fortsätta.”

Julia är en av de 70 000 personer som påverkats när aprils högskoleprov ställdes in.

Hon menar att ett bra provresultat är det som skulle ge henne en chans att komma in på den utbildning hon drömmer om. “Förmodligen kommer jag inte in på den nu till hösten,” säger hon. “Men trots det har jag sökt och hoppas på det bästa. I värsta fall finns det förhoppningsvis en ny chans att göra provet i höst.” Hon säger att det förstås är tråkigt… Men att hon försöker tänka positivt och se med hopp på framtiden.

___

Känner du igen dig i det Julia beskriver om att det är lätt att bli distraherad? Läs vårt inlägg där vi reder ut problem kring självdisciplin och studieteknik här.

Har du tips på hur studierna kan underlättas? Lämna gärna en kommentar nedan och dela med dig.

Inga kommentarer

Posta en kommentar