Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Nedan har några av NTI-skolans elever dela med sig av sina jultips.

Såhär i juletider kan det vara extra svårt att ha koll på budgeten som student. Vi har frågat våra elever om deras jultips och vi har även gjort en lista med tips på både enkla och lite mer tidskrävande DIY-julklappar. Julklappar som sparar på både plånboken och klimatet. (Observera att NTI-skolan inte har kontroll över de länkade artiklarna.)

Alexander tipsar om att byta ut den klassiska julmaten mot veganska alternativ, såsom att laga såser med havrebas, byta till olja eller växtbaserat margarin istället för smör, och välja vegansk julskinka.

“När man köper ingredienser ska man helst ta hänsyn till varifrån de kommer,” påpekar Alexander. “Ta med dina egna plastpåsar till affären och köp mat producerad i Sverige istället för mat från utlandet för att spara in på transportsträckan och därmed CO2-utsläpp.”

Han menar att materiella gåvor blir mindre viktiga med åren. Men att spendera tid med nära och kära blir desto viktigare. “Därför ska man helst bjuda in sina närstående till lunch och skapa ett meningsfullt möte som alla kommer minnas.” Han lägger även vikt vid att källsortera skräpet när julen är över.

Alexander tipsar också om att sätta upp minimalt med pynt. Och att tillverka eventuella prydnader av naturliga material såsom papper, trä, strå och fruktskal utskurna till stjärnor. “Det ger oftast större effekt att dekorera huset mer minimalistiskt än att dekorera för extremt, på så sätt syns dekorationen bättre.

Marie brukar köpa sitt julpynt begagnat på Myrorna och liknande, “det är både billigare och hållbart.”

Hon brukar också tillverka egna julgrupper med hyacinter köpta när det är lägre pris. “Rota i skåpen och använd de skålar och blomkrukor du redan har,” säger hon, “gamla koppargrejer är fint att göra julgrupper i.” Hon plockar mossan, blåbärsriset och kottarna i skogen.

Hon nämner även att det är många kampanjer i juletid när det gäller mat, och tipsar om att köpa till exempel kaffe och köttfärs för de lägre priserna. “Ha knytkalas!” Det är både trevligt och så behöver man inte köpa lika mycket mat när alla tar med sig en liten mängd som tillsammans blir lagom.

Här har ni några tips på lätta klappar;

MER TIDSKRÄVANDE KLAPPAR

Hoppas någon av dessa DIY-projekt faller dig i smaken. Kanske är läge att ta en liten paus i studierna någon gång under dagen och göra en av klapparna ovan?

Inga kommentarer

Posta en kommentar

Vi använder oss av cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Accepterar du att cookies används?

NejLäs mer Ok