Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Att studera på distans för första gången kan låta främmande. Då upplevelsen är annorlunda jämfört med klassisk studiegång. Nedan har vi intervjuat tre elever som berättar om sina upplevelser och jämför med hur de förväntade sig att studier på distans skulle vara.

“Lärarna uppskattar det arbete vi elever också har utanför skolan”.

Mohammad började studera på NTI-skolan 2017. Han valde Grundläggande svenska som andraspråk som sin första kurs. Sedan dess har han läst över tio kurser på distans. Bland annat internationella relationer och engelska. “När man söker distansstudier kan det kännas nervöst,” säger han. “För det är ju inte som att börja läsa på en vanlig skola.” Han nämner att det kändes ovant att inte sitta i samma rum som lärarna i början, men att han har vant sig.

“Det bästa med att läsa på NTI-skolan är att jag kan välja den tid som passar mig, och lärarna uppskattar det arbete vi elever också har utanför skolan,” säger Mohammad. Han nämner även att de har förståelse för att olika elever har olika scheman, vilket han gillar. “När jag började med svenskan för tre år sedan så trodde jag aldrig att jag skulle lära mig språket. För andra skolor har ett gammalmodigt sätt att lära ut, och de vill inte uppdatera sina utbildningar och göra anpassningar efter varje enskild elev.” Men detta är inte den uppfattning han har fått av NTI-skolan. “Jag fick jobb och ville samtidigt fortsätta läsa språket. Men med en traditionell utbildning så fanns det ingen möjlighet till det.”

Med studier på distans via NTI-skolan kan han nu göra just detta. Och Mohammad säger själv att det valet gav honom de bästa möjligheterna att hinna med allting han vill. “Jag jobbar nu på dagarna och pluggar på nätter och helger, de tiderna som jag har möjlighet. Nu läser jag sista året Statsvetenskap på Linnéuniversitetet i Kalmar,” avslutar han.

___

Jimmy tyckte, precis som Mohammad, att det lät lite ovant med distansutbildning i början. “Jag tänkte först att det skulle bli krångligt att införskaffa till exempel studieböcker och att veta hur studiestöd skulle utbetalas, och när.” Men han säger att allting känns som att det är inplanerat på bästa sätt från NTI-skolans håll, även om det tog ett tag innan han kom in i den nya rutinen som medföljer distansstudier. “Det där med mind mapping kom lite som en chock,” berättar Jimmy. “Jag hade ingen aning om att det skulle vara inbakat i studieformen.” Mind mapping, eller tankekartor, är verktyg för att både ta anteckningar snabbt under till exempel föredrag, men också bra för att spåna fram nya idéer. “Jag försöker bli bättre på det,” avslutar Jimmy.  

“Jag måste säga att det är lätt att läsa på distans via NTI-skolan”.

Linda har läst på distans hos andra skolor tidigare. Hon säger att NTI-skolan är den absolut bästa upplevelsen: “Jag hade inga särskilda förväntningar. Min erfarenhet av distansstudier är inte jättepositiv men har nu ändrats, NTI-skolan är jättebra!” När hon sökte trodde hon inte att hon skulle få tid över till annat och bli fast vid datorn. Men så har det som tur är inte blivit.

“Jag måste säga att det är lätt att läsa på distans via NTI-skolan,” fortsätter Linda. “Lärarna är lätta att samtala med och tillmötesgående. Jag gillar att ha möjligheten att plugga på och ligga lite före för att inte bli stressad och det har inte varit några problem.” Hon tycker om att kunna organisera och planera sina studier själv som hon vill, och nämner även att hon tycker om betygssamtalen.

“Något man kanske inte tänker på om man inte läst på distans tidigare är ju hur fritt arbetet är. Jag menar, om jag vill göra två veckors arbete på två dagar för att ha möjligheten till annat så är det inga problem att göra det,” avslutar Linda.

Det som både Mohammad, Jimmy och Linda har gemensamt är att de alla har blivit positivt överraskade av sina distansstudier på NTI-skolan, trots ovanan i början. Funderar du också på att börja plugga, men har även andra saker som tar upp mycket av din tid? Då är studier på distans det perfekta valet! Vi har tidigare skrivit ett samlingsinlägg för att du enkelt ska kunna hitta information som är relevant för dig som är sugen på att plugga hemifrån, men kanske har frågor eller funderingar som du vill läsa mer om. 

Lycka till med dina studier!

2 Kommentarer
 • Monisa
  Posted at 20:29h, 06 augusti Svara

  Hej
  Jag är intresserad av att studera i ben skola .
  Jag bor i Bollebygd
  kan du snälla hjälp mig.

  mvh
  Monisa zahraa

   

  • Emilia
   Posted at 13:11h, 11 augusti Svara

   Hej Monisa,
   vad roligt att du är intresserad av studier på NTI-skolan.
   Tyvärr har NTI-skolan i dagsläget inget avtal med kommun Bollebygd och för att du ska kunna studera hos oss behöver det i regel finnas. Ibland kan det gå att studera interkommunalt genom en annan kommun, men det tar din hemkommun beslut om.
   Kontakta vuxenutbildningen (komvux) i Bollebygd och fråga dem om vilka möjligheter du har.

   Vänliga hälsningar, NTI-skolan

Posta en kommentar