Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Arbetsmarknadens prognos.

Arbetsmarknaden förändras konstant, och Arbetsförmedlingen har gjort en prognos för hur den kommer se ut om 5 år. Det står klart att gymnasiekompetens kommer vara ett grundkrav på arbetsmarknaden, och vissa jobb som normalt inte kräver någon utbildning kommer bli svårare att få (till exempel sekreterare, kassapersonal och ekonomiassistent). 

Underskottet på utbildad arbetskraft väntas vara 100 000 personer, och över hälften av personerna med rätt kompetens som saknas skulle behövas inom pedagogiska yrken och sjuk- och hälsovården. 

Många arbetsgivare sänker kraven på utbildning för sina anställda för att kunna anställa fler personer, vilket kan ses som positivt för både arbetsgivare och anställd. Men en nackdel med detta tillvägagångssätt är att kompetensen inom ett område långsamt kommer sänkas. En annan väg som arbetsgivare ibland tar är att rekrytera kompletterande yrkesgrupper för avlastning på arbetsplatsen. Men det absolut säkraste kortet är att utbilda dig inom det område du är intresserad av, samt se till att du har rätt meriter och behörighet för det jobb du vill ha. 

Du som studerar har störst chans att få jobb.

Du har störst chans att få jobb om du väljer en utbildning där yrkesinriktningen är tydlig, eftersom arbetsmarknadsprognosen tyder på att ett mer generellt program kan vara en riskabel satsning när framtiden ser ut som den gör.

Många av våra studenter på NTI-skolan läser in ämnen för att kunna läsa vidare på högskola eller universitet. Detta kräver minst grundläggande och ibland även särskild behörighet. Båda dessa behörigheter kan du läsa in på NTI-skolan på distans.

Yrken som kräver vidareutbildning med lägst konkurrens 2024.

Följande yrken på högskolenivå som kräver särskild behörighet och kommer ha minst konkurrens 2024:

 

 • Barnmorska (kräver att du gått sjuksköterskeprogrammet, har legitimation som sjuksköterska, och därefter gått barnmorskeprogrammet)
 • Förskollärare (kräver att du gått förskollärarprogrammet)
 • Tandläkare (kräver att du gått tandläkarutbildningen)
 • Systemutvecklare (kräver att du gått utbildning som till exempel civilingenjörsrutbildning med datainriktning eller systemvetenskaplig utbildning)
 • Psykolog (kräver att du gått psykologprogrammet, och du kan sedan specialisera dig inom ett område genom att vidareutbilda dig)
 • Socialsekreterare (Kräver att du gått socionomprogrammet)

Yrkesprogram med låg konkurrens som du kan läsa på Komvux.

För dig som inte vill läsa vidare på högskola eller universitet så är ett yrkesprogram ett bra alternativ. Bland de yrken som kommer ha minst konkurrens inom några år och som inte kräver högskoleutbildning finns yrket undersköterska. På NTI-skolan kan du exempelvis läsa in vård- och omsorgsprogrammet och bli undersköterska. Här hittar du hela vårt utbud av yrkesprogram, klicka i rutan “visa bara kurspaket/yrkesutbildningar” och välj din kommun, så ser du vilket utbud som gäller för dig. 

Men det finns många fler yrken som kommer ha låg konkurrens och som inte kräver högskola eller universitet, bland annat dessa som du kan läsa in på Komvux (dock endast Undersköterska i dagsläget på NTI-skolan):

 • Undersköterska (kräver att du gått vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet)
 • Anläggningsarbetare (kräver att du gått bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet)
 • Målare (kräver att du gått bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet)
 • Buss-, spårvagn- och lastbilsförare (kräver att du gått fordons- och transportprogrammet med inriktning transport på gymnasiet)
 • Elektrikeryrken (kräver att du gått el- och energiprogrammet på gymnasiet eller eftergymnasial utbildning på yrkeshögskolenivå)
 • Kock (kräver att du gått gymnasial grundutbildning inom restaurang och livsmedelsprogram som minimum)
 • VVS-montörer (kräver att du gått VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet).

Yrken med hårdare konkurrens.

Vissa yrken kommer få hårdare konkurrens. Några exempel på dessa är fotograf, banktjänsteman, grafisk formgivare, fastighetsmäklare och journalist. 

Allmän och särskild behörighet på NTI-skolan – för dig som vill läsa vidare.

Ska du läsa vidare för att få allmän och särskild behörighet så är NTI-skolan rätt plats för dig! Vi erbjuder enskilda kurser samt kurspaket hos oss. För att hitta utbudet, klicka här.

2 Kommentarer
 • Noas
  Posted at 08:37h, 21 juni Svara

  Hej!
  Jag studerade universitetet Ekonomi i mitt hemland när jag flyttade till Sverige studerade jag Sif, grundläggande och gymnasiet svenska som andraspråk 3 distans. Jag jobbade som barnskötare fastänstling med norrköping kommun. Jag vill studera förskollärare med er på distans. Kan ni hjälpa mig.
  Med vänliga hälsningar
  Noas Moshahda

  • Emilia
   Posted at 08:15h, 22 juni Svara

   Hej Noas!
   Vad kul att du vill studera på NTI-skolan!
   Du ansöker till våra utbildningar genom din hemkommun, så ta gärna kontakt med vuxenutbildningen/komvux där du bor så kan de hjälpa dig vidare.

   Med vänlig hälsning,
   NTI-skolan

Posta en kommentar