Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Hur håller sig eleverna på NTI-skolan motiverade under pandemin? Har deras studiemotivation påverkats?  Eller kanske deras mål? Vi har pratat med två olika elever som delar sina berättelser.

“Jag får planera enligt dagsläget”

Maha, som är en av våra elever på NTI-skolan, har pluggat svenska i tre år. “För mig finns det tre sätt att hålla studiemotivationen uppe,” säger hon. “Det första sättet är att jag studerar ett ämne som jag tycker om. Jag bestämmer också en tid som jag ska studera varje dag och tar en paus då och då. Annars börjar jag hålla på med datorn och tröttnar sedan på studierna.” När hon lär sig nya ord brukar Maha se till att använda dem dagligen för att få ordentlig nytta av dem.

“Jag får planera enligt dagsläget,” säger Maha angående den rådande pandemin. “Jag kan ju inte veta hur framtiden ser ut, och jag funderar ofta på min studieinriktning.” Sedan tidigare funderar hon på att utbilda sig till barnskötare. Men nu funderar hon även på att läsa till undersköterska. “I och med pandemin i världen så är det stor brist på vårdpersonal. Så möjligheterna för fast anställning efter undersköterskeutbildningen är stora,” säger Maha. 

“Vyn ger mig motivation att arbeta framför datorn”

Maria får motivation till sina studier genom att sätta sig vid ett särskilt fönster med vacker utsikt, och här bedriver hon sina distansstudier. “Den vackra vyn ger mig motivation att arbeta framför datorn,” säger hon. Hon brukar även påminna sig själv om anledningen till varför hon pluggar: “Det är ju för att bli vidareutbildad och inte bara öka min kompetens, utan för att som undersköterska kan ge mig fast anställning och bättre lön.” Hon menar alltså att dessa tryggare villkor lockar, vilket också påverkar saker så som lån och pension. 

Förut brukade Maria gå till biblioteket för att studera, både för referensmaterialet och de andra människornas skull. Men hon berättar att hon tillhör en riskgrupp och därför inte gör detta längre av säkerhetsskäl. “Det är tråkigt att behöva undvika att studera i centrala miljöer som bibliotek och caféer,” säger hon. Men påpekar att hon samtidigt är väldigt motiverad på grund av Coronaviruset eftersom hon vill bli undersköterska. Och hon tänker låta oron påverka henne så lite som möjligt. “Men naturligtvis påverkas jag ändå. Det är väl oundvikligt skulle jag tro.” Hon avslutar dock med att säga att hon inte tänker låta oron föra henne bakåt. Utan använda den som ett verktyg för att fortsätta framåt.

___

På NTI-skolan fortsätter distansstudierna utan att påverkas av viruset, och om du vill bli till exempel undersköterska som Maha och Maria så erbjuder vi den distanskursen på NTI-skolan, men kursutbudet varierar beroende på din hemkommun. 

2 Kommentarer
 • Jeanine kwele Ngamadia
  Posted at 12:42h, 15 september Svara

  Jag studerar ett ämne som jag tycker om. Jag bestämmer också en tid som jag ska studera varje dag och tar en paus då och då.

  • Hannah Öster
   Posted at 13:34h, 15 september Svara

   Hej Jeanine!

   Vad härligt att du har hittat ett ämne som du tycker om och en studieteknik som passar dig.

   Lycka till med studierna!

   Med Vänliga Hälsningar,
   NTI-skolan

Posta en kommentar