Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Grattis! Du ska börja plugga på distans för att bli det du drömmer om. Kanske känns det även lite läskigt att själv ta ansvaret för studierna. Här är några tips och goda råd för hur du använder din frihet och dina studiemöjligheter på bästa sätt.

Räkna med att det tar tid

Bästa sättet att undvika obehagliga överraskningar är att vara realistisk. Inse att dina studier kommer att kräva en del av din tid. Distansstudier har samma krav och studieplan som traditionella studier. Pluggar du på heltid motsvarar det ungefär 40 timmar i veckan, läser du på halvfart – 20 timmar i veckan o.s.v. Du får själv fördela de timmarna så att de passar ditt liv och hur du bäst studerar, men du kommer att behöva de timmarna. Var hellre lite generös när du planerar din tid, så att finns det att ta utav när det går tungt, och du slipper pluggstress.

 

Kom ihåg varför du studerar

Ibland kan motivationen dippa när det känns för mycket och man undrar vad man egentligen håller på med. Besvara den frågan för dig själv genom att formulera dina mål och drömmar. Du började plugga för att du vill bli något. Tänk dig hur livet ser ut efter studenten när du har nått ditt mål. Hitta ny motivation och energi i dina drömmar.

 

Hitta din ideala skolbänk

Vi är alla olika, och alla trivs inte på samma ställen. En del kanske hade svårt att ta till sig kunskaperna i klassrummet därför att det inte gick att koncentrera sig med en massa människor runt omkring, och fokuserar bättre ensamma. Andra kanske är nattugglor som tänker bäst sent på dygnet. Du vet var du pluggar som bäst, hemma i en lugn vrå, ute i naturen, bland livet och rörelserna på ett fik etc. Hittar du din ideala plats kan du nyttja de timmar du pluggar optimalt eftersom du kan fokusera på toppen av din förmåga och behåller orken längre.

 

Lär på flera olika sätt

Engagemang är mycket viktigt när man studerar. Ett bra sätt att stimulera sig själv är att växla mellan olika studiemedel. Just digitala distansstudier är väldigt tacksamma på det sättet eftersom de erbjuder så många olika läromedel; vanliga böcker, e-böcker, webbseminarium, podcasts, bildspel, interaktiva läromedel m.m. Att växla mellan dem gör studierna roligare. Börjar orden i läroboken att dansa runt efter ett långt läspass? Då kan du sätta en föreläsning i hörlurarna och gå på en promenad ute i friska luften medan du lär dig.

 

Sök hjälp och stöd

Det kan kännas ensamt med distansstudier men du har hjälpen nära. Du når din personliga lärare på telefon, mejl och Skype om du undrar något. Behöver du prata om studierna som helhet finns det alltid en studievägledare redo att guida dig. Om alla som läser distansutbildningen skapar ett internetforum går det att få stöd även där.

 

Se ditt liv som en helhet

Studier är viktiga men de är inte allt. Ska de kännas meningsfulla och roliga hela utbildningen igenom är det viktigt att hitta en balans mellan pluggandet och resten av livet. Glöm inte att få in familj, vänner, intressen, nöjen, träning, partyn och återhämtning också. När alla delar av livet kompletterar varandra i harmoni får man ut det mesta och det bästa av dem.

 

Blandade studietips

 

 • Minneskapaciteten är bäst i början och i slutet av ett arbetspass, så läs gärna kortare pass med pauser emellan.

 

 • När du lägger upp mål, planera efter kunskap istället för sidantal, till exempel att dagens pass går ut på att du ska lära dig spanskans samtliga pronomen istället för att plöja 14 sidor i läroboken.

 

 • En bra metod för att lära sig en längre text är att först skumma igenom den för att få en känsla om vad det handlar om, sedan läsa texten noggrant och stryka under eller anteckna det viktigaste. Gör därefter en sammanfattning för dig själv över det du har läst. Jämför den sedan med texten och se om du har förstått allt eller om du behöver repetera något.

 

 

Hos NTI erbjuder vi över 250 kurser på distans för dig som drömmer om nya kunskaper och ny karriär. Läs in din gymnasieexamen, bli behörighet till högskolan eller läs en yrkesutbildning och börja jobba när du är klar. På NTI.se kan du se hela vårt utbud. Våra Komvuxutbildningar finns där du finns, från Nacka och Kil till Borgholm och Skellefteå. Hör av dig till oss för att få veta mer om det bästa sättet att plugga vidare.

 

1Comment
 • Sazi Dyani
  Posted at 16:40h, 20 november Svara

  Hej!

  Jag är intresserad att plugga datorteknik 1a. Mitt mål är att läsa sedan nätverksteknik. Jag vill läsa datorteknik på distans.

  Kan jag få mer information om det.

  Mvh

  Sazi Dyani

  zssazi@outlook.com

Posta en kommentar