Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ibland kan studierna kännas krångligare än nödvändigt, och då kan det vara bra med lite extra hjälp att anpassa dina studier. Till exempel så finns det ljudböcker som kan underlätta läsning av material.

En anpassning kan vara att lyssna på läromedel istället för att läsa

Inläsningstjänst

Alla elever på NTI-skolan har rätt till att ansöka om ett kostnadsfritt konto hos Inläsningstjänst, och detta görs själv av eleven i Omnius. Med sitt konto kan eleven sedan lyssna på tal- eller ljudböcker via Inläsningstjänsts app (som finns på både App Store och Google Play) och deras hemsida. 

På Inläsningstjänst har du med konto tillgång till nära 8500 av Sveriges stora läromedelsförlags läromedelstitlar, och med hjälp av dessa kan du få hjälp att plugga lättare om du tycker att det är knepigt att läsa i kursböckerna.

Ljudböcker och talböcker

Skillnaden mellan ljudböcker och talböcker är att ljudböcker är inlästa med mänskligt tal (oftast skönlitteratur) medan talsyntes, det vill säga datorskapat tal, används till talböcker (oftast kurslitteratur och faktaböcker). Det kan kännas svårt att lyssna på talböcker i början, men med lite övning så vänjer örat sig. Dessutom har tekniken utvecklats snabbt  under de senaste åren, och talsyntes låter allt mer naturligt. 

Genom att lyssna på ljudböcker kan du som elev ta till dig kurslitteraturen samtidigt som du gör något annat. Bara att anteckna blir enklare eftersom du har ögonen och båda händerna fria, men du kan ju dessutom utföra sysslor som till exempel dammsugning eller att diska samtidigt. 

Fördelen med att studera på distans hos NTI-skolan är att du kan välja din studiemiljö och tid som du vill. I en intervju som gjorts med eleven Caroline så berättar hon att distansstudier är mer flexibla för henne, samt att hon sparar ork och tid genom att slippa resvägen. 

Fler anpassningar och hjälpmedel på NTI-skolan

Teckentolk till prov och en hel uppsjö av anpassningar

Martin Grabbe, specialpedagog hos oss på NTI-skolan, berättar att det även finns andra anpassningar och hjälpmedel utöver de som nämnts ovan. “Vi kan till exempel ordna teckentolk till prov, det beror helt på elevens enskilda behov. Vad gäller inlärningsproblematik så finns en uppsjö med anpassningar vi kan göra.” 

Så går det till att få anpassningar på NTI-skolan

Dialog förs mellan specialpedagog och elev (alternativt elevens ombud) och de kommer tillsammans fram till vilka studieanpassningar som lämpar sig bra. De elever som har anpassningar får en liten speciell markör på elevsidan, för att lärare tydligt ska se och ta hänsyn till detta. “Skolan kan dock inte bistå med några kompensatoriska hjälpmedel,” avslutar Martin. “Det måste eleven ansöka om hos sin hemkommun.”

Att ansöka om kompensatoriska hjälpmedel i din hemkommun

Exempel på information om hur du får hjälpmedel från Stockholms kommun hittar du här, men observera att det kan variera beroende på var du bor. Vårdguiden nämner att man oftast tar kontakt med en vårdmottagning, och sedan får mer information om kontakt till förskrivare (till exempel logoped, arbetsterapeut eller synpedagog). I vissa fall krävs remiss, vilket en läkare på vårdcentralen kan hjälpa till med. Du kan även köpa hjälpmedel själv.

Lycka till!

2 Kommentarer
 • fernanda
  Posted at 13:15h, 04 maj Svara

  hej
  hur kan jag få ett konto på inläsningstjänst, försökte själv men det gick inte

  • Emilia Stanggren
   Posted at 15:12h, 20 maj Svara

   Hej Fernada,
   ta gärna kontakt med våra specialpedagoger så kan de hjälpa dig vidare. Du når dem via ditt elevrum, under Kontakt.

   Vänliga hälsningar,
   NTI-skolan

Posta en kommentar