Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Del 2 – Rapporter från NTI-skolans lärare i utlandet.

I vår miniserie berättar några av våra lärare som jobbar på distans om sin situation i det land de befinner sig. HÄR hittar du del 1 där Johanna och Martin Sjölin berättar om situationen i Spanien. Nu är det Anna Bergmans tur att dela med sig av situationen i Nepal där hon var fast i ett par veckor. 

Anna Bergman, bor och arbetar vanligtvis i Skövde och har arbetat hemifrån sedan 2017. Hon undervisar i psykologi, specialpedagogik och estetiska ämnen. Såhär skriver hon:

Jag har varit fast i Nepal, Katmandhu sedan ett par veckor tillbaka. Jag har bott i Thailand över vintern och skulle stanna till här på vägen hem men blev fast. Jag har lyckligtvis en väninna från min hemstad Mariestad som bor här som jag kunde komma till. Jag bodde först på hotell men plötsligt blev de osäkra på om hotellet skulle fortsätta vara öppet. Samtidigt införde de förbud mot all trafik i Katmandhu som kom väldigt plötsligt. Utan att man hann fundera över vad man skulle göra. Vilket skapade en rätt så stressfylld situation. Jag ringde min väninna och lyckades ta mig med taxi dit innan de införde förbudet. Jag sitter i karantän sedan en vecka. Många turister är fast in Nepal men det finns ett par hostel öppna som serverar mat. Det är sommar här och 30 grader varmt. 

De flesta mataffärer är stängda och det har varit svårt att få tag på mat eftersom man inte heller få gå ut.

Min väninna kände till en online-shop så vi har ordnat det. Detta slår hårt mot många fattiga och dessutom utgör turismen en stor inkomstkälla. Grannen här som är konstnär och som just fått barn har haft svårt att få pengar och kunna skaffa mat till familjen. Vilket är en liknande verklighet för många i Nepal. Många drar sig hem till landsbygden där de har släkt som är bönder för de är de enda som kan vara säkra på att maten kommer räcka i det här läget.

Flygplatsen är stängd men Utrikesdepartementet i Sverige arbetar för att få hem alla svenskar. Det finns ett bra europeiskt samarbete och man kan komma till vilket europeiskt land som helst. Vi vet inte när, men jag skulle tro att det kommer att ske inom den närmsta veckan eller veckorna. Tyskland, Frankrike, USA och Australien är de länder som redan har evakuerat som jag hört om hittills. 

Det kan också bli besvärligt om man skulle bli sjuk eftersom det är svårt att ens ta sig till ett sjukhus i dagsläget. 

Turisterna blir en belastning för sjukvården om det skulle vara så att man blir sjuk. Tillhör man då en riskgrupp så blir det en extra tuff situation att befinna sig i här. I dagsläget är det inte många smittade här. Jag tror det endast rör sig fyra eller fem personer. 

Det är naturligtvis inte lätt om man förlorar sitt arbete helt och hållet eller måste gå från heltid till deltid om man har barn att försörja och stora omkostnader. Det är också svårt om man tillhör en riskgrupp eller är gammal och/eller har förlorat någon som står en nära pga viruset. Det är mycket tragiskt det som sker med de konsekvenser det medför för många.

Jag är jättetacksam över att jag har detta arbete som distanslärare. 

Det fungerar bra för mig att arbeta och jag har bra internet. Jag känner ett stort stöd och förståelse från samtliga medarbetare på NTI-skolan. Att kunna ha ett arbete som fungerar under rådande situation och att kunna jobba i från hela världen är jag även mycket tacksam över.

Jag är van att röra mig i asiatiska länder vilket underlättat i situationen eftersom det är väldigt annorlunda mot vad det är hemma på många sätt. Det är också mentalt påfrestande att inte veta när man kan komma hem med tanke på om någon skulle bli sjuk hemma. 

Förutom den tragedi som följer med corona så hoppas jag att det kommer något gott ur krisen. Jag tror att den kommer att skapa en ökad gemenskap och en positiv utveckling för samhället i stort.

EDIT: Anna kom till slut med ett franskt plan hem och är nu tillbaka i Sverige.

Inga kommentarer

Posta en kommentar