Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Våra elever berättar om ekonomin som student.

Tidigare har vi intervjuat elever på NTI-skolan om studentekonomi och hur de tänker kring pengar, samt vilka knep de har för att dryga ut spargrisen. Nu är det dags igen, och Novika är först ut.

Novika jobbade som timvikarie när hon läste till undersköterska. Det gav henne både bra erfarenheter samtidigt som det hjälpte med ekonomin.

“Jag utvecklades på ett bättre sätt,” säger hon. “Nu är jag fast anställd som undersköterska, och vi har friskbidrag på jobbet.” Novika har dock valt att inte använda sig av den bonusen: “Jag tycker att pengar är pengar. Om man vill träna kan man träna hemma,” menar hon. “Man kan springa i skogen, ägna sig åt yoga,… Det behöver inte vara att bara gå på gym tycker jag.”

Hon bor med sin familj i lägenhet, och de båda vuxna jobbar. Novikas mål med att gå kurser på NTI-skolan är att bli bättre på det svenska språket, och sedan att bli specialundersköterska inom palliativ vård, alternativt sjuksköterska. “Jag rekommenderar NTI-skolan till andra, för här kan man kombinera utbildning och utbildning på ett bra sätt. Man hinner med utbildningen och jobbet.” 

Novika tipsar även om sparande: “Om du har lite extra pengar, spara lite pengar till framtiden. Man vet aldrig vad som kan hända i livet.” Hon påpekar att dock att det är bra att vara positiv, “men det är bra om man är förberedd.” Hon tar alltid med sig matlåda till jobbet, eftersom det är ett bra och nyttigt sätt att spara pengar på. “Jag planerar och förbereder innan, och jag handlar och fixar min matlåda innan jobbet och till min familj.” Färdigmat är någonting som hon aldrig köper. “Om vi jämför med hemlagad mat så är färdigmat dyrare och inte lika fräsch,” säger Novika. 

Ghadah pluggar till barnskötare, och tänker sedan studera till antingen studievägledare, sjuksköterska eller tandhygienist när hon blivit examinerad.

 

“Jag förväntar mig en bra skola med bra lärare, vilket jag redan har här på NTI-skolan.” Hon betonar att hon inte har råd att äta ute som student, utan lagar mat hemma och ser till att hon alltid har tillräckligt över för att frysa in matlådor. Ghadah storhandlar en gång varje månad, kollar igenom tidningar efter reapriser på matvaror. Och gör en noggrann inköpslista med det viktigaste som behövs. “Jag gör även en matsedel där jag bestämmer maten för en hel vecka, och därefter köper jag det som saknas.” 

Hon köper inte de dyraste kläderna och går heller inte till det dyraste gymmet. “Ett tips är att ladda ner Studentkort-appen där man får rabatter som student, vilket kan hjälpa en del också.” Hon skippar festande och liknande, som hon beskriver som “dyra och onödiga utgifter.” Även Netflix ratar hon: “det viktigaste är att lägga pengar på det man behöver för att klara av sin vardag.”

Ghadah menar istället att man bör föra över pengarna som finns över under månaden till ett sparkonto. “Ekonomin är svår som student men man kan klara det om man är smart och har tålamod,” säger hon. “Man får leva lyxigt sen när man jobbar och är klar med sin utbildning.”

 

Inga kommentarer

Posta en kommentar