Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Behörighet till högskola och universitet

Grundläggande behörighet

Om du vill läsa kurser och utbildningar på högskola eller universitet krävs det att du har högskolebehörighet. Det kravet finns för att man behöver vissa förkunskaper för att kunna studera vidare på den högre nivån. Alla utbildningar kräver grundläggande behörighet. Vilka ämnen du behöver läsa till varierar beroende på vad du läst tidigare det är även olika beroende på vilket år du gick ut gymnasiet.

Särskild behörighet

Vissa utbildningar kräver även att man har ytterligare förkunskaper utöver den grundläggande behörigheten. Det kallas för särskild behörighet. Vilka extra förkunskaper som krävs är kopplat till utbildningen och varierar efter ämne. För att få veta exakt vilka ämnen du behöver för en viss utbildning så måste du gå till just den utbildningen (och högskolan/universitetet) och se vad som krävs.

Det här är några exempel på hur den särskilda behörigheten kan se ut för olika utbildningar:

• Civilingenjör (inriktning informationsteknologi): Grundläggande behörighet + Fysik B, Kemi A, Matematik E. Eller: Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4.

• Civilekonom: Grundläggande behörighet på grundnivå samt Matematik 3b/3c, Samhällskunskap 1b (1a1 och 1a2) eller Matematik C, Samhällskunskap A, Engelska B (Områdesbehörighet A4/4).

• Grundskolelärare: Grundläggande behörighet + Matematik 2a/2b/2c. Naturkunskap 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet A6b). Eller: Engelska B, Matematik B, Naturkunskap A, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 6b).

• Psykologprogrammet: Grundläggande behörighet på grundnivå samt Matematik 2a/2b/2c, Samhällskunskap 1b/(1a1 och 1a2) eller Matematik B, Samhällskunskap A (Områdesbehörighet A5/5).

Vissa utbildningar kräver även arbetsprover, arbetslivserfarenhet eller tidigare högskolekurser för sin särskilda behörighet. Vilka krav varje utbildning har kan du se på högskolan eller universitetets hemsida alternativt i deras utbildningskatalog.

Skaffa din särskilda behörighet genom att studera på distans

Det är inte alltid man vet vad man vill bli när man går gymnasiet eller så ändrar man sina ambitioner senare. Kanske kändes det mer lockande att börja jobba och tjäna pengar för att kunna resa än det gjorde att gå direkt från gymnasiet till universitetet, eller så började man på en utbildning som inte kändes rätt. Om du nu har insett att du vill gå en speciell utbildning som leder till ditt drömyrke men saknar kurser som den utbildningen kräver för särskild behörighet, du har kanske till exempel insett att det inte var lärare du ville bli, utan civilingenjör, men saknar kursen matematik 4 för att kunna söka till den utbildningen, oroa dig inte. Du kan komplettera dina kunskaper genom att studera på Komvux. Det bästa av allt är att du kan läsa in särskild behörighet på distans.

Tack vare teknikens utveckling kan du ta med ditt klassrum var du än är och kombinera med andra saker i livet. Distansstudier via mobil och dator gör att du kan kombinera dina studier med jobb, familj eller resor. Du kan plugga in din saknade matematikkurs hemma i vardagsrummet efter jobbet. Du kan plugga medan du tågluffar genom Europa, även om Komvux i din hemkommun ligger i Stockholm, Strängnäs,  eller på Värmdö. Att studera på distans ger dig friheten att skaffa din särskilda behörighet var och när det passar dig. Läs vidare medan du lever livet och följ sen dina yrkesdrömmar.

2 Kommentarer
 • Bamo
  Posted at 12:15h, 22 maj Svara

  Hej!
  Jag vill plugga upp Samhällskunskap 1b och Naturkunskap 1b hur gör jag? Kan jag plugga båda ämnen samtidigt?

  • Emilia Stanggren
   Posted at 10:12h, 25 maj Svara

   Hej!
   Vad roligt att du är intresserad av studier på NTI-skolan. Det är möjligt att studera två kurser samtidigt. Du kan t.ex. läsa dem på halvfart (50 %) parallellt. För att ansöka till en kurs på NTI-skolan kontaktar du vuxenutbildningen i din hemkommun, det är genom dem du söker och det är de som avgör om du får studera hos oss.
   En bit ner på den här sidan kan du läsa om hur du ansöker: https://www.nti.se/sa-funkar-distansutbildning/

   Lycka till!

Posta en kommentar

Vi använder oss av cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Accepterar du att cookies används?

NejLäs mer Ok